Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maataloutta tuettiin kahdella miljardilla viime vuonna – 40 prosenttia tuista EU:lta

Suomen saamista EU-tuista kaksi kolmasosaa menee maaseudulle. 

Viljapelto Keski-Pohjanmaalla
Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomessa syödystä ruoasta on kotimaista. Kuva: Kalle Niskala / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen maataloutta ja maaseudun kehittämistä tuettiin vuonna 2020 kaikkiaan noin kahdella miljardilla eurolla, josta noin 40 prosenttia oli EU-rahoitusta, käy ilmi Ruokaviraston tuoreimmista luvuista.

Suomen saamista EU-tuista kaksi kolmasosaa menee maaseudulle.

Kahden miljardin euron summasta leijonanosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 1,74 miljardia euron edestä. Viljelijätuilla halutaan turvata kotimainen ruoantuotanto sekä kohtuuhintaiset elintarvikkeet kuluttajille. Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomessa syödystä ruoasta on kotimaista.

Kahdenmiljardin summa sisältää myös muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, kyläkauppatukea sekä erilaisia koulutus- ja kehittämishankkeita.

Tuensaajia lähes 58 000

Maatilojen ja muiden maaseudun yritysten investointeihin maksettiin yhteensä noin 170 miljoonaa euroa, josta reilut kaksi kolmannesta oli maatalouden investointeja ja loput muiden maaseudun yritysten investointeja.

Rahoituspäätökset tehdään pääasiassa kunnissa ja ely-keskuksissa. Ruokavirasto maksaa tuet näiden päätösten mukaisesti.

Viljelijätuilla pyritään edistämään kestävää kotieläintuotantoa ja ympäristöä huomioivaa viljelyä. Suomalaisista maatiloista 84 prosenttia saa ympäristökorvausta, jonka ehtona on, että tilat suojelevat ympäristöä ja vesistöä.

Tuensaajia oli viime vuonna yhteensä yli 57 800. Tuensaajista lähes 90 prosenttia on maatiloja.

Lue myös:

EU:ssa väännetään maatalouden uusista säännöistä — kävimme lappeenrantalaisella sonnitilalla katsomassa, miten unioni näkyy tuottajan arjessa

Suosittelemme