- Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen liikkumisen ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta pahimmilla epidemia-alueilla.
- Samalla esitetään maskipakkoa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä.
- Rajoituksia voisi tulla pääkaupunkiseudun kuntiin ja Turkuun. Niistä päätetään tarkemmin erikseen asetuksella.
- Liikkumisrajoitukset voisivat tulla voimaan aikaisintaan pääsiäisen aikoihin.
- Kontaktit muihin ihmisiin tulee kitkeä minimiin. Ulkoilla saa, töissä käydä sekä välttämättömiä kauppa- ja lääkärireissuja hoitaa.
- Lisäksi valmistellaan rokottamisen kohdentamista pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.
- Yle seurasi liikkumisrajoituksista päättämiseen liittyviä käänteitä tässä jutussa.
Hallitus esittää liikkumisrajoituksia, Marin vetoaa: terveydenhuolto on uhattuna, jätetään juhlat ja illanistujaiset nyt väliin
THL:n arvion mukaan liikkumisrajoitukset vähentäisivät kontakteja nykyisestä noin neljänneksellä.
Keskustelu liikkumisrajoituksista jatkui eduskunnan kyselytunnilla. Voit seurata kyselytunnin kulkua täältä.
Näet Ylen seurannan tiedotustilaisuudesta sekä liikkumisrajoituksiin liittyvistä käänteistä alta.
Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista eduskuntaan
Tiedotustilaisuus on päättynyt. Tiedotustilaisuuden antia summattuna alla:
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen liikkumisen rajoittamisesta ja maskipakosta pahimmille epidemia-alueille. Sillä tavoitellaan kontaktien vähentämistä.
Tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen perustelivat järeitä keinoja sillä, että työkalupakissa ei ole enää muita keinoja kontaktien vähentämiseen.
Erityisesti liikkumisrajoituksilla pyritään puuttumaan yksityistilaisuuksissa tapahtuviin kontakteihin, kuten juhliin ja illanistujaisiin. THL:n arvioiden mukaan rajoitukset vähentäisivät kontakteja 25 prosenttia.
Rajoitusten välttämättömyyttä perustellaan sillä, että muuten uhkana olisi erikoissairaanhoidon kantokyvyn ylittyminen lähiviikkojen kuluessa.
Liikkumisrajoitusten piiriin kuuluvilla alueilla kotoa tai asuinpaikasta olisi oikeus lähteä vain välttämättömästä syystä tai ulkoilun takia. Välttämättömiin syihin lasketaan esimerkiksi ruokakaupassa käynti tai työtehtävien hoitaminen.
Rajoitusten rikkomisesta voi saada sakkoa, mutta aukoton valvonta ei ole näin laajoissa rajoituksissa mahdollista. Hallitus luottaa siihen, että ihmiset lähtökohtaisesti noudattavat lakia.
Marin vetoaa myös ihmisten omaan moraaliin rajoitusten noudattamisessa.
– Juhlat tai tarpeettomat kokoontumiset on laitettava tauolle, että kesä olisi parempi meille kaikille, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.
Esityksen käsittely alkaa nyt eduskunnassa. Rajoitukset voisivat astua voimaan aikaisintaan pääsiäisen tienoilla.
Rajoitukset voitaisiin asettaa enintään 21 vuorokaudeksi, ja ne olisivat voimassa vain välttämättömän ajan.
Rajoitukset otettaisiin käyttöön erillisellä valtioneuvoston asetuksella. Sen yhteydessä rajoitusten välttämättömyyttä arvioitaisiin vielä kerran.
Rajoitukset kohdistuisivat Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun.
Katso Ylen erikoislähetys ja tiedotustilaisuus hallituksen liikkumisrajoituksesta alla olevasta videosta.
Ohisalo: Tartuntaluvut saattavat nousta yhtäkkiä – on syytä varautua etupainotteisesti
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tv-uutisten 20.30 lähetyksessä, että tilanne naapurimaissa on vaikea ja on syytä hiukan etupainotteisesti varautua siihen, että tartuntaluvut saattavat nousta yhtäkkiä.
– Viimesijaisena keinoja on liikkumisrajoitus. Esitys rajoituksesta lähtee nyt eduskuntaan ja eduskunta käy siitä perusteellisen keskustelun. Siihen pyritään, että tautilukuja saadaan laskettua.
– Vaikuttavuus tulee siitä, että jokainen miettisi omassa arjessaan, kuinka montaa ihmistä on välttämätöntä tavata.
Ohisalo korosti, että toimenpide on raju ja tämänkaltaista toimenpidettä ei tehdä mielellään ja se tehdään elämän ja terveyden suojaamiseksi.
– Terveydenhuollon kantokyky on se riski eli joudutaan priorisoimaan tiettyjä tehtäviä.
Rajoitusten valvonta onnistuu Ohisalon mukaan vain viestimällä siitä erittäin hyvin.
– Poliisi voi tehdä pistokokeita esimerkiksi liikenneseurannan yhteydessä tai tulla kysymään, mikä on liikkumisen välttämätön syy.
– Toive on, ettei sakkoja tarvitsi kirjoittaa.
Lainsäätäjälle tilanne on Ohisalon mukaan haastava.
– Jotta kesällä voisimme elää vapaammin, jaksaisimme nyt vielä joitakin viikkoja, Ohisalo toivoi.
Oppositio yhä kriittinen liikkumisrajoituksille
Opposition kanta liikkumisrajoituksiin on yhä kielteinen.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että tilanne on vakava ja pahimmille epidemia-alueille tarvitaan tiukempia toimia.
– On arvioitava sitä, ovatko liikkumisrajoitukset se toimi, jota nyt tarvitaan. Haluamme, että hallitus tekee sitä ennen kaikki ne toimet, joita vielä on varastossa, hän kommentoi Ylen haastattelussa eduskunnassa.
Orpo viittaa esimerkiksi pakollisen negatiivisen testituloksen vaatimiseen rajoilla ja maskipakkoon.
Hallitus esittää myös maskipakkoa sisätiloihin ja joukkoliikenteeseen.
Kokoomuksen kanta liikkumisrajoituksiin on krittinen, sillä ne puuttuvat merkittävästi ihmisten liikkumisvapauteen. Lisäksi lakiesitys vaikuttaa puolueen mielestä vaikeaselkoiselta ja hankalalta toteuttaa sekä valvoa.
– Jos lait ja määräykset ovat selkeitä, suomalainen kyllä tottelee, Orpo sanoo.
Kokoomusta mietityttää se, onko liikkumisrajoitusten vaikuttavuus niin suuri, ettei sitä saada muilla keinoilla kuten esimerkiksi kokoontumisrajoitusten tiukentamisella.
– Samaan aikaan, kun lakia aletaan eduskunnassa käsitellä, tarvitaan nämä muut toimet. Ne tarvitaan joka tapauksessa, jos tämä vielä pysähtyy tai kaatuu perustuslakivaliokuntaan, Orpo sanoo.
Halla-aho: Ne, jotka vähät välittävät suosituksista, tuskin noudattaisivat niitäkään
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää liikkumisrajoitusten negatiivista symbolista arvoa huomattavana.
– Suhtaudumme epäillen siihen, kohdistuvatko nämä toimenpiteet mahdollisimman tarkkarajaisesti niihin kontaktitilanteisiin, jotka ovat taudin leviämisen kannalta kaikkein olennaisimpia: esimerkiksi erilaiset perhetapahtumat ja sukukokoontumiset, uskonnolliset tapahtumat, tarpeeton oleskelu julkisissa tiloissa, hän luettelee.
Perussuomalaisten mukaan yleisiä tiloja pitäisi valvoa ulkotiloissa, jotta kokoontumiset voitaisiin niissä estää.
Halla-ahon mielestä liikkumisrajoitusten pitäisi olla “vihoviimeinen keino”.
– Nyt se näyttää olevan hallitukselle mieluisampi keino kuin se, että rajat saataisiin todella kontrolliin, hän kommentoi eduskunnassa.
Halla-aho uskoo, että liikkumisrajoituksia olisi vaikea valvoa, sillä poikkeuksia on paljon.
– Ei meillä riitä poliiseja kuulustelemaan jokaista kadulla liikkujaa ja tarkistamaan, millä asioilla hän on. Todennäköisesti rajoituksia noudattaisivat ne, jotka noudattavat niitä jo nyt, ja ne jotka vähät välittävät erilaisista suosituksista, luultavasti eivät noudattaisi näitäkään.
Ei vuokramökeille liikkumista
Alivaltiosihteeri Timo Lankinen selventää mökkeilyä koskevaa sääntelyä.
Lankisen mukaan mökin pitäisi olla hallinnassa, eli pitkäaikaisessa pysyvässä käytössä, ei vain lyhytaikaisesti vuokralla. Tässäkin tarkoituksena on Lankisen mukaan vähentää sosiaalisia kontakteja.
Uusien tietojen mukaan koronatapaukset ovat hieman laskeneet. THL:n Salmiselta kysytään, miten nämä sopivat yhteen suositeltujen liikkumisrajoitusten kanssa.
Salmisen mukaan kyseessä on hyvin lyhyt aika ja ongelmana on se, että tartuntamäärissä ollaan tässä vaiheessa jo hyvin korkealla tasolla.
Lankinen huomauttaa, että tilannetta arvioidaan sekä eduskunnassa lain käsittelyvaiheessa että siinä vaiheessa kun valtioneuvosto antaa asetuksen, jolla rajoitukset lopulta otettaisiin käyttöön.
Tiedotustilaisuuden lopuksi kysytään, tuleeko rajoitusalueiden rajoille esimerkiksi poliisin tarkistuspisteitä.
Lankisen mukaan tämä riippuu poliisista.
Monet liikkeet joutuvat todennäköisesti sulkemaan ovensa
Marinin mukaan esityksessä on avattu välttämättömiä syitä liikkumiselle. Poikkeukset kohtelevat erilaisiin liikkeisiin kulkevia asiakkaita eri tavoilla, vaikka esityksessä ei suoraan säädelläkään kauppoja.
Marinin käyttämän esimerkin mukaan esimerkiksi koriste-esineiden hankkimista liikkeestä ei lasketa välttämättömäksi syyksi, kun taas elintarvikkeiden hankkiminen ruokakaupasta katsotaan välttämättömäksi.
– Meillä on isoja kauppoja, joissa myydään erilaisia asioita, mutta laissa ei säädellä mitkä kauppojen osastot voisivat olla auki, Marin sanoi.
Marinin mukaan on todennäköistä, että asiakasmäärävolyymi tulisi liikkumisrajoitusten aikana olemaan niin pieni, että monet liikkeet todennäköisesti joutuvat laittamaan ovensa kiinni.
Mihin vedetään raja välttämättömän kaupassakäynnin ja ei-välttämättömän shoppailun välillä?
Marin rajoitusten valvonnasta: Lähtökohtaisesti luotetaan siihen, että ihmiset noudattavat lakia
Marinilta kysytään rajoitusten valvonnasta.
Marinin mukaan poliisi voi valvoa liikkumisrajoitusten noudattamista ja sekä liikkumisrajoitusten että maskien käyttövelvoitteen rikkomisesta voidaan määrätä sakkoja, mutta resurssit valvonnassa ovat kuitenkin rajalliset.
Marinin mukaan lähtökohtana on se, että ihmiset noudattavat lakia.
– Suomi ei ole sellainen valtio jossa jokaisen kansalaisen yksittäisiä liikkeitä valvottaisiin, vaan meidän on luotettava siihen, että ihmiset lähtökohtaisesti noudattavat niitä rajoituksia ja sitä lainsäädäntöä, joka on voimassa, Marin sanoo.
Lisäksi kysymys rokotejärjestyksen muuttamisen vaikutuksista. Marinin mukaan pelkän rokotejärjestyksen muuttaminen ilman muita toimia ei ole ratkaisu epidemiatilanteeseen.
THL:n Salminen korostaa, että rokotejärjestykseen liittyvät vaikutukset tulisivat viiveellä, vaan rokotteiden vaikutusten näkymisessä kestää viikkoja. Rokotteita ei myöskään ole tällä hetkellä tarpeeksi, vaan rokotteita odoteltaessa riskiryhmät olisivat vaarassa.
Tukipaketti yrityksille valmistelussa
Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan Marinin mukaan parhaillaan tukipakettia yrityksille, jotka kärsivät liikkumisrajoituksista.
Marinin mukaan liikkeitä ei olla sulkemassa, mutta liikkumista rajoitettaessa monet liikkeet todennäköisesti tulevat sulkemaan ovensa. Myös tällä lasketaan olevan vaikutusta kontaktien vähenemiseen, kun liikkeisiin suuntautuva työmatkaliikenne vähenee.
Marinin mukaan THL arvioinut, että liikkumisrajoitukset ja maskinkäyttövelvoite vähentäisivät kontakteja 25 prosenttia, millä olisi merkittävä vaikutus epidemian etenemiseen.