Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Guardian-lehti: Khashoggin murhaa tutkinut YK:n ihmisoikeusasiantuntija sai tappouhkauksia saudien edustajalta

Khashoggin murhaa tutkinut Agnès Callamard uhattiin "hoidella" YK edustajien tapaamisessa tammikuussa 2020, kertoo Guardian-lehti.

Agnès Callamard
YK:n ihmisoikeusasiantuntija Agnès Callamard ei ollut paikalla kuulemassa uhkausta, mutta kertoi kuulleensa siitä työtovereiltaan. Kuva: Magali Girardin / AOP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimittaja Jamal Khashoggin murhaa tutkinut YK:n ihmisoikeusasiantuntija Agnès Callamard on uhattu kaksi kertaa tappaa, kertoi Guardian lehti tiistaina.

Lehden mukaan uhkauksen esitti korkeassa asemassa oleva Saudi-Arabian edustaja. Edustaja oli lähteiden mukaan uhannut "hoidella" Callamardin ellei YK pidä häntä kurissa.

Uhkaukset oli esitetty tapaamisessa YK:n toimistolla Genevessä, kun Saudi-Arabian edustajat olivat tavanneet virkamiehiä viime vuoden tammikuussa.

Callamard ei ollut paikalla kuulemassa uhkausta, mutta kertoi kuulleensa siitä työtovereiltaan. Lause oli tulkittu tappouhkaukseksi.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten raportti kertoi viime kuussa, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan ja on todennäköisesti myös ollut tilaamassa sitä.

Yhdysvallat asetti matkustuskieltoon 76 saudiarabialaista sekä valmistelee pakotteita usealle henkilölle murhan vuoksi. Sanktiolistoilla ei kuitenkaan ole päätymässä surman hyväksynyttä kruununprinssiä.

YK:n ihmisoikeusasiantuntija Callamard vaati tuolloin Yhdysvalloilta, että sen tulisi asettaa pakotteita myös kruununprinssiä vastaan.

Callamardin mukaan pakotteiden tulisi kohdistaa kruununprinssin henkilökohtaista omaisuutta sekä kansainvälisiä sitoumuksia vastaan.

Hänen mukaansa kruununprinssille ei tulisi sallia suojaa siviilikanteilta ja Yhdysvaltojen tulee varmistaa, että kaikki tieto on julkaistu tapaukseen liittyen.

Ranskalainen Callamard oli ensimmäinen ihmisoikeusasiantuntija, joka alkoi tutkia Khashoggin murhaa.

Callamard aloittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteerinä tässä kuussa.

Lue myös:

USA asetti 76 saudia matkustuskieltoon Khashoggin murhan vuoksi, mutta ei suostu kertomaan, onko kruununprinssi heidän joukossaan

Saudi-Arabia kiistää Yhdysvaltojen tiedot siitä, että kruununprinssi hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan

Biden: Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian suhteisiin tulossa "merkittäviä muutoksia" – Tiedusteluraportin mukaan kruununprinssi hyväksyi toimittajan murhan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Saudi-Arabian kuninkaan kanssa

Suosittelemme