Hyppää sisältöön
Helsingin Hakaniemessä käytettiin kasvomaskeja 16. maaliskuuta.
Kuva: Silja Viitala / Yle

Yle seurasi hallituksen neuvotteluja koronatoimista – Hallitus esittää ravintolarajoituksille kolmen viikon jatkoa

Yle seurasi neuvotteluita koronatoimista tässä jutussa.

Matti Koivisto
Terhi Toivonen
Riikka Kajander
  • Hallitus neuvotteli koronatoimista maanantaina Säätytalolla.
  • Hallitus esittää ravintoloiden sulun jatkamista kolmella viikolla.
  • Päätöksiä liikkumisrajoituksista odotetaan tiistaina.
  • Lue tästä kootusti rajoituksista, joista hallituksen pitäisi päättää.
  • Pääministeri hakee myös opposition tukea liikkumisrajoituksille keskustelemalla niiden johdon ja eduskuntaryhmien kanssa.
  • Yle seurasi neuvotteluita tässä jutussa.
Riikka Kajander

Liveseuranta on maanantain osalta päättynyt

Päätämme päivän seurannan Säätytalolta tähän.

Kiitos seurasta!

Riikka Kajander

Hallituksen neuvottelussa oli luonnos esitykseksi liikkumisrajoituksista

Hallitus pohtii edelleen, ovatko liikkumisrajoitukset välttämättömiä terveysnäkökulmasta ja onko muut mahdolliset toimet tehty ennen puuttumista ihmisten perusoikeuksiin.

Hallitus käy vielä liikkumisrajoitusten oikeudellisia perusteita  läpi, jotta mahdollisen esityksen välttämättömyys olisi hyvin perusteltu ja eduskunnan perustuslakivaliokunta voisi puoltaa perusoikeuksien rajoittamista väliaikaisesti.

Hallituspuolueiden kesken on edelleen eri näkemyksiä joistakin liikkumisrajoitusten yksityiskohdista, mutta enemmän aikaa keskustelusta vie rajoitusten välttämättömyyden perustelujen valmistelu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kahteen otteeseen suosittanut liikkumisrajoituksia hallitukselle, viimeksi perjantaina.

Riikka Kajander

Henriksson: Kuuntelemme terveysviranomaisia herkällä korvalla

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi liikkumisrajoituksia neuvottelujen päätyttyä.

– Neuvottelut jatkuvat huomenna. Nämä ovat hankalia kokonaisuuksia ja lisää aikaa tarvitaan, Henriksson sanoi.

– Kyllähän valmistelut (lakiluonnoksen osalta) ovat edenneet, mutta terveydenhuoltoviranomaisten on katsottava mikä on heidän arvionsa tästä tilanteesta nyt. Kuuntelemme herkällä korvalla terveysviranomaisia.

Henriksson sanoo, että hallituksen linja on ollut se, että lapsia ja nuoria tulee suojella.

– Niin paljon kuin mahdollista, on oltava lähiopetusta, Henriksson sanoi Säätytalolta lähtiessään.

Riikka Kajander

Hallitus esittää ravintoloiden sulun jatkamista 18. huhtikuuta saakka

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi Säätytalolta palatessaan, että hallitus aikoo esittää ravintolarajoituksille jatkoa kolmen viikon verran.

– Rajoitukset jatkuvat samalla pohjalla. Käymme vielä THL:n kanssa läpi, onko Etelä-Pohjanmaa perustasoa vai kiihtymisvaiheessa olevaa tasoa, Haatainen sanoi.

Jos Etelä-Pohjanmaan maakunnan koronavirustilanteen tulkitaan olevan kiihtymisvaiheen sijaan perustasolla, voisivat maakunnan ravintolat avata ovensa viikon kuluttua.

Hallitus jatkaa rajoitusten käsittelyä neuvottelussa huomenna kello 18. Tämän päivän osalta neuvottelut ovat päättyneet.

Uusi sulku toteutettaisiin saman sisältöisenä kuin tällä hetkellä voimassa oleva sulku.

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet ovat kiinni asiakkailta maakunnissa, joissa epidemiatilanne on vakavin.  Ravitsemisliikkeet pidettäisiin suljettuina asiakkailta leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa.

Riikka Kajander

STT:n tiedot: Liikkumisrajoituksista ei ratkaisua tänään, hallitus jatkamassa asiasta huomenna

Liikkumisrajoituksista päättäminen on osoittautunut odotetun vaikeaksi hallituksen neuvotteluissa. STT:n tietojen mukaan hallitus ei ole vielä maanantaina pääsemässä sopuun liikkumisrajoituksista. Se on jatkamassa neuvottelua asiasta tiistaina. Sen sijaan ravintolarajoituksista hallitus jatkoi neuvottelua vielä maanantai-iltana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi jo etukäteen, että kello 12 alkaneista neuvotteluista tulisi vaikeat, koska monelle hallituspuolueellekin liikkumisrajoitukset ovat hankala pala.

Kriittisimpiä ovat olleet vasemmistoliitto, RKP ja vihreät, joiden mielestä kaikki muut keinot olisi otettava käyttöön ennen liikkumisrajoituksia.

Hallituksen oli määrä tehdä päätöksiä myös siitä, jatkaako se ravintolasulkua vielä kolmella viikolla. Sulku on jatkunut nyt kaksi viikkoa ja se on päättymässä ensi sunnuntaina.

–  Itse pitäisin todennäköisenä, että sulkua joudutaan jatkamaan. Se millä tasolla sitä sitten jatketaan, on hallituksen käsissä ja eduskuntaryhmien käsissä, Marin sanoi ennen neuvottelun alkamista.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan myös muun muassa kysymys etäopetuksen jatkamisesta oli arvioitava samalla.

Terhi Toivonen

Bussien ja junien matkustajamääriin rajoituksia jo loppuviikosta?

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen on suunnitteilla kovia rajoituksia.

Traficomin mukaan ruuhkaisimpien linjojen matkustajamäärät saatetaan puolittaa. Liikennettä pyritään rajoittamaan mahdollisimman tarkasti kohdistamalla toimet tiettyihin riskilinjoihin.

Rajoitukset voitaisiin kohdennetaan myös alueellisesti tiettyyn liikennetyyppiin, kuten busseihin, juniin, raitiovaunuihin tai laivoihin.

Koko Uuttamaata koskevia yleisrajoituksia ei ole todennäköisesti tulossa.

Suunnitellut rajoitukset voisivat tulla voimaan jo loppuviikosta tai ensi viikon alussa. Päätös on tarkoitus tehdä viikon puolessavälissä.

Terhi Toivonen

Kaikki muut keinot käyttöön ennen liikkumisrajoituksia

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että kaikki muut keinot pitäisi olla ensin käytössä ennen kuin liikkumisrajoituksiin päädytään.

Ohisalo kertoo, että he ovat pitäneet esillä esimerkiksi maskipakkoa ja etätyön käyttöönottoa kaikille, joille se on mahdollista. Osa työnantajista ei salli etätyötä.

Ohisalon mielestä rajoilla pitäisi myös olla käytössä negatiivinen testitodistus. Rajavartijat voisivat tarkastaa rajoilla negatiivisia testitodistuksia, mutta tämä vaatisi lainmuutoksen tartuntatautilakiin.

– Haluamme nähdä kokonaisuuden, johon linkittyvät myös nämä muut toimet. Tämä sulkutila loppuu pian ja kouluihin liittyvät toimet ovat vielä auki.

Ohisalon toivoo, että alueilla, joilla toisen asteen koulujen kiinnipitäminen ei ole välttämätöntä, päästäisin kouluun lähiopetukseen.

– Tämä ei ole enää vain koronakriisi, tämä on myös yksinäisyyden ja mielenterveyden kriisi. Oppimistulokset heikkenevät.

Ohisalon mukaan "sitten vasta on päätetty liikkumisajoituksista, kun tästä kaikesta on päätetty."

Sisäministeri Maria Ohisalo saapuu Säätytalolle Helsingissä hallituksen neuvotteluihin 22. maaliskuuta
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo toivoo kaikkien muiden keinojen käyttöä ennen liikkumisrajoituksia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Marinin mukaan poliisi valvoisi rajoitusten noudattamista.

Ohisalo sanoo, että poliisi tarvitsee lisäresursseja liikkumisrajoitusten valvontaan.

Hän toivoo myös, että poliisit rokotettaisiin, koska he tulevat olemaan valvonnan kautta ihmisten kanssa yhä enemmän tekemisissä ja altistuvat virukselle.

Terhi Toivonen

Vain tarkasti alueellisesti ja ajallisesti rajattuja rajoituksia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo käyneensä eduskuntaryhmänsä kanssa aamulla keskustelun liikkumisrajoituksista.

Keskusta on valmis tekemään niistä päätöksen.

– Kunhan liikkumisrajoitukset tehdään tarkasti alueellisesti vain niille alueille, joilla epidemia on pahin, vain välttämättömistä syistä ja myös ajallisesti rajatusti.

– Ei valtakunnallisesti, ei edes maakunnallisesti.

Saarikon mukaan ravintolasulusta päätettäessä pitäisi huomioida myös alueiden erilainen tilanne.

Saarikko sanoo, että terveysviranomaiset ovat ilmaisseet, ettei tautitilanne taitu nykyrajoituksilla, kituminen voi Saarikon mukaan jatkua kesään asti.

– Taso on yhä liian korkea.

Saarikko toivoo, että päätöksissä otetaan huomioon lasten ja nuorten pahoinvointi ja vaikea tilanne. Keskusta aikoo pitää aikuiset ensin-linjan rajoituksista päätettäessä.

Hän kaipaa liikkumisrajoituksista poliittista yhteisymmärrystä ja haluaa kaikkien eduskuntapuolueiden tuen niille viime kevään tapaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko saapuu Säätytalolle Helsingissä hallituksen neuvotteluihin 22. maaliskuuta
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haluaa alueellisesti ja ajallisesti tarkasti rajattuja liikkumisrajoituksia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Terhi Toivonen

Liikkumisrajoituksia vain välttämättömistä syistä

Sairauslomalta palannut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo, että liikkumisrajoituksia voidaan tehdä vain aivan välttämättömistä syistä ja rajoitusten on oltava oikeasuhtaisia.

– Olemme rakentava puolue, lähden hakemaan ratkaisua. Kuulemme terveysviranomaisia ja saada arvioita vaikutuksista ja sivuvaikutuksista. Katsotaan, mihin tässä päädytään.

RKP on vastustanut ihmisten perusoikeuksiin meneviä liikkumisrajoituksia.

– Mutta kansalaisten terveys on meille myös tärkeää.

Henriksson sanoo, että hallituksen pitää tehdä nyt sellaisia päätöksiä, joilla on kansalaisten hyväksyntä.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että liikkumisrajoituksia voidaan asettaa vain aivan välttämättömästä syystä.

Suosittelemme