Hämeenlinnan Lammin Evon alueen hakkuut ovat herättäneet vastustusta niin ministeritasolla, kansalaisissa kuin ympäristöjärjestöissä. Hakkuita vastustettiin, koska alueelle valmistellaan Evon tiedekansallispuistoa.
Metsähallitus päättikin tiistaina keskeyttää hakkuut Evon retkeilyalueella muilta osin kuin luonnon monimuotoisuutta lisäävillä kohteilla. Päätös perustuu Metsähallituksen tiedotteen mukaan yhteisiin keskusteluihin ohjaavien ministeriöiden kanssa.
– Katsoimme parhaaksi, että toteutamme vain luonnonhoidollisen kulotuksen valmistelevat hakkuut. Totta kai myös yleisön palautteella on merkitystä, lisäksi kävimme keskustelua ohjaavien ministeriöiden kanssa. Muiden hakkuiden osalta jäämme odottamaan päätöstä Evon mahdollisesta kansallispuistosta, kertoo Metsähallitus Metsätalous Oy:n aluejohtaja Pasi Korteniemi tiedotteessa.
Harvennushakkuita jatketaan Evon palojatkumon ylläpitoon liittyvällä, noin 11 hehtaarin alueella Tavilammen-Rillitien risteyksessä. Metsikköön jätetään myös käsittelemättömiä tiheiköitä. Tiedotteen mukaan myöhemmin kesällä tehtävässä luonnonhoidollisessa poltossa saavutetaan näin luonnontilaisen kaltainen vaihteleva lopputulos.
Metsähallitus kertoo hoitavansa Evon retkeilyaluetta hoito- ja käyttösuunnitelman ja kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti. Viime viikolla aloitetut hakkuut on suunniteltu 2017–2020. Hakkuista ehdittiin toteuttaa alle 5 hehtaaria, josta pienalakasvatuskohde 2,8 hehtaaria ja harvennusta alle 2 hehtaaria.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi hakkuiden päätöstä Ylelle tuoreeltaan.
– Tämä on minusta todella hyvä päätös. On hienoa, että Metsähallitus päätyi keskeyttämään ne hakkuut siltä alueelta ja ainoastaan kulotusta valmistelevat hakkuut tehdään.
Ministerien kädenvääntöä Twitterissä
Ympäristöministeriö tulosohjaa Metsähallitusta julkisten hallintotehtävien osalta toimialallaan. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) otti hakkuisiin kantaa Twitterissä maanantaina. Hän piti hakkuita valitettavana.
Mikkonen kertoi Ylelle tiistaina, että valmisteluvaiheessa tulisi pidättäytyä kaikista sellaisista toimenpiteistä, jotka muuttavat jollain tapaa alueen luontoa.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) huomautti, että Evolla on käynnissä metsänhoidolliset talvihakkuut, ei avohakkuita.
Myös maa- ja metsätalousministeriö tulosohjaa Metsähallitusta. Leppä kommentoi Ylelle tiistaina, että hakkuita ei välttämättä olisi edes aloitettu, jos tieto kansallispuiston valmistelusta olisi kulkenut paremmin ministeriöiden välillä. Hänen mukaansa Evosta ei käyty riittävää dialogia ministeriöiden välillä.
– Ympäristöministeriö on yksipuolisella tavalla lähtenyt valmistelemaan itsenäisesti kansallispuistohanketta siihen, asiasta ei ole sovittu sen enempää hallituksessa kuin maa- ja metsätalousministeriön kanssa yhtään mitään.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ei allekirjoita Lepän väitettä valmistelun yksipuolisuudesta. Evon kansallispuistohanketta valmistelee työryhmä, jossa on edustajia useista eri tahoista.
– Kyllä tämä on tiedossa, että tällainen työryhmä on ja siellä on maa- ja metsätalousministeriön edustuskin mukana, Mikkonen huomauttaa.
Lepän mukaan Evon retkeilyaluestatus on jatkossakin riittävä, kansallispuistostatusta alue ei hänen mukaansa tarvitse. Metsähallituksen toimilla Evolla ei ole luontoarvoja heikentäviä vaikutuksia, hän arvioi Ylelle vielä aamupäivällä ennen hakkuiden keskeyttämistä. Myöhemmin tiistaina hän tviittasi keskustelleensa asiasta ministeri Mikkosen kanssa ja pitävänsä Metsähallituksen päätöstä hakkuiden keskeyttämisestä hyvänä.
Luontojärjestöt vastustivat hakkuita
Suomen luonnonsuojeluliitto, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ja ympäristöjärjestö Greenpeace vaativat hakkuiden keskeyttämistä.
Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri kummastelee tiedotteessaan etenkin luonnonhoidollista polttoa valmistelevaa hakkuuta Sudenpesänkankaan aarnialueen vieressä. Poltettavaksi suunniteltu alue on aivan kiinni aarnialueen rajassa ja se on osa Haarajärven-Evajärven suojelualueen välistä ekologista yhteyttä. Piirissä ihmetellään, eikö aarnialueen rajalla tulisi mieluummin pitää reilu suojavyöhyke.
Greenpeace on vedonnut sosiaalisessa mediassa alueen hakkuiden keskeyttämiseksi.
Greenpeace Nordicin metsävastaava Matti Liimatainen kertoi lisäksi Twitterissä tiistaina, että Greenpeace on käynyt hakkuualueella vielä tänäänkin.
Painetta hakkuita kohtaan tuli lisäksi eduskunnassakin, kun Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto jätti aamupäivällä yhdessä muiden vihreiden kansanedustajien kanssa kirjallisen kysymyksen Metsähallituksen hakkuista Evon alueella.
Lue myös: