Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalassa jonot uniapnean hoitoihin ovat jo puoli vuotta – ja suunta on ylöspäin

Taustalla on lisääntynyt tietoisuus uniapneasta sekä koronan aiheuttamat hoitajien uudelleen sijoitukset.

Mies nukkuu.
Hoitojonot kasvavat. Ammattikuljettajien tutkimukset ja hoito pyritään järjestämään kiireellisinä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Annika Lius

Uniapnean hoitoon pääsyä voi Siun soten alueella joutua odottamaan jopa puoli vuotta. Jonotusaika unitutkimuksiin on alle kolme kuukautta.

Odotusajat kasvavat edelleen. Ammattikuljettajien tutkimukset ja hoito sekä tietyt erityistapaukset käsitellään kiireellisinä.

Taustalla on kasvanut tietoisuus uniapneasta, minkä seurauksena lähetteet uniapneatutkimuksiin ja -hoitoon ovat lisääntyneet. Myös korona ruuhkauttaa osaltaan tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä, sillä uniapneatutkimuksia ja laitehoitoja järjestävät unihoitajat osallistuvat koronarokotuksiin.

Koronaepidemian vuoksi ei myöskään järjestetä ylipainehoidon ryhmäaloituksia.

Siun sote muistuttaa, että jonotusaikana kannattaa panostaa itsehoitoon. Suurimmalla osalla unenaikainen hengitysteiden ahtautuminen liittyy ylipainon kertymiseen., ja painonhallinta on tärkeä osa hoitoa. Säännöllinen ateriarytmi, terveellinen ruokavalio sekä liikunta ovat myös kokonaisterveyden kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

Myös asentohoidosta voi olla apua, sillä yleensä hengitysteiden ahtautuminen on voimakkainta selällään nukuttaessa. Pahentavia tekijöitä, kuten alkoholia ja nukahtamislääkkeitä kannattaa välttää. Myös tupakointi voi pahentaa oireita.

Suosittelemme sinulle