Samaan aikaan, kun monet suomalaiset Aleksander Barkovin, Mikko Rantasen, Sebastian Ahon sekä muutamien muiden johdolla repivät otteillaan suuria ja näyttäviä otsikoita, osa suomalaisista on ajautunut sivuraiteille – joillakin ei kulje peli ja toisilla tie pelaavaan kokoonpanoon on tukossa.
Sivuraiteilla peliesitysten perusteella:
Patrik Laine, Columbus Blue Jackets
Ei kerta kaikkiaan riitä, ei sinne päinkään. 12 viime ottelua ovat tuottaneet suomalaislaiturin tilille tehot 1+2. Kymmenessä ottelussa Laine on jäänyt kokonaan ilman pisteitä, eikä peli muutenkaan kulje. 11 ottelun jakson aikana Laine on vuotanut omiin merkinnän -6, mikä on joukkueen heikoin lukema.
Kun Laine on ollut jäällä, maalipaikat on 12 ottelun jakson aikana kirjattu viidellä viittä vastaan vastustajalle 80–52. Annettujen ja luotujen maalipaikkojen suhdeluku 39,39 on sekin selkeästi joukkueen heikoin hyökkääjien osalta. On kaikille osapuolille selvää, ettei tämä riitä Patrik Laineen tasoiselta pelaajalta.
Kuivia kausia tulee kaikille, mutta niiden aikana pelaajan tulisi pystyä edes jollakin tasolla pelaamaan nolla-nollaa. Laineen tapauksessa näin ei useinkaan tapahdu, pikemminkin päinvastoin.
Edessä saattaa pian olla myös selkkaus päävalmentaja John Tortorellan kanssa. Tamperelaishyökkääjä on pelannut vaikean jakson aikana ajoittain jopa 21–22 minuutin jääajoilla tuottamatta käytännössä mitään. Tämä sopii temperamentistaan ja vaatimustasostaan tunnetun amerikkalaisluotsin pirtaan heikosti.
Tilanne, jota kannattaa pitää silmällä.
Kaapo Kakko, New York Rangers
Kaapo Kakon tilanne on kaksijakoinen. On kiistatonta, että turkulaislupaus on mennyt isoin harppauksin eteenpäin pelaamisessa ilman kiekkoa. Paljon puhuttu kokonaisvaltainen pelaaminen on ihan eri tasolla tulokaskauteen verrattuna. Nyt valmennusjohto luottaa Kakkoon aivan eri tavalla.
Kakko onkin pelannut kauden mittaan monin paikoin hyvin ja ollut useissa otteluissa joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa. Kokonaiskuvaan tulee kuitenkin särö, koska puhtaasti numeroiden näkökulmasta käteen ei ole jäänyt pitkiin aikoihin juuri mitään.
Vaikka Kakko onkin vielä nuori ja kehittyvä pelaaja – ja vieläpä usein hyvin pelannut sellainen – jääkiekko on viime kädessä maalintekopeli. TPS-kasvatti teki kauden kahdeksan ensimmäisen päivän aikana kaksi osumaa, mutta on sittemmin pelannut peräti 19 ottelua ilman maalia. Tämä tarkoittaa 58 päivää ilman osumia, eikä syöttöpisteitäkään ole tältä ajalta kuin kaksi.
Kakko on Rangersin vakiopelaajista ainoa, joka ei ole tehnyt 58 viime päivän aikana yhtään osumaa.
Eikä Kakon maalittomuus ainakaan vastuun puutteesta ole johtunut. Nuori laitahyökkääjä on pelannut 19 ottelun jakson aikana yli 15 minuutin keskiarvolla ja laukonut seitsemänneksi eniten koko joukkueesta. Pelaamiseen on löydyttävä suoraviivaisuutta, viimeistelyyn terävyyttä ja maalille on jaksettava rynniä aiempaakin röyhkeämmin.
Hätää ei vielä ole, mutta edessä saattaa olla katsomokomennus, jos hanat eivät pian aukea.
Joel Armia, Montreal Canadiens
Armia on jonkinlainen rajatapaus, mutta kyllä porilaisen on parempaan pystyttävä, mitä tuloksen tekemiseen tulee. Lieventävänä asianhaarana voidaan pitää tammikuun ikävää aivotärähdystä Vancouverissa, mutta yleiskuva on siitäkin huolimatta aiemmilta vuosilta valitettavan tuttu: Missään muussa kuin viimeistelyssä ei ole huomautettavaa.
Armia, 27, alkaa viimeistään nyt olla vedenjakajalla sen suhteen, millaiseksi NHL-pelaajaksi hän profiloituu. Kaikki tietävät laadukkaan laiturin kokonaisvaltaisen pelaamisen tason ja erinomaiset jäähyntappotaidot, mutta onko maalintekijänä NHL:ään varatulla laiturilla luonnetta murtautua läpi myös verkonheiluttajana?
Sitä Montrealissa edelleen toivotaan.
Huonolta kuitenkin näyttää, sillä Armia on onnistunut maalinteossa vain kahdessa 19 viime ottelusta. Yhteensä maaleja on tilillä tammikuun aivotärähdyksen jälkeen kolme. Tämä ei tietenkään riitä pelaajalta, joka on päässyt usein pelaamaan kärkiketjuissa.
Armian puolustukseksi on sanottava, ettei joukkueessa kukaan muukaan Tyler Toffolia ja Brendan Gallagheria lukuun ottamatta ole helmikuun alun jälkeen juurikaan maaleja tehnyt. Armian kolme osumaa on täysin linjassa muun joukkueen alavireen kanssa. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Armia on jälleen kerran ajautunut keskelle kuivaa kautta.
Ässät-kasvatin sopimus loppuu kesällä, joten tätäkin taustaa vasten kuiva kausi tulee huonoon aikaan. Mikäli hanat eivät pian aukea, Armia palkataan todennäköisesti seuraavan kerran puhtaasti pohjaketjun pelaajaksi ja alivoimaspesialistiksi.
Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens
Lehkonen on kokonaan oma tarinansa. TPS-kasvatti on kaikilla tavoin luotettava koko kaukalon pelaaja, mutta tulosta on tullut tulokaskauden jälkeen huonosti. Se on heikentänyt Lehkosen asemaa joukkueessa. Edellinen päävalmentaja Claude Julien istutti Lehkosta katsomossa muutamia kertoja, mutta uuden valmentajan aikana hän on joutunut kenties lopullisesti sivuraiteille.
Maaliskuun aikana Lehkonen on pelannut vain neljä peliä, eikä parempaa liene luvassa, ellei joukkueeseen iske loukkaantumiskierre. Menneenä viikonloppuna paikka pelaavaan kokoonpanoon aukesi Toffolin loukkaantumisen myötä.
Lehkonen on sivuraiteilla pelillisistä syistä, mutta samalla tilanteessa tuntuu olevan muutakin. Kuten Armialla, myös Lehkosella on sopimus tulevana kesänä katkolla. Ura ei jatku Montrealissa, mikä saattaa vaikuttaa myös nyt tehtäviin ratkaisuihin peluutuksen suhteen.
Maisema saattaa vaihtua jo tämän kauden aikana.
Sivuraiteilla pelaamattomuuden vuoksi:
Juuso Riikola, Pittsburgh Penguins
Riikolan NHL-ura alkoi lupaavasti, mutta samaa ei voi sanoa kuluvasta kaudesta. Hän loukkaantui heti kauden alussa, minkä vuoksi hän joutui olemaan sivussa peräti 20 ottelusta. Riikola palasi sairastuvalta maaliskuun alussa, mutta ei ole sittemmin mahtunut pelaavaan kokoonpanoon lainkaan.
Riikola on pelannut toistaiseksi vain kaksi ottelua, eikä vastuuta ole välttämättä kovin paljon luvassa jatkossakaan. Pittsburgh on saanut vaikean alun jälkeen pelinsä kulkemaan, joten suurin muutoksiin ei ole tarvetta varsinkaan puolustuspäässä. Riikolan tilannetta ei helpota lähes olematon pelituntuma.
Edessä on vaikea loppukevät.
Valtteri Filppula, Detroit Red Wings
Kaikki päättyy aikanaan. Ei ollut paljoa 1038 NHL-ottelulla, Stanley Cup -sormuksella tai yli 500 tehopisteellä painoarvoa, kun Red Wings päätti maaliskuun alussa heittää seuraa uskollisesti läpi lukuisien vuosien palvelleen Filppulan siirtolistalle. Muut seurat eivät Filppulaa listalta poimineet, joten tämä putosi niin sanottuun taxi squadiin ylimääräiseksi pelaajaksi.
Suomalaissentteri ei ole pelannut siirtolistakomennuksen (3.3.2021) jälkeen NHL:ssä peliäkään.
Filppula pystyy edelleen pelaamaan NHL:ssä, mutta kylmä tosiasia on, että nuoriso on alkanut ajaa ohi. Filppula ei joutunut tällä kaudella viime vuoden kaltaiseen miinusmankeliin (-42), mutta liike ei ole enää entisellä tasolla, eikä hyökkäyspäähän ole annettavaa, kuten aiemmin.
Vaijerilla onkin nyt 15-vuotinen, kertakaikkisen upea NHL-ura, jonka aikana kolmesti Stanley Cupin loppuotteluissa esiintynyt, ja usein siellä onnistunutkin Filppula on profiloitunut todelliseksi voittajaksi – jokaisen valmentajan luottopelaajaksi. Suotavaa olisi kaiken jälkeen, että Filppula saisi päättää upean uransa Pohjois-Amerikassa pelaamalla, ei katsomossa.
Tyylikkyyttä, eleganssia ja taitoa – sitä on Valtteri Filppula ollut NHL:ssä alusta loppuun.
Olli Juolevi, Vancouver Canucks
Olli Juolevin edustamalla Vancouverilla menee juuri nyt lujaa, mutta samaa ei voi sanoa pelaajasta itsestään. Ajoittain pirteästikin alkukaudesta pelannut Juolevi putosi kokoonpanosta helmikuun lopun Edmonton-tappion jälkeen, eikä ole sittemmin palannut.
Tilannetta ei varsinaisesti helpota se, että Canucks on voittanut kymmenestä edellisestä ottelustaan kahdeksan. Voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta ja toisaalta on myös niin, että Juolevilla on edelleen töitä edessään. Vaikeiden loukkaantumisten jälkeen hyvin onnistunut paluu tositoimiin, ja vieläpä NHL:ään, oli iso onnistuminen, mutta prosessi on edelleen kesken.
Julius Honka, Dallas Stars
Jos Juolevi on ”back in business”, samaa ei voi sanoa Julius Hongasta, joka teki ”Puljujärvet”. Hän palasi seuraan, josta oli aiemmin pyytänyt siirtoa pois. Paluu "rikospaikalle"vaati selkärankaa, mutta Hongan tapauksessa ei käynyt yhtä hyvin kuin Puljujärvellä. Honka ei ole vetänyt Dallasissa jäähän viillon viiltoa, sillä seura paiskasi tämän heti alkuun siirtolistalle.
Sen kautta JYP-kasvatin tie vei farmiin, missä tämä edustaa tällä haavaa Texas Starsia.
Toivoa Dallasin suhteen tuskin on nyt tai jatkossakaan. Hongan NHL-unelma lepää hyvien AHL-otteiden varassa. Dominointi alhaalla saattaisi herättää kiinnostuksen jossakin muualla. Ainakaan pisteiden valossa alku ei ole räjäyttänyt pankkia, sillä Hongan tilillä on yhdestätoista ottelusta kolme (0+3) syöttömerkintää.
Hiekka tiimalasissa käy vähiin.
Sami Niku, Winnipeg Jets
Lupaavan alun jälkeen totaalisen ulkokehällä Winnipegissä. Niku on pelannut kuluvalla kaudella vain kuudessa ottelussa, eikä niissäkään erityisen hyvin. JYPissä kiekko-oppinsa saanut puolustaja on Winnipegin pakkirotaatiossa kahdeksas pelaaja, minkä lisäksi takaa ohi on tulossa Ville Heinola, joka kuuluu isosti Jetsin tulevaisuuden suunnitelmiin.
Kaiken päälle Jetsin uskotaan hankkivan vielä vahvistuksen puolustuskalustoonsa kevään aikana.
Nikun toivo on päästä tuossa kaupassa pois seurasta. Tuskin Winnipeg suomalaispuolustajan viimeiseksi NHL-mahdollisuudeksi jää, mutta pois pitäisi päästä pian. Nikun tilanteessa vaikeinta on se, ettei tämä pääse pelaamaan. Jets ei lähetä tätä farmiin, mutta ei toisaalta peluutakaan.
Lanttu on varmasti jumissa ja itseluottamus nollissa. Pelaajakauppaa odotellessa…
Lue myös:
Barkovin ja Rantanen maalitykkeinä, Raanta ja Husso torjuntavireessä