Hyppää sisältöön

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelu etenee

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen etenee hankevaiheeseen, joka tähtää uuden museon perustamiseen.

Eteläranta Helsinki ilmakuva
Arkkitehtuuri- ja designmuseota kaavaillaan Eteläsataman alueelle. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Miia Gustafsson

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen etenee hankevaiheeseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki ovat asettaneet ohjausryhmän, jonka tehtävänä on museon perustamisen valmistelu. Ohjausryhmän puheenjohtajaksi on kutsuttu Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.

Hankkeen johtajana aloittaa toukokuun alussa Kaarina Gould. Hän on viimeksi toiminut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana.

Museota varten perustetaan säätiö.

Hankevaiheen arvioidaan kestävän vuoden 2023 loppuun, jolloin rahoittajat tekevät lopulliset päätökset hankkeen toteuttamisesta selvitysten perusteella.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti tänään keskiviikkona julkistettua askelta merkittävänä, sillä museohanke saa oman organisaation ja selvitystyö lähtee kunnolla käyntiin.

– Vuoden tai parin päästä ollaan siinä pisteessä, että voidaan tehdä lopullinen päätös museohankkeen toteuttamisesta, totesi Vapaavuori virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Uuden museon selvitystyö alkoi jo muutama vuosi sitten. Viimeisin selvitys valmistui keväällä 2019. Hanke nytkähti kunnolla eteenpäin vuosi sitten kesäkuussa, jolloin hallitus myönsi hankkeelle 60 miljoonan tuen.

Tarkoitus on, että valtio ja Helsingin kaupunki pääomittaisivat museosäätiötä saman suuruisin osuuksin.

Museoon on tarkoitus tehdä Pohjoismaiden merkittävin ja laajin arkkitehtuuria ja designia yhdistävä näyttely. Uutta museorakennusta on kaavailtu Helsingin Eteläsatamaan, sillä kaupungilla on vahva halu kehittää aluetta. Samaa paikkaa suunniteltiin myös Guggenheim-museolle, mutta hanke kaatui.

Jättimäinen alue vapautuu rakentamiselle Etelä-Helsingissä ja muuttaa merellisen maiseman täysin – tutkija: “tässä rakennetaan lähiökaupunkia”

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo.
Kuvassa nykyinen Arkkitehtuurimuseo (vas.) ja Designmuseo (oik.). Niiden tilat eivät ole riittäviä. Kuva: AOP

Uutta museorakennusta varten on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu.

Arkkitehtuuria ja muotoilua pidetään tärkeänä osana Suomen identiteettiä. Siksi museosta toivotaan vetonaulaa, joka houkuttelisi Helsinkiin turisteja myös ulkomailta.

– Arkkitehtuuri ja design ovat vahvuuksiamme. Tavoitteenamme on arkkitehtuuri- ja designmuseo, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä ja oivalluksia, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Arkkitehtuurimuseolla ja Designmuseolla ei ole tällä hetkellä niiden toimintaan riittävän hyvin soveltuvia tiloja. Helsingin keskustassa sijaitsevien museoiden rakennuksia ei ole alun perin suunniteltu museotoimintaan. Designmuseo toimii Gustaf Nyströmin oppikouluksi suunnittelemassa, vuonna 1894 valmistuneessa rakennuksessa Korkeavuorenkadulla. Arkkitehtuurimuseon rakennus Kasarmikadulla on Magnus Schjerfbeckin suunnittelema Tieteellisten seurain talo vuodelta 1899.

Lue lisää:

Arkkitehtuurimuseon johtaja kaavailee uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta Suomi-brändin lippulaivaa: "Miksipä ei museossa voisi olla sisällä kokonainen rintamamiestalo?"

Suosittelemme sinulle