Hyppää sisältöön

Suomen merkittävimpiin pianisteihin lukeutunut Liisa Pohjola on kuollut

Pohjola oli kuollessaan 85-vuotias.

Liisa Pohjola teki mittavan uran solistina, kamarimuusikkona ja pedagogina. Kuva: Yle

Suomalaisen pianon legendaksi kutsuttu Liisa Pohjola on kuollut. Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Pohjola oli yksi merkittävimmistä suomalaisista pianisteista ja pianopedagogeista. Lukuisilta levyiltä tuttu taiteilija tunnettiin erityisesti uuden musiikin tulkkina. Hän on kantaesittänyt kymmeniä teoksia, ja moni teos on omistettu hänelle.

Pohjolan kuolemasta kertoi hänen poikansa, viulisti ja kapellimestari Sakari Oramo Twitterissä.

Pitkä ura esiintyvänä taiteilijana ja professorina

Pohjola esiintyi solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja maailmalla. Hän piti ensikonserttinsa Sibelius-Akatemiassa vuonna 1955 ja opiskeli myöhemmin muun muassa Wienissä ja Pariisissa.

Ura pianonsoiton opettajana alkoi Turun konservatoriossa 1963 ja jatkui myöhemmin Sibelius-Akatemiassa.

Pohjola työskenteli Sibelius-Akatemian pianomusiikin professorina vuodesta 1976 eläkkeelle jäämiseensä eli vuoteen 2001 saakka. Opettamista hän jatkoi sen jälkeenkin.

Pohjola sai uransa aikana lukuisia tunnustuksia ja palkintoja. Elämäntyöstään hän sai valtionpalkinnon vuonna 2010. Palkintoperusteissa valtion säveltaidetoimikunta kutsui häntä suomalaisen pianon legendaksi.

Liisa Pohjola vuonna 1964. Kuva: Yle

Musiikkisuvun pianisti

Pohjola syntyi musiikkisukuun Seinäjoella vuonna 1936. Pianoa hän alkoi soittaa, koska hänen veljensä tarvitsivat säestäjän.

Kaikista sisaruksista tuli merkittäviä hahmoja suomalaisessa musiikkielämässä. Ensti Pohjola (1928–2009) ja Erkki Pohjola (1931–2009) suuntasivat kuoromusiikin saloihin, Paavo Pohjola (s. 1934) tunnetaan viulistina ja kapellimestarina.

Liisa Pohjola oli naimisissa musiikintutkija, professori Ilkka Oramon kanssa 1965–1979. Heidän molemmista lapsista tuli ammattimuusikoita.

Anna-Maaria Oramo on cembalisti ja urkuri, Sakari Oramoviulisti ja kansainvälinen huippukapellimestari, muun muassa Lontoon BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Sibelius-Akatemian orkesterikoulutuksen professori.

Liisa Pohjola tavoitti elämänsä aikana useita merkittäviä taiteellisia saavutuksia, mutta tärkeintä hänelle olivat hänen lapsensa.

– Pianistina minut voidaan korvata, mutta näiden lasten äitinä ei, hän sanoi haastattelussa syksyllä 1976.

Liisa Pohjola ja hänen poikansa Sakari Oramo esiintyivät Kokkolan Raatihuoneella vuonna 2015. Kuva: Päivi Karjalainen / Kokkolan Oopperakesä

Lue lisää: Pianotaiteilija Liisa Pohjola sai voimaa äitiydestä

Suosittelemme sinulle