Hyppää sisältöön

Analyysi: "Super-Mario" otti lisää velkaa, määräsi lisää rajoituksia ja perui italialaisille pyhän pääsiäisen – silti tuore pääministeri on maan suosituin poliitikko

Mario Draghi näyttää pystyneen ihmeeseen ja yhdistäneen Italian riitaisan poliittisen kentän tuekseen, arvioi Italiassa vuosina 2012–2016 asunut Ylen ulkomaantoimittaja Petri Burtsoff.

Italian pääministeri Mario Draghi kertoi uusista tiukemmista koronarajoituksista lehdistötilaisuudessa 19. maaliskuuta. Kuva: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

"Yhtenäisyys ei ole vaihtoehto, se on velvollisuutemme" sanoi Italian tuore pääministeri Mario Draghi sateenkaarihallituksensa virkaanastujaispuheessa (siirryt toiseen palveluun) 17. helmikuuta.

Viesti oli suunnattu sekä Italian kansalle että Draghin hallituksen puolueille.

Mukaan hallitukseen tulivat edellisen riitaisan keskustavasemmistolaisen hallituksen pääpuolueet Demokraattipuolue (PD) ja Viiden tähden liike (M5S), mutta myös opposition äänekkäät populistit La Lega sekä veteraanipoliitikko Silvio Berlusconin oikeistopuolue Forza Italia.

Draghin viesti oli, että nyt ei ole aikaa keskinäiseen riitelyyn, sillä edessä on sellaisen mittakaavan jälleenrakennusprojekti, ettei Italiassa ole nähty vastaavaa sitten toisen maailmansodan.

Ensin olisi kuitenkin saatava yli sadantuhannen italialaisen hengen vaatinut koronapandemia kuriin.

Draghi antoi kenkää Italian koronakomissaarille ja määräsi suuren osan maata kiinni

Draghi kääri hihat heti ensi töikseen, ja hänen hallituksensa on ensimmäisen vallassaolokuukautensa aikana tehnyt useita järeitä päätöksiä.

Draghi lupasi kolminkertaistaa Italian rokotustahdin ja sanoi haluavansa maan armeijan mukaan rokotuskampanjaan.

Italian Napolissa annosteltiin tammikuussa Pfizerin ja Biontechin rokotetta ruiskuihin. Kuva: IPA / BACKGRID UK / AOP

Italian koronastrategiasta vastaava komissaari Domenico Arcuri sai kenkää, ja tilalle Draghi nimesi armeijan logistiikkaekspertin, kenraali Francesco Paolo Figliuolon.

Lähteä sai myös maan pelastustoimen johtaja Angelo Borrelli.

Lisäksi hallitus on kiristänyt tuntuvasti voimassa olevia koronarajoituksia. Suurimmassa osassa Italiaa koulut ovat siirtyneet etäopetukseen, ja kotoaan saa poistua vain työn tai muun välttämättömän syyn takia.

Alueelta toiselle ei saa matkustaa muuta kuin työn tai välttämättömän syyn takia.

Katoliselle Italialle kova takaisku oli Draghin päätös määrätä koko maa sulkutilaan pääsiäisen ajaksi. Pääsiäistä vietetään Italiassa normaalisti jumalanpalveluksissa, ravintoloissa syöden ja sukulaisten kanssa kokoontuen.

Draghin nostaa Italian valtionvelan uuteen ennätykseen

Euroopan keskuspankin EKP pääjohtajana ansioitunut Draghi muistetaan hänen eurokriisin aikana vuonna 2012 laukomistaan kuolemattomista sanoista, kun hän lupasi paniikkiin joutuneille finanssimarkkinoille, että euro pelastetaan "hinnalla millä hyvänsä".

EKP aloitti tämän jälkeen massiivisen valtionvelkakirjojen osto-ohjelman, jonka monet taloustieteilijät arvioivat pelastaneen euron tuholta.

Nobel-palkittu amerikkalainen taloustieteilijä Paul Krugman jopa kutsui Draghia (siirryt toiseen palveluun) "nykyajan parhaaksi keskuspankkiiriksi".

Samanlaista elvyttävää talouspolitiikkaa Draghi on alkanut ajaa myös Italian johdossa.

Turismi työllistää kuusi prosenttia Italian koko työvoimasta ja se tyrehtyi kuin seinään. Kuvassa autio turistialue Roomassa 16. maaliskuuta. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Viime perjantaina Draghi esitteli 32 miljardin euron elvytyspaketin, jonka tarkoituksena on tarjota hätäapua Italian taloudelle.

Elvytyspaketti oli budjetoitu jo edellisen, Giuseppe Conten johtaman keskustavasemmistolaisen hallituksen budjettiin, mutta hallitus kaatui juuri tukipakettiin liittyviin erimielisyyksiin ennen kuin se ehti päättää lisäelvytyksestä.

Paketin takia Italia joutuu ottamaan lisää velkaa siinä määrin, että maan tämän vuoden budjetin alijäämä nousee nyt esitellyn sekä Draghin lupaamaan, huhtikuussa esiteltävän tukipaketin myötä liki 10 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Myös Italian valtionvelka nousee uuteen maailmansotien jälkeiseen ennätykseensä. Se oli viime vuoden lopulla 155,6 prosenttia bruttokansantuotteesta ja nousee siis tästä edelleen.

Draghi ei käyttänyt turhaa kaunopuheisuutta kertoessaan elvytyspaketista.

– Tarkoitus on jakaa mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman monelle ihmisille mahdollisimman nopeasti, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rahaa jaetaan pääasiassa työttömille sekä koronan kurittamalle terveydenhuoltosektorille.

Lisäksi Draghi jatkoi edellisen hallituksen määräämää irtisanomiskieltoa, mikä tarkoittaa lisäkustannuksia valtiolle sen tukiessa yrityksiä, jotka pitävät vastoin tahtoaan työntekijöitä palkkalistoillaan.

Eikä tässä vielä kaikki.

Ensimmäisen kuukautensa aikana Draghin hallitus on myös ehtinyt siirtää maan kunta- ja aluevaaleja keväältä ensi syksyyn.

Draghista tuli heittämällä maan suosituin poliitikko

Jos Draghi onnistui ainakin hetkellisesti yhdistämään maan poliittiset puolueet, melkein samaa voi sanoa kansasta.

Tuoreiden mielipidemittausten valossa (siirryt toiseen palveluun) Draghi on Italian suosituin poliitikko 61 prosentin kannatuksellaan.

Velkaantumisesta huolimatta Draghi tuntuu olevan myös finanssimarkkinoiden mieleen.

Italian 10 vuoden valtionvelkakirjojen korkoero (siirryt toiseen palveluun) saksalaisiin vastaaviin verrattuna lähti tuntuvaan laskuun helmikuun alussa, kun huhut Draghin noususta maan johtoon alkoivat vahvistua.

Mutta miten kauan Draghin kuherruskuukausi kestää, sitä ei kukaan varmasti tiedä.

Jos talous lähtee nousuun (se supistui viime vuonna lähes 9 prosenttia), rokotustahti kiihtyy ja Draghi jatkaa rahanjakoaan, saattaa se kestää pitkäänkin.

Italian politiikassa pitkään tarkoittaa paria vuotta.

Mielenosoittajat protestoivat Draghin hallituksen koulusulkupäätöstä vastaan Roomassa 21. maalikuuta. Kuva: E​PA-EFE/CLAUDIO PERI

Mikäli koronatilanteeseen ei tule pikaista muutosta, saattaa kuherruskuukausi päättyä kuitenkin lyhyeen.

Tästä saatiin esimakua viime viikonloppuna, kun tuhannet opettajat ja perheet osoittivat mieltään 35 kaupungissa eri puolilla maata Draghin koulujensulkemispäätöstä vastaan.

Pysyykö sateenkaarihallitus koossa?

Paljon riippuu myös miehestä nimeltä Matteo Salvini. Hänen johtamansa La Lega on maan selvästi suosituin puolue (siirryt toiseen palveluun), mutta Draghin hallituksessa sen rooli on toimia lähinnä sivustakatsojana ja passiivisena tukijana.

Tilannetta voi verrata Conten ensimmäisen hallituksen tilanteeseen. Conte oli pääministerinä erittäin suosittu, mutta samalla Legan kannatus lähenteli huippuaan.

Elokuussa 2019 Salvini veti tukensa Contelta ja hallitus kaatui.

Monet uskoivat, että taustalla oli Salvinin vallanhalu sekä kyllästyminen siihen, että Conte sai paistatella parrasvaloissa, vaikka Lega oli kansan suosikki.

Salvini seuraa varmasti kiinnostuneena mielipidemittauksia. Jo nyt oikeistopuolueiden blokin yhteenlaskettu kannatus lähentelee 50 prosenttia.

Tosin uusia vaaleja ei tässä koronatilanteessa Italiassa pidetä, vaikka Salvini toistaisikin temppunsa.

Lisää aiheesta:

Koronapandemian kolmas aalto nostaa päätään Euroopassa – tilanne synkkenee Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Virossa

Miltä näyttää vuosi katastrofin jälkeen Euroopan ensimmäisessä koronaviruspesäkkeessä? “Ei Bergamossa kukaan aavistanut, mitä voisi tapahtua”

EKP:n entisellä pääjohtajalla Mario Draghilla on Italiassa valtava tehtävä: elvyttää euroalueen kolmanneksi suurin talous

Suosittelemme sinulle