Hyppää sisältöön

Siementen menekki yllätti kauppiaat viime vuonna ja teki saman tänä vuonna uudelleen – Hyötykasviyhdistys: "Kysyntä räjähti jo tammikuussa"

Harrastajille myytävien siementen kauppa kasvoi tuntuvasti jo vuosi sitten ja kasvu jatkuu edelleen.

Habanero-chilin pikkutaimia
Valo ja lämpö houkuttaa siemenet kasvuun. Kuva: Riikka Pennanen / Yle
Riikka Pennanen

Siemenkaupan vilkkain myyntikausi on alkamassa. Huhtikuussa harrastajat valitsevat tulevan kesän kasveja puutarhoihin ja ruukkuihin.

Viime vuonna koronapandemian alkuvaiheilla kivijalkamyymälät olivat hiljaisia, mutta siementen verkkomyynti kasvoi kohisten.

– Vuosi sitten tähän aikaan teimme kahdessa vuorossa töitä, että saimme tilausrumban pyörimään, kertoo Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski.

Tyhjä tuotelaatikko siemenhyllyssä
Siemenhyllyissä on vielä paljon valinnan varaa sekä koriste- että hyötykasveissa. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Tänä vuonna siemenkaupassa osattiin jo ennakoida kovaa kysyntää, mutta asiakkaat yllättivät jälleen.

– Tilausten määrä räjähti jo tammikuussa. Viime vuoden huhtikuussa oli ennätysmyynti, mutta nyt jo tammikuun myynti oli kaksinkertainen normaalivuoden huhtikuuhun verrattuna.

Siemenkauppa on käynyt hyvin myös puutarhamyymälä Viherlandiassa Jyväskylässä.

– Viime vuonna siemeniä meni noin tuplaten tavanomaista enemmän, tänä vuonna kysyntä on vieläkin kovempaa, kertoo tuoteryhmävastaava, puutarhuri Tiina Salonen.

Tuoteryhmävastaava Tiina Salonen tarkastelee Viherlandian siemenvalikoimaa
"Siementukut ovat pystyneet ainakin toistaiseksi toimittamaan sen, mitä olemme tilanneet", kertoo Tiina Salonen. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Salosen mukaan isoin hitti ovat vihannesten siemenet.

– Lisäksi nousussa on myös erilaisten niittykukkien kysyntä. Pihoille halutaan perustaa niittyjä ja ketoja pörriäisiä varten.

Vihannestiskin tomaatissa voi piilotella yllätys

Puutarhaharrastajien keskuudessa leviää ilmiö, jossa omaa satoa kasvatetaan ruokakaupan vihannesosastolta hankituista tomaateista ja paprikoista.

Vaikka tomaattiviipaleen upottaminen multaan tuottaisikin mukavan taimikatraan, Ruokavirasto suosittelee hankkimaan siemenet siemenkaupasta.

– Ulkomaisista tomaatin ja chilien hedelmistä otettuihin siemeniin liittyy ihan todellisia virusriskejä, kertoo ylitarkastaja Jari Poutanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä sähköpostiviestissä.

Suippopaprikan taimi ruukussa
Ruokakaupan suippopaprikasta otettu siemen kasvaa hyvin, mutta voi kantaa mukanaan kasvitauteja. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Euroopassa leviää kovaa vauhtia muun muassa tomaatin ruskokurttuvirus (siirryt toiseen palveluun), joka voi levitessään tappaa kaikki tomaatit ja chilit.

Puutarhoilla ja siemenkaupoissa myytävien siementen puhtauden eteen on tehty paljon töitä. Sen lisäksi että siemenpussista saa taatusti terveitä taimia, niistä tietää myös millainen sato on luvassa.

– Kaupan punaisen tomaatin siemenet voivatkin tuottaa keltaisia tomaatteja. Se riippuu siitä, miten se on jalostettu, sanoo Hyötykasviyhdistyksen Uski.

Tomaatit multaan nyt, kurpitsan kanssa malttia

Pakollinen kotona oleskelu on lisännyt kaikenlaista käsillä tekemistä.

Työ- ja koulupäivän päätteeksi purkkien täyttäminen mullalla ja siemenillä on hyvää vaihtelua tietokoneella istumiselle. Nyt useimmilla on myös aikaa seurata ikkunalaudalla tapahtuvaa kasvun ihmettä.

Siemenkauppojen eniten myyty laji on vuodesta toiseen perinteinen tilli. Sitä ei esikasvateta, vaan kylvetään varhain keväällä suoraan kasvimaalle.

Kylvöastiat odottavat siemeniä multaan
Siemenpakkauksessa kerrotaan milloin siemenet kannattaa kylvää. Osa kasveista pitää esikasvattaa, toiset taas voi panna keväällä suoraan maahan. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Jos haluaa loppukesällä poimia itse kasvatettuja tomaatteja tai paprikoita, ne pitäisi kylvää esikasvatukseen viimeistään nyt. Sen sijaan avomaankurkut ja kurpitsat kannattaa kylvää vasta toukokuussa.

– Vaikka se on jotenkin niin ihanaa laittaa se iso siemen sinne multaan, niin niiden kanssa pitää malttaa vielä kuukausi, neuvoo Uski.

Suosittelemme sinulle