Hyppää sisältöön

Liikkumisrajoituksia on mutkikasta todistaa välttämättömiksi, yksi ratkaisu olisi nopeasti käyttöön otettava lain "tuplalukko"

Asiantuntijatkin ovat eri mieltä siitä, pitäisikö liikkumisrajoitukset ottaa käyttöön saman tien vai vasta myöhemmin.

Mustikkamaan edustalla Helsingissä hiihdettiin jäällä 12. helmikuuta.
Hallituksen tulee perustella monelta kantilta, että liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi, jos ne otetaan käyttöön. Mustikkamaan edustalla Helsingissä hiihdettiin jäällä 12. helmikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes

Hallitus neuvottelee illalla jo toista päivää pääkaupunkiseudun ja Turun seudun liikkumisrajoituksista.

Kyse on poikkeuksellisen rankasta perusvapauden rajoittamisesta, joten toimien ykkösperusteena on se, että ne ovat välttämättömiä terveydenhuollon kantokyvyn, ja viime kädessä ihmisten hengen turvaamiseksi.

Miten välttämättömyys todistetaan?

Pelkästään korkeat tartuntaluvut tai tehohoitopaikkojen kuormitus eivät riitä.

Hallituksen pitää kyetä perustelemaan muun muassa liikkumisrajoitusten teho eli vaikuttavuus. Välttämättömyyspunnintaan kuuluu sekin, voitaisiinko jollain muulla lievemmällä keinolla, kuten maskipakolla vielä hillitä tartuntamääriä. Sekin on huomioitava, että rajoitusten pitää olla välttämättömiä juuri tiettynä aikana.

Ajoitus ei ratkaise kaikkea

Jopa asiantuntijoiden käsitys oikea-aikaisuudesta vaihtelee.

Oikeusministeri, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) harmittelivat tiistaina, että pelkästään HUS:n sisältä on tullut neljä erilaista kantaa liikkumisrajoituksiin.

HUS:n tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi vielä tiistaina Ylelle, että juuri nyt on liian aikaista ottaa liikkumisrajoitukset käyttöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan uhka sairaanhoidon kantokyvylle on jo nyt välitön. Se suositteli jo viime torstaina hallitukselle liikkumisrajoitusten käyttöönottoa, mikäli epidemiatilanne ei selvästi helpota.

Rajoitukset voidaan kuitenkin arvioida välttämättömiksi myös ennakoivasti.

Esimerkiksi HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen on kertonut, että HUS:n mallinnusten mukaan tehohoidon tarve kasvaa pääsiäiseen asti.

Välttämättömyyttä voidaan arvioida etukäteen myös kalenteriin katsomalla, esimerkiksi pääsiäisen riskin näkökulmasta. Vapaapäiviksi ennakoitujen tapaamisten ja tartuntojen estämiseksi hallitus voi perustella liikkumisrajoituksia.

Viime vuonna tehtiin juuri näin, kun Uusimaa suljettiin maaliskuun lopussa kolmeksi viikoksi yli pääsiäisen.

Lakiin tuplalukko? Rajoitus nopeasti käyttöön tarvittaesssa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti ennen neuvotteluja, että liikkumisrajoitukset tulevat vain, jos ne ovat aivan välttämättömiä.

Ylelle asiaa arvioineiden valtiosääntöasiantuntijoiden mukaan yksi ratkaisu on, että liikkumisrajoituksiin tulisi valmiuslain menettelyä muistuttava "tuplalukko".

Hallitus esittelisi ja eduskunta voisi hyväksyä lain, joka mahdollistaa sen voimassaoloaikana liikkumisrajoitukset, mutta niitä ei kuitenkaan otettaisi samalla käyttöön.

Jos näin tehdään, hallitus joutuisi vielä erikseen asetuksella perustelemaan alueen ja ajankohdan, tai muut täsmennykset, joilla liikkumisrajoituksia todella tulee.

Tämä pienentäisi ylimitoitettujen toimia riskiä. Liikkumisrajoitukset voitaisiin ottaa suhteellisen nopeasti käyttöön vasta silloin, kun ne todella katsotaan välttämättömiksi, esimerkiksi kovassa tartuntapiikissä tai sairaaloiden kantokyvyn heikentyessä.

Vain tehokas keino voi olla välttämätön

Välttämättömyys on aina suhteellista.

Sitä punnitaan myös toimien tehokkuuden eli tarkoitussidonnaisuuden perusteella.

Suomessa liikkumisrajoitusten tehosta ei ole omaa vertailutietoa. Viimekeväinen Uudenmaan sulku ei estänyt ihmisiä liikkumasta alueen sisällä, vain ylittämästä maakunnan rajaa.

Liikkumisrajoitusten tehoa joudutaan perustelemaan ulkomaisten kokemusten ja tietojen perusteella.

Muut keinot pitää olla katsottuina

Jos sama lopputulos eli tartuntojen määrän taittuminen ja terveydenhuollon kantokyvyn ylläpitäminen voidaan saavuttaa muilla keinoin, liikkumisrajoitukset eivät ole välttämättömiä.

Hallituksen on siis perusteltava, että muut keinot on kokeiltu, mutta ne eivät yksinkertaisesti riitä.

Nyt on päällä 18. huhtikuuta asti jatkuva ravintolasulku, ja eduskunnassa on vireillä liikunta- ja harrastuspaikkojen sulkemisen mahdollistavat tilapäiset lait. Näiden vaikutus pitää arvioida.

Samasta syystä hallituksessa on pohdittu myös maskipakkoa.

Hallituslähteistä kuitenkin arvioidaan, että maskipakko ei yksin purisi tartuntoihin. Pakon arvioidaan lisäävän maskin käyttöä vain vähän, koska suomalaiset pitävät sitä muutenkin melko kuuliaisesti.

Suosittelemme sinulle