Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Toimittaja Asta Leppä tutkii suomalaista köyhyyttä – “Näiden ihmisten ääni ei yksinkertaisesti kuulu tarpeeksi”

Uudessa radiosarjassa ääneen pääsevät köyhyyden kokemusasiantuntijat.

"Oma auto katsotaan eduksi" – työnhaussa voi olla monia haasteita köyhälle työttömälle
Nuutti Takkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimittaja ja tietokirjailija Asta Leppä on käsitellyt töissään paljon köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Torstaina alkaa hänen uusi radiosarjansa Asta Leppä ja köyhä Suomi. Siinä puhutaan muun muassa lapsiperheköyhyydestä, ylivelkaantumisesta ja köyhistä eläkeläisistä.

– Sarjassa on kattavasti köyhyyden ja huono-osaisuuden eri alalajeja. Yksi tärkeä lähtökohta on se, että näiden ihmisten ääni ei yksinkertaisesti kuulu tarpeeksi.

Jokaisessa jaksossa mukana on myös asiantuntija, joka ankkuroi yhden ihmisen tarinan suurempiin rakenteisiin.

– Pelkkä tarina voidaan kuitata sillä, että se nyt on vain yhden ihmisen tarina.

Asiantuntijoista Leppä nostaa esiin sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saaren käyttämän vertauskuvan.

– Hän puhuu huono-osaisuuden notkelmista. Enemmistö katsoo eteenpäin, mutta ei näe sinne notkelmiin. Me asumme ikään kuin mäen päällä.

Köyhyydestä puhuttaessa erotetaan yleensä toisistaan absoluuttinen ja suhteellinen köyhyys. Absoluuttinen köyhyys tarkoittaa sitä, etteivät rahat riitä perustarpeiden tyydyttämiseen. Suhteellinen köyhyys on huono-osaisuutta muihin verrattuna. Kun Suomessa puhutaan köyhyydestä, puhutaan useimmiten suhteellisesta köyhyydestä.

Yhtenä esimerkkinä suhteellisesta köyhyydestä Asta Leppä nostaa esiin köyhän työttömän työnhaun.

– Vaikka etsit kuinka matalapalkkaista työpaikkaa, hämmästyttävän usein siellä on esimerkiksi sellaisia vaatimuksia kuten onko sinulla ajokortti? Oma auto katsotaan eduksi. Nämä eivät ole mitenkään itsestäänselvyyksiä köyhälle ihmiselle.

– Tai että Suomessa pitää asioita hoitaakseen olla kännykkä ja pankkitunnukset. Tai ainakin jonkinlainen nettiyhteys. On paljon sellaisia asioita, jotka tässä yhteiskunnassa vain tarvitaan, jotta täällä pystyy pärjäämään.

Katso Asta Lepän koko haastattelu Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle