Hyppää sisältöön

Läheisille valehtelua, bileitä ja kuntoilua salaa – lue tästä inhimilliset tarinat, miten koronarajoituksia rikotaan tarkoituksella

Pitkittynyt korona-aika saa rikkomaan suosituksia. Takaisin Pasilaan -podcast keräsi kuulijoiden “koronasyntejä”

Nainen peittää kasvonsa ja korvansa neljällä käsivarrella
Takaisin Pasilaan -podcastissa keskustellaan koronarajoitteiden rikkomisesta. Pappi Visa Viljamaa auttaa painimaan omatunnontuskien kanssa.
Marjukka Mattila,
Toivo Haimi

Korona-aikana rajoituksia ja suosituksia rikotaan helposti. Ylen kyselyssä 94% vastaajista käyttää kasvomaskia tietoisesti väärin, vaikka maskin käyttösuositukset tunnetaan laajalti.

Jos pandemiantorjunnan näkyvintä osaa, maskin käyttösuositusta, rikkoo noin suuri osa ihmisistä, rikotaanko muitakin rajoituksia yhtä helposti?

Takaisin Pasilaan -podcast halusi tietää lisää koronarikkeistä. Keräsimme kuulijoiden “koronasyntejä” verkkojutussa ja Instagramissa. Tarinoissa oli kirjavia kokemuksia salaisista synttäreistä, bileistä, kuntoilusta toisella paikkakunnalla sekä vihaa maskeja kohtaan.

Tässä jutussa julkaisemme muutamia yleisön tunnustuksia koronarikkomuksista.

Kuuntele Takaisin Pasilaan tästä

Säilytätkö maskia taskussa, vaikka tiedät, ettei saisi? Menitkö bileisiin ja nautit olostasi, vaikka kokoontumisrajoitukset ovat voimassa? Älä huoli, monet meistä ovat langenneet kaidalta koronapolulta. Takaisin Pasilaan keräsi kuulijoiden tunnustuksia ja puhdistamme omatuntoa sielunhoidon erikoisosaajan, Helsingin Kallion seurakunnan papin, Visa Viljamaan kanssa.

Haastattelimme Helsingin Kallion seurakunnan pappia Visa Viljamaata, joka työssään kohtaa ihmisiä, jotka painivat moraalisissa ristiriidoissa.

Viljamaa on pohtinut koronarajoitusten rikkomista niiden tuottaman omantunnontuskan kautta. Viljamaan mielestä yhteisön tavoitteet yhteisestä hyvinvoinnista pitäisi kohota korona-aikana keskiöön yksilön tavoitteiden sijaan.

– Ihminen hyötyy siitä, jos yhteisö voi hyvin. Korona-aikana on hyvä tutkailla omia tekemisiään laajemmassa kontekstissa. Viljamaa sanoo.

Olin lenkillä, kun saapui postipaketin saapumisesta ilmoitus. Ajattelin, että noudan sen samalla, kun olin lähellä noutopisteenä toimivaa huoltoasemaa. Vasta paketin kanssa ulos tullessani tajusin, että olin hakenut paketin ilman maskia lokerosta. Seuraavana yönä näin toisintana painajaisen asiasta. Punavaloinen digitaalinen kello kävi koko noutoreissun ajan, ja siinä oli juontajat selostamassa tilannetta. Kun pääsin unessa ulos asemalta, tulokseksi sanottiin 3min 46sek eli olin saattanut altistua/altistaa brittimuunnokselle, ja täten minut määrättiin karanteeniin.

Nainen

Yleisön tunnustuksissa toistui halu juhlia. Synttäreillä, ristiäisissä ja bileissä käytiin, vaikka rajoitukset tunnetaan hyvin. Pitäisikö juhlat laittaa totaalisesti jäihin pandemia-aikana?

Viljamaan mielestä elämä ei pysähdy pandemiassakaan. Jos haluaa naimisiin tai juhlia nimenantoa, ne kannattaa järjestää. Juhlia voi myös rajoitusten mukaisesti.

– Rakkaus ei kysy aikaa. Nyt on sopiva aika fokusoida oleelliseen. Puitteet ei luokaan juhlaa, vaan se, että sinetöi vaikka rakkautensa toiseen ihmiseen. Viljamaa toteaa.

Viime keväänä 2020 menin pienen tyttöni kanssa salaa siskontytön synttäreille. Silloin kotimaassa liikkumista ja pienissäkin porukoissa kokoontumista katsottiin mielestäni paljon pahempana kuin nyt, joten en kertonut kenellekään meidän reissusta ja minulla oli eväät mukana ja takakontissa potta, jotta meidän ei tarvinnut pysähtyä huoltoasemalle. Tästä synnistä on muistona kuva, jossa tuolloin 2-vuotias tyttäreni istuu kevätauringossa potalla maantien laidalla levikkeellä ja syö banaania. Meillä oli hyvä reissu ja rehellisesti sanottuna sen jälkeen olemme tavanneet läheisiä pienellä porukalla ihan ilman salailua.

Nainen

Takaisin Pasilaan -podcastissa kysyttiin, kenen vastuulla koronarikkeiden tekeminen on. Onko se jokaisen omilla vai yhteisön yhteisillä harteilla? Tekeekö ihminen mitä tahansa, jos sen kuitenkin voi saada anteeksi?

– Ihminen osaa selitellä itse itselleen asiat parhain päin. Kaikilla meillä on vastuu ja kannamme sitä yhdessä. Viljamaa sanoo.

Asun noin 20 minuutin päässä maakuntani rajalta. Omassa maakunnassani on kuntosalit suljettuina, joten käyn toisessa maakunnassa treenaamassa. Teen tämän 5-6 kertaa viikossa ja käytän junaa kulkiessani näitä matkoja, sillä asun rautatieaseman vieressä, ja valitsin toisesta maakunnasta vain rautatieasemaa lähimmän kuntosalin.

Mies

Pandemia-aika on sannellut meille paljon sääntöjä ja rajoituksia. Niiden rikkominen kolkuttaa monella omatuntoa, mutta voiko “koronasyntejä” saada anteeksi?

Viljamaan mukaan anteeksiantoa edeltää rikkeen tunnustaminen, jota edeltää katumus, jota edeltää se, että omatuntoa on tutkittu.

– Anteeksiantoon ei voi hypätä edeltävien askeleiden yli. Ne pitää toteuttaa ennen anteeksiantoa. Viljamaa sanoo.

Olen ollut kaksissa liian isoissa bileissä. Kummistakin selvisin ilman altistumista onneksi. Nyt yritän tsempata loppukevään. 

Nainen

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcastin jakso "koronasynneistä" Yle Areenasta!

Keskustele aiheesta 24.3. klo 23 asti!

Suosittelemme sinulle