Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan yli 65-vuotiaiden keskuudessa – nuoremmilla haittavaikutusten mahdollisuutta selvitetään edelleen

THL keskeytti Astra Zenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä perjantaina, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta.

Henkilö menossa sisään koronarokotuspaikkaan. Ovessa juliste, jossa lukee koronarokotuspiste.
THL:n mukaan AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa yli 180 000 ihmistä ja koko maailmassa 47 miljoonaa ihmistä. Kuvassa Espoon Areenan rokotuspiste viime perjantaina. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista alkaen.

– 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti, toteaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

–Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä merkittävästi, ja koronarokotukset tarjoavat tehokasta suojaa sitä vastaan.

Myös THL:n nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR totesi tiistaina, että Astra Zenecan rokotteen käytön jatkaminen 65 vuotta täyttäneillä on lääketieteellisesti perusteltua.

Rokotetta ei toistaiseksi alle 65-vuotiaille

THL päätti keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä viime viikon perjantaina, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta.

Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiaiden ikäryhmällä rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Niiden mahdollista syy-yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan.

THL:n mukaan sillä välin on syytä toteuttaa alle 65-vuotiaiden rokotukset muilla rokotteilla.

–Selvitystyö siitä, onko syy-seuraussuhdetta rokotuksen ja harvinaisten tautitapausten välillä olemassa, jatkuu edelleen. Vaikka rokotusten jatkuminen on nykyisessä epidemiatilanteessa hyvin tärkeää, mahdolliset haittatapaukset on selvitettävä hyvin huolellisesti. Jos syy-seuraussuhde todetaan, etsimme myös mahdollisuuksia pienentää riskiä edelleen esimerkiksi kohdentamalla rokotuksia”, kertoo THL:n ylilääkäri ja KRAR:n sihteeri Hanna Nohynek.

Alle 65-vuotiaiden koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

Lue lisää:

Yle kysyi sairaanhoitopiireiltä, miten Astra Zenecan rokotteen käytön keskeytys vaikuttaa – "Tässä on hieman onnea mukana", sanoo johtajaylilääkäri

Ruotsi keskeyttää Astra Zenecan rokotteen käytön varotoimenpiteenä, Tegnell: sivuvaikutukset hyvin harvinaisia

Astra Zeneca -rokote epäilyttää monia, vaikka haitoista ei ole tietoa – THL:n asiantuntija: "Tämä on erittäin valitettavaa"

Suosittelemme sinulle