Hyppää sisältöön

Moottorilla varustettu irtokeula pääsi tositoimiin, kun Saimaan kanava avautui kesäksi: "Saadaan aikaan täysleveää ränniä"

Saimaan kanavan rahtiliikenne alkoi maanantaina.

Kun Saimaalla ei tarvita jäänmurtajaa, irtokeula Saimaata puskeva hinaaja Calypso lähtee kotisatamaansa Turkuun satamahinaajaksi. "Keula on kesälomalla Mustolan satamassa ja se otetaan käyttöön vain silloin, kun sitä tarvitaan", merenkulun asiantuntija Ilari Rainio Väylävirastosta kertoo. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ilona Pesu

Jää rouskuu palasiksi, kun hinaaja Calypso ajaa eteenpäin Saimaan kanavalla Lappeenrannassa.

Calypson keulaan on kiinnitetty uudenlainen irtokeula Saimaa. Keulassa on omat moottorit ja potkurit, joiden ansiosta jää murtuu kanavassa ja Saimaan syväväylällä aiempaa tehokkaammin.

– Lyhykäisyydessään keula vetää itse, ja tällä puskijalla sitä työnnetään ja ohjaillaan, merenkulun asiantuntija Ilari Rainio Väylävirastosta kertoo.

Hänen mukaansa irtokeula Saimaa on maailmassa ensimmäinen laatuaan. Lisäksi se on askel kohti teollisuuden toivomaa, pidempää liikennöintikautta Saimaalla.

– Saadaan aikaan täysleveää ränniä ilman, että täytyy investoida isompaan jäänmurtajaan.

Calypson ja irtokeula Saimaan yhdistelmä on 40 metriä pitkä. Pituutta on kymmenen metriä vähemmän kuin jäänmurtaja-hinaaja Protectorin ja perinteisen keulan yhdistelmällä, joten kääntyminen käy esimerkiksi kanavalla aiempaa ketterämmin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Irtokeula puree 70-senttiseen kiintojäähän

Irtokeula Saimaa on rakennettu Turun korjaustelakalla Naantalissa. Saimaan vesille keula tuotiin viime vuoden lopulla, jolloin sen toiminnasta saatiin myös ensimmäiset kokemukset. Nyt kevätjäitä murtaessaan irtokeula pääsee ensimmäistä kertaa tositoimiin.

– Nyt on tarkoitus vähän säätää ja suorittaa viralliset jääkokeet, joissa saadaan mitattua todellinen jäänmurtokyky, Rainio kertoo.

Väyläviraston arvion mukaan hinaajan ja irtokeulan yhdistelmän pitäisi kulkea sujuvasti 70 senttimetriä paksussa kiintojäässä.

Ainakin Saimaan kanavalla teho näyttää riittävän. Siellä jäätä on maanantaina noin 40 senttimetriä, Saimaalla taas keskimäärin puolisen metriä.

Merenkulun asiantuntijan Ilari Rainion mukaan irtokeula Saimaa on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Vastaavat keulat voisivat sopia myös suuremmille järville ja muille sisävesille, jos tekniikka osoittautuu toimivaksi ja sitä pystytään skaalaamaan suuremmaksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Huvivenekaudesta ei tietoa

Saimaan kanava avattiin rahtiliikenteelle maanantaina kolmen jäänmurtajan voimin. Ajankohta on oli suunnilleen sama kuin aiempinakin vuosina. Ensimmäinen rahtilaiva ajoi Saimaalle heti jäänmurtajien perässä.

Väyläviraston mukaan kanavalla nähtäneen kauden aikana noin 150 Siilinjärven suuntaan ajavaa rahtilaivaa ja suunnilleen yhtä paljon Joensuu-Puhos-akselille suuntautuvaa rahtiliikennettä.

Huvivenekauden alkamista Väylävirastossa ei sen sijaan pystytä vielä ennakoimaan, sillä matkustajaliikennettä on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi.

– Se on terveysviranomaisten ja rajan käsissä, merenkulun asiantuntija Ilari Rainio sanoo.

Lue myös:Itärajalla odottaa ainutlaatuinen urakka, joka tarjoaa töitä jopa 1200 suomalaiselle – sopimus estää ulkomaalaisten palkkaamisen

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 23.3. kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle