Hyppää sisältöön

Euroopan lääkeviranomainen ei suosittele loislääkkeistä tutun ivermektiinin käyttöä koronavirustaudin hoidossa

Ivermektiinin tehosta ja turvallisuudesta tarvitaan EMAn mukaan lisää tutkimusta.

Suomessa ivermektiinitabletteka on saatavilla vain erityisluvallisina. Kuvassa Euroopan lääkeviraston rakennus Amsterdamissa. Kuva: Robin Utrecht / Shutterstock / All Over Press
Meeri Niinistö

Euroopan lääkeviranomainen EMA ei suosittele ivermektiinin käyttöä (siirryt toiseen palveluun) koronavirustaudin ehkäisyssä tai hoidossa. EMAn mukaan saatavilla olevat tutkimustulokset eivät tue lääkkeen käyttöä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa (siirryt toiseen palveluun) suun kautta otettavia ivermektiinitabletteja on saatavilla vain erityisluvallisina ja ne on tarkoitettu harvinaisempien loistautien hoitoon.

Euroopassa esimerkiksi Tšekki ja Slovenia ovat suositelleet ivermektiinin käyttöä koronavirustaudin hoidossa.

EMAn mukaan laboratoriotutkimuksissa havaittiin, että lääke saattoi hyvin suurilla annoksilla estää tautia aiheuttavan viruksen lisääntymistä, mutta kuitenkin myös haittavaikutukset voivat lisääntyä suurilla annoksilla huomattavasti. Kliiniset tutkimustulokset vaihtelivat ja osa tutkimuksista oli pieniä. EMAn mukaan lääkkeestä tarvitaan lisätutkimusta, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä lääkkeen tehokkuudesta ja turvallisuudesta koronavirustaudin hoidossa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n on määrä antaa suosituksensa ivermektiinin käytöstä myöhemmin. Solidarityn kansallisen päätutkijan, professori Kari Tikkisen mukaan ivermektiinin käytöstä tarvitaan lisää tutkimusta.

EMA ei ole vastaanottanut hakemuksia lääkkeen käyttämiseksi koronan hoidossa.

Lue myös: WHO:n tutkimat lääkkeet eivät vähentäneet koronaan liittyviä kuolemia – myös lupaavana pidetyn remdesiviirin vaikutus jäi vähäiseksi

Suosittelemme sinulle