Hyppää sisältöön

HUS harkitsee vartijoiden palkkaamista laboratorioiden oville – odotustilat ovat olleet paikoin tupaten täynnä

Sairaanhoitopiiri kehottaa muuhun kuin koronanäytteenottoon tulevia käyttämään ajanvarausta, jos se vain suinkin on mahdollista.

Pääsyy Hus Labin ruuhkiin on henkilöstön siirtäminen koronanäytteenottoon Kuva: Tiina Jutila / Yle

HUSin laboratoriot Kampissa ja Isossa Omenassa ovat viime päivinä ruuhkautuneet ajoittain niin pahoin, että odotustiloissa on ollut vaikea pitää turvavälejä.

Esimerkiksi Espoon Matinkylässä Isossa Omenassa ilman ajanvarausta tulleista asiakkaista noin neljäsosa joutui odottamaan viime viikolla yli puoli tuntia näytteenottoon pääsyä ja siitä on syntynyt tilanteita, joissa turvavälien pitäminen on ollut lähes mahdotonta. Normaalisti yli 95 prosenttia asiakkaista pääsee näytteenottoon alle puolessa tunnissa.

HUS Diagnostiikkakeskuksesta toimialajohtaja Petri Haapalahti sanoo, että eilinen ruuhka Kampin toimipisteessä johtui henkilökunnan sairauspoissaoloista. Isossa Omenassa on puolestaan nykyiseen asiakasmäärään nähden liian pienet tilat, kertoo Haapalahti.

– Katsomme kuinka paljon Kampin tilanne liittyi vain poissaoloihin vai onko ruuhka jatkuvampaa. Espoossa etsimme kaupungin kanssa lisätiloja, jotta Ison Omenan kuormitus olisi pienempää.

Vartijoiden lisäksi harkinnassa on ajanvarauksettoman toiminnan vähentäminen

Pääsyy toimialajohtaja Haapalahden mukaan ruuhkiin on kuitenkin henkilöstön siirtäminen koronanäytteenottoon. Tämä vuoksi joidenkin terveysasemien näytteenottopisteitä on jouduttu tilapäisesti sulkemaan. Se heijastuu auki oleviin pisteisiin normaalia huomattavasti suurempina asiakasmäärinä.

– Tämä on vaikea tilanne, joka tavallaan johtuu siitä, että kiireetöntä terveydenhuoltoa ei ole millään tavalla rajoitettu eli samoilla volyymeilla pitäisi mennä, vaikka tilat ja henkilöstömitoitustakaan ei ole suunniteltu siihen.

Tällä hetkellä ruuhkaisissa odotustiloissa on aulaemäntiä, jotka neuvovat ja jakavat maskeja, mutta se ei näytä riittävän. Haapalahden mukaan ongelman ratkaisemiseksi harkitaan ajanvarauksettoman näytteenoton vähentämistä ja vartijoiden palkkaamista laboratorioiden sisäänkäynneille.

– Harkitsemme sitä, että siirrymmekö kokonaan ajanvaraukselliseen toimintaan tietyissä pisteissä. Toinen harkinnassa oleva asia on, pitääkö meillä olla vartija tai joku muu joka valvoo ovella, että sisällä ei ole kerrallaan liian monta ihmistä.

Haapalahden mukaan HUS Lab myös rekrytoi kokoajan lisää työntekijöitä. HUSissa toivotaan, että laboratorioon näytteenottoon tulevat asiakkaat suosisivat muissa kuin aivan välttämättömissä tapauksissa ajanvarausta ja kiireellisissä tapauksissa välttäisivät ruuhkaisimpia aikoja, kuten maanantaiaamuja.

HUSLABilla on kaikkiaan noin sata näytteenottopistettä.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast:

Koronasynnit: Yleisön tunnustuksia – näin rajoituksia rikotaan, kun silmä välttää

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle