Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus määräsi Vastaamon perustajan ja hänen vanhempiensa omaisuutta takavarikkoon lähes 10 miljoonan euron edestä

Oikeuden mukaan Vastaamon tietomurto saattaa olla peruste yrityskaupan perumiselle tai hinnan alentamiselle.

Vastaamon uusi omistaja vaatii kaupan purkua ja vahingonkorvauksia. Kuva: Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt psykoterapiakeskus Vastaamon perustajan ja hänen vanhempiensa omaisuutta takavarikkoon lähes kymmenen miljoonan euron edestä.

Takavarikko liittyy riita-asiaan, jossa Vastaamon ostanut pääomasijoittaja vaatii kaupan purkua ja vahingonkorvauksia.

Pääomasijoittaja Intera Partners osti Vastaamon osake-enemmistön vuonna 2019 psykoterapiakeskuksen perustajalta Ville Tapiolta sekä tämän vanhemmilta. Kauppahinta oli 9 667 000 euroa. Interan holding-yhtiö PTK Midco haki Tapioiden omaisuutta takavarikkoon kauppasumman edestä.

Käräjäoikeus oli jo aiemmin määrännyt summan väliaikaiseen takavarikkoon. Keskiviikkona annettu uusi turvaamistoimipäätös tarkoittaa, että omaisuus pysyy takavarikoituna varsinaisen riita-asian ratkaisuun asti. Käräjäoikeuden takavarikkopäätökseen voi kuitenkin hakea muutosta hovioikeudesta.

Varsinainen riita-asia ratkaistaan erikseen välimiesoikeudessa.

Ostaja: Kauppoja ei olisi syntynyt, jos tietomurrosta olisi tiedetty

Vastaamon potilastietojärjestelmään tehtiin tietomurto ennen yrityskauppaa. PTK Midcon mukaan Ville Tapio tiesi tapahtuneesta, mutta salasi sen ostajaehdokkaalta. Tapio on kiistänyt väitteen.

PTK Midcon mukaan kauppoja ei olisi syntynyt, jos tietomurto olisi ollut ostajan tiedossa.

Käräjäoikeuden mukaan tietomurto voi oikeudellisesti arvioiden muodostaa olennaisen sopimusrikkomuksen yrityskaupassa. Sen seurauksena voi olla kaupan purkaminen, hinnan alentaminen tai vahingonkorvaus.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että on olemassa vaara, että Tapiot kätkevät, hävittävät tai luovuttavat yrityskaupassa saamaansa omaisuutta. Senkin vuoksi oikeus piti takavarikkoa perusteltuna toimena.

Takavarikkoon asetettu summa on poikkeuksellisen suuri, kun kyseessä ovat yksityishenkilöt.

Useita rikostutkintoja sekä miljoonien kauppariita

Vastaamon tietomurto tuli julkisuuteen lokakuussa 2020. Kiristäjä uhkasi tuolloin julkaista asiakkaiden potilastiedot, ellei Vastaamo maksaisi hänelle lunnaita. Myöhemmin potilastiedot on julkaistu vähintään kahteen eri otteeseen.

Poliisi tutkii Vastaamon tietomurtoa törkeänä tietomurtona, törkeänä kiristyksenä ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Lisäksi poliisi epäilee Vastaamon potilastietojärjestelmistä vastanneita henkilöitä tietosuojarikoksesta. Myös Vastaamon yrityskaupasta on jätetty rikosilmoitus, joka koskee tietomurron salaamista.

Rikosasioiden ohella on käynnissä vielä PTK Midcon käynnistämä oikeusprosessi yrityskaupan perumisesta ja siihen liittyvistä vahingonkorvauksista. Tämä asia ratkaistaan välimiesoikeudessa. Kysymys turvaamistoimesta liittyy tähän kokonaisuuteen.

Vastaamo haettiin konkurssiin helmikuussa.

Lue lisää:

Vastaamo-tapauksesta tehty sata uutta rikosilmoitusta – tietomurto tuli julkisuuteen 4 kuukautta sitten, eikä Sofia, 25, vieläkään tiedä, mitä hänestä netissä kerrotaan

Vastaamon selvitystila tai konkurssikaan ei vapauta korvausvastuusta – uhreilla useita mahdollisia väyliä saada korvauksia

Suosittelemme sinulle