Hyppää sisältöön

Joonas Donskoi takoo NHL:n mestarisuosikissa niin fantastista jälkeä, että siihen ei nyt pysty juuri kukaan muu – avaa huiman vireen taustat

Viimeistään viikonloppuna NHL-kansa näki, miksi Mikko Rantasen ja Joonas Donskoin Colorado Avalanchea pidetään yhtenä mestarisuosikkina.

Joonas Donskoi on ollut viime aikoina huippuiskussa Coloradon paidassa. Kuva: Hannah Foslien/Getty Images

Vaikka kyse oli kahdesta runkosarjan kamppailusta, joissa voittajalle oli molempina iltoina tarjolla tavalliseen tapaan kaksi sarjapistettä, jotakin erityistä Coloradon ja Minnesotan menneen viikonlopun kamppailuissa oli. Asetelmat olivat jo ennakkoon herkulliset, olihan kauden yllättäjiin kuuluva Wild ehtinyt nousta sarjataulukossa ohi mestarisuosikki Coloradon.

Coloradon potentiaali on laajalti tiedossa, mutta kuluvalla kaudella se oli ennen mennyttä viikonloppua konkretisoitunut harvoin.

– Lähdimme niihin otteluihin divisioonan kolmannelta sijalta. Minnesota oli meitä pisteen edellä, joten meillä oli henki, että nyt käsillä ovat aika isot statement-pelit. Kyllä me halusimme näyttää, joukkueen suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi muistelee Yle Urheilulle.

Sitten alkoi Denverin lumivyöry, joka jäi varmasti jokaisen ottelut nähneen mieleen.

Colorado voitti kaksi peräkkäistä ottelua Minnesotaa vastaan yhteismaalein 11-1. Laukaukset otteluissa kirjattiin Coloradon eduksi 92-51. Maalipaikat viidellä viittä vastaan Colorado vei tuplassa nimiinsä Natural Stat Trick-sivuston mukaan 66-23. Kaukalossa Colorado laittoi pystyyn modernin nopean taitojääkiekon klinikan, jollaiseen harva joukkue maailmassa pystyy.

Coloradon ylivoima kaukalossa oli juuri niin mykistävää, miltä se tilastoissa näytti.

– Onnistuimme niissä peleissä hyvin ja saimme neljä pistettä. Lähtiessä oltiin piste takana, lopulta kolme edessä. Tuli aika hienoon saumaan, että pystyimme pelaamaan tuollaista lätkää. Tarkoitus on kuitenkin voittaa tämä lohko, Donskoi jatkoi.

Joonas Donskoin Colorado oli iskussa Minnesota-peleissä. Kuva: Hannah Foslien/Getty Images

Kaikki lähtee puolustajista

Minnesotan näkökulmasta Colorado sai jalkeille terveen kokoonpanon pahimpaan mahdolliseen aikaan. Tähtipuolustaja Cale Makar sekä erittäin potentiaalinen tulokaspuolustaja Bowen Byram palasivat kaukaloon parahiksi joukkueiden ensimmäiseen kohtaamiseen.

Tämä teki jo lähtökohtaisesti vaarallisesta kiekollisen pelin joukkueesta erityisen inhottavan vastustajan.

– Makar ja Byram palasivat sopivasti ja onhan sillä meidän pelaamiseen tosi iso vaikutus. On aika kiva vaihtopenkiltä katsoa, kun ykkösketjussa Mikko Rantanen, Makar ja kumppanit pistävät sen rummun päälle. Sitä vastaan on todella vaikeaa pelata.

Kyse ei silti Coloradon tapauksessa ole pelkästään ykkösketjusta, vaikka se ryhmän vaarallisin yksikkö onkin. Colorado on kokonaisuutena hämmästyttävä yhdistelmä nopeutta sekä taitoa – niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Liikkuva ja taitava puolustuskalusto toimii kaiken pelaamisen käynnistävänä voimana.

Colorado ylipäätään hallitsee parhaimmillaan nopeuden ja taidon kautta pelivälinettä tavalla, mikä mahdollistaa voittamisen illasta toiseen.

Tämä näkyy myös tilastoista.

Colorado on kiekonhallintaa laukausten kautta mittavassa Corsi-tilastossa NHL:n itse oikeutettu ykkösjoukkue. Jos taas tarkastellaan maalipaikkatilastoja, joukkue on luonut niitä eniten ja antanut vähiten pelattua tuntia kohden. Kun kiekko on omassa lavassa, omalla alueella ei tarvitse pyöriä niin paljon.

On lopulta ihan sama, mitä joukkuetilastoja tarkastelee, Colorado löytyy lähes kaikkien tilastojen keulilta, oli sitten kyse maalipaikoista tai maaliodottamista. Eikä pelkästään luotujen, vaan annettujen osalta – tämä kertoo olennaisen siitä, kenen hallussa peliväline useammin on.

– Taitavat puolustajat ovat kaiken pelaamisen a ja o. Meillä on muutenkin paljon pakkeja, jotka luistelevat hyvin. Siksi emme pyöritä omissa. Jos vastustaja heittää kiekon päätyyn, jätkät pääsevät aika helposti karvaajista eroon luistelemalla. Sieltä tullaan jalalla ylös ja me hyökkääjät saamme usein kiekon keskialueella vauhtiin.

Tähtipuolustaja Cale Makar (oik.) johtaa Coloradon peliä yhdessä Mikko Rantasen (vas.) kanssa. Kuva: Getty Images

Toisaalta yksi Coloradon vahvuuksista liittyy kovaan työmoraaliin. Kun puhutaan NHL:n työteliäimmistä joukkueista tai vaikka ahkerimmista kiekonriistäjäryhmistä, Avalanchea on vaikea sivuuttaa. Colorado on NHL:n paras joukkue riistämään kiekon takaisin välittömästi sen menetettyään.

Ja kun peli kääntyy toiseen suuntaan, jälki organisoimatonta viisikkoa vastaan on yleensä rumaa.

– Työntekoon viime kädessä tämä meidän peli kuitenkin perustuu. Kun menetetään kiekko, jokainen hyökkääjä takakarvaa ja yleensä aika nopeasti saadaan pelivälin takaisin. Tällä osa-alueella me ollaan parannettu. Omissa on toinen ja kolmas äijä koko ajan lähellä ja sitä kautta päästään lähtemään nopeasti, Donskoi avasi.

Ei Rantasen, Donskoin sekä maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilan edustama Colorado kuitenkaan vielä mestaruustaistoon valmis ole. Donskoita jäi harmittamaan etenkin keskiviikkoaamun voittolaukauskisassa tullut tappio Arizonalle.

– Haasteellista meille ajoittain on ollut, ja tänäänkin oli, johtoasemassa pelaaminen. Ollaan 4-2-johdossa kolmannessa erässä ja sitten päästetään kaveri tasoihin. Annetaan läpiajoa ja muuta. Pitäisi tunnistaa tilanne ja ottaa napsu alas riskitasoja esimerkiksi keskialueella. Malttaa pelata yksinkertaisemmin.

– Kyse on kypsyydestä ja meillä kuitenkin on tosi nuori joukkue. Toki kausi on vasta puolivälissä ja meillä on aikaa tällaisten asioiden korjaamiseen, mutta pudotuspeleissä tällaisiin ei ole varaa. Siellä pelaamisen johtoasemassa täytyy olla tylyä, Donskoi linjasi.

Raahelaishyökkääjä tietää, mistä puhuu sillä Suomessa tulleen menestyksen lisäksi tämä ylsi kesällä 2016 San Jose Sharksin kanssa Stanley Cupin loppuotteluihin. Keskiviikon tappiosta huolimatta Donskoi näkee Coloradossa San Josen finaaliryhmää suuremman potentiaalin.

– Aikaista sanoa, mutta onhan tässä jopa parempia elementtejä. Joukkueet tietenkin ovat aika erilaiset, jos niitä vertaa. San Josessa pelitapa oli aika simppeli, lyötiin vain kiekkoa puolustajien selustaan. Tässä on enemmän taitoa ja pelataan eri tyylistä lätkää. On tämä potentiaalisin joukkue minun NHL-uralla, se on ihan selvä asia.

”Olen parhaimmillani kolmosketjun roolissa”

Donskoi itse on tehnyt syvyyspelaajana talvikaudella fantastista jälkeä. Suomalaislaiturin 21 (10+11) tehopistettä 31 otteluun on kolmosketjun pelaajalta suorastaan loistava suoritus. Jos ylärajaksi laitetaan neljäntoista minuutin ottelukohtainen jääaikakeskiarvo, Donskoi on koko NHL:n tehokkain pelaaja.

Myös yli 31:n yltävä laukaisuprosentti on koko NHL:n paras.

– Olen mielestäni pelannut tällä kaudella paremmin kuin viime kaudella, eikä nyt puhuta pisteistä. En ollut ollenkaan tyytyväinen edelliskauteen. Pyrin kausien välissä saamaan luisteluun parannusta, potkuun voimaa ja muuta. Se on vahvuuteni ja se on parantunut. Onhan se mukavaa tietenkin, että niitä pisteitäkin tulee, Donskoi hymyilee.

Joonas Donskoi tykittää omiin peliminuutteihinsa nähden hurjia tehoja. Kuva: Michael Martin/NHLI via Getty Images

Hyvin liikkuvan, energisen ja työteliään Donskoin vahvuudet tuntuvat sopivan erinomaisesti Coloradon moderniin ja luovaan taitojääkiekkoon. Donskoilla on myös sulavat kädet.

– Paljon tuli mietittyä tätä ennen kuin tein sopimuksen Coloradoon ja silloin jo tuntui, että tämä voisi olla tyyliselleni pelaajalle oikea joukkue. Nyt voi sanoa, että tuli tehtyä oikea ratkaisu. Nippu on älyttömän laaja, eikä oma rooli tässä valtava ole, mutta se ei haittaa minua yhtään. Olen parhaimmillani kolmosketjun roolissa, Donskoi sanoi.

– Saan kuitenkin pelata kakkosylivoimassa ja hieman alivoimaa. Yritän antaa taustatukea kärkipelaajille. Roolitus on tältä osin ollut meillä erittäin hyvä.

Lienee reilua todeta, että Donskoi on jopa ylittänyt odotukset. Normaalilla 82 ottelun kaudella raahelaisen pisteodottama lähentelisi kuuttakymmentä. NHL:ssä ei juurikaan pelaa kuudenkymmenen pisteen kolmosketjulaisia. Donskoi ei kuitenkaan ole valmis ottamaan jalkaa kaasulta.

– Aina, kun menee pelaamaan, haluaa tehdä pisteitä. Ei se ole mikään tekosyy olla tekemättä, jos pelaat kolmosessa. Jos täällä mestaruudesta halutaan puhua, niin jokaisen ketjun täytyy tehdä tulosta, Donskoi päätti.

Lue lisää:

Kommentti: Mikko Rantanen ei Coloradon ainoa suomalaistähti – Joonas Donskoi viimeistelee elämänsä tehokkuudella!

Kaapo Kakon hurja maaliton putki poikki! Joonas Donskoi osui kahdesti, Rantanen nousi maalipörssin kolmanneksi

Kommentti: Mikko Rantanen on täysin ylivertainen suomalaispelaaja pelipaikallaan

Suosittelemme sinulle