Hyppää sisältöön

Miten Glen Kamaran kokemaa rasismia jalkapallokentillä voisi kitkeä? Jälkihiessä esitettiin tv-miljoonien uudelleenjakoa

Juha Kanervan, Juha Valvion ja Kalle Rantalan mukaa rasismi pitää kitkeä pois urheilusta uudistamalla muun muassa kattojärjestöjen toimintaa.

Korona laittoi uusiksi SM-liigan, Glen Kamara koki rasistista huutelua, Palloliitto otti kantaa Qatarin kisoihin
Korona laittoi uusiksi SM-liigan, Glen Kamara koki rasistista huutelua, Palloliitto otti kantaa Qatarin kisoihin
Jonne Niemeläinen

Suomen jalkapallomaajoukkueen ja Glasgow Rangersin Glen Kamaran kertoi saaneensa rasistista kohtelua torstain Eurooppa-liigan ottelussa Slavia Prahaa vastaan. Skotlantilaista Rangersia edustavan Kamaran saama kohtelu kuohutti Ylen aamun Jälkihiessä.

Urheiluasiantuntijat Juha Kanerva, Juha Valvio ja Kalle Rantala puivat asiaa ja yrittivät löytää ratkaisun siihen, miten rasismia voidaan kitkettyä esimerkiksi eurooppalaisesta jalkapallosta.

Muutosta ei Kanervan mukaan ei nähdä ennen kuin esimerkiksi Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) hallituksessa tapahtuu muutoksia.

– Systeemi on rakennettu vanhoille perinteille ikään kuin äijäkulttuurin varaan. Tämän muuttaminen ja murtaminen vaatii todella isoja muutoksia, Kanerva näki.

Kanerva muisteli, että Uefan yli 20 hengen hallituksessa ei ole yhtään tummaihoista jäsentä ja vain yksi naisjäsen.

– Päättäviin elimiin pitää saada moniarvoisempaa porukkaa. Kun mikään ei näytä muuttuvan muuten, niin kyllä sinne kiintiöt tarvitaan, Kanerva linjasi.

Valvion mukaan jalkapallon kattojärjestöt kyllä kampanjoivat näennäisesti rasismia vastaan, mutta tämä ei vielä riitä. Hän on Kanervan kanssa samoilla linjoilla, että rakenteisiin tarvitaan muutos. Valvion mukaan nyt pitää ottaa myös järeät keinot käyttöön.

– Tässä Glen Kamaran tapauksessa Slavia Praha pitäisi sulkea kokonaan pois Eurooppa-liigasta. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun puhutaan rasismista Slavia Prahan kohdalla. Heidän ultra-kannattajansa tunnetaan varsin äärioikeistolaisena ryhmänä. Pitäisi olla kanttia sulkea tällaiset seurat määräajaksi pois sarjasta, Valvio totesi.

Rantalan mukaan pelkät kovat sanktiot eivät riitä.

– Jos sanktiot olisivat oikeasti se toimiva keino, niin ne toimisivat jo. Tiukemmat sanktiot voi olla yksi osa ratkaisua,mutta tämä ei yksin riitä. Kun Fifa (Kansainvälinen jalkapalloliitto), Uefa ja muut päättävät tahot saavat niitä tv-oikeuksien satoja miljoonia euroja tai dollareita, niin niitä pitäisi jakaa kasvatustyöhön ja kentän monipuolistamiseen, Rantala mietti.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Palloliitto ollut Uefaan yhteydessä Glen Kamaran rasismikohuun liittyen, Huuhkajien luottopuolustaja lupaa täyden tuen keskikenttätähdelle: "Pistää vähän vihaksikin"

Huuhkajien Glen Kamara halusi palata nopeasti kentälle rasismikohun jälkeen – Skotlannissa pahimman kilpakumppanin kapteenilta hieno ele

Kommentti: Huuhkajien tähtipelaaja nousi otsikoihin surullisella tavalla – osuva ajoitus muistuttaa, kuinka paljon rasisminvastaista työtä on vielä tehtävänä

Glen Kamara rikkoi hiljaisuuden ja avasi, miten häntä haukuttiin apinaksi voimasanalla höystettynä – syytti tshekkiläispelaajaa valehtelusta

Slavia Praha iskee rajusti jalkapallon rasismikohussa – "Brutaali hyökkäys kameroiden ulkopuolella"

Uefa tutkii Glen Kamaran väitettyä väkivaltaisuutta – myös rasismisyytöksien tutkinta etenee

BBC: Glen Kamara joutui rasismin kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa, päävalmentaja Steven Gerrardilla paloivat päreet: "Meitä kutsutaan valehtelijoiksi"

Suosittelemme sinulle