Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos: Maamme talous on ensi vuonna pinnistämässä takaisin kasvu-uralleen

PTT ennustaa tämän vuoden kasvuksi 2,5 ja ensi vuodeksi 3,5 prosenttia. Viennille ennakoidaan nousua jo tänä vuonna.

Ruokakoria kantava henkilö kauppakeskuksen liukuportaissa.
Koronasta huolimatta talous on lähdössä nousuun PTT:n ennusteen mukaan. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen talous on ensi vuonna pinnistämässä takaisin vanhalle kasvu-uralleen siitä huolimatta, että koronavirustilanteen heikentyminen viivästyttää talouden nousua kaikkialla Euroopassa, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT) tuoreessa kansantalousennusteessaan.

PTT ennustaa tämän vuoden kasvuksi 2,5 prosenttia ja ensi vuodeksi 3,5 prosenttia.

Ennusteen epävarmuus on kuitenkin PTT:n mukaan suuri. Ennusteen mukaan toipumisesta käy kiittäminen kotitalouksien säästöjä, vientikysyntää ja tiedossa olevaa elvytystä. Jos nopea kasvu ei toteudu viimeistään kesällä, kasvu-uralle palaaminen vaatii PTT:n mukaan lisäelvytystä.

Suomen vienti lähtee ennusteen mukaan nopeaan nousuun jo tänä vuonna Aasian ja Yhdysvaltojen kasvavan kysynnän ansiosta.

Työllisyyden nostaminen vaatii PTT:n mukaan laajaa toimenpidepakettia. Pahemmaksi äityvän koronatilanteen kanssa painivat Euroopan taloudet laahaavat jäljessä Yhdysvaltoja ja Aasiaa, joissa kasvu on PTT:n mukaan erittäin nopeaa jo tänä vuonna.

Muuhun Eurooppaan verrattuna Suomi ei ole syvässä kuopassa

Koronaviruksen Suomessa toistaiseksi aiheuttama talouskuoppa on ollut muuhun Eurooppaan verrattuna PTT:n mukaan melko pieni. Ennusteen mukaan julkinen talous tasapainottuu koronan jäljiltä selvästi talouden kasvaessa ja elvytyksen vähentyessä.

Tänä vuonna valtion alijäämäksi on arvioitu lähes 10 miljardia, mutta ensi vuonna sen arvellaan laskevan vajaaseen 4 miljardiin.

– Talouskriisin aikana voimakas velkaantuminen on ollut perusteltua. Elvytys ei kuitenkaan voi olla ikuista. Kriisin jälkeen velkaa voidaan käyttää vain talouskasvun edellytyksiä parantaviin toimiin, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen tiedotteessa.

Ostovoima ei tänä vuonna PTT:n mukaan kasva, koska ennustettu hintojen nousu syö palkankorotukset. Kotitalouksien kulutuksen kuitenkin arvellaan kasvavan, sillä kotitalouksien säästöt ovat kasvaneet edellisvuodesta noin 6 miljardilla eurolla.

Suosittelemme