Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hallitus: nykyiset rajoitukset eivät riitä, esitysluonnos liikkumisrajoituksista julki – katso lista 12 poikkeuksesta, joilla kotoa saa poistua

Liikkumisrajoitukset koskisivat pääkaupunkiseutua ja Turkua. Lenkkeily olisi sallittua samassa taloudessa asuvien kesken tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Lapsen tapaamisoikeus säilyisi rajoituksenkin aikana.

Hallitus piti kaikille eduskuntaryhmille infotilaisuuden tautitilanteesta ja liikkumisrajoitusten valmistelusta 23. maaliskuuta Säätytalolla.
Hallitus piti tiistaina Säätytalolla kaikille eduskuntaryhmille infotilaisuuden tautitilanteesta ja liikkumisrajoitusten valmistelusta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anna Näveri,
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus on julkaissut esitysluonnoksensa liikkumisrajoituksista. Rajoitukset koskisivat Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaisia ja Turkua.

Esitysluonnoksessa hallitus ehdottaa säädettäväksi lakia, joka rajoittaisi väliaikaisesti liikkumisvapautta, ihmisten lähikontakteja ja yhdessä oleskelua. Myös maskipakko sisältyisi liikkumisrajoitusten osaksi.

Hallitus pyrkii saamaan lain voimaan "mahdollisimman pian" ja se pysyisi voimassa esitysluonnoksen mukaan 14. toukokuuta saakka. Varsinaisista liikkumisrajoituksista säädettäisiin kuitenkin vain kolmeksi viikoksi kerrallaan.

Hallituspuolueiden kesken liikkumisrajoituksista oli erimielisyyttä ja esitystä jouduttiin hiomaan. Myöhään keskiviikkoiltana esitysluonnos sai myös RKP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien hyväksynnän.

Nyt siis kaikki hallituspuolueet tukevat lakiesityksen antamista eduskunnalle. Jos hallitus antaa esityksensä eduskunnalle tänään, eduskunta voi käydä lähetekeskustelun huomenna.

Luonnoksessa hallitus esittää, että liikkumisrajoituksen aikana kodin tai siihen rinnastettavan asuinpaikan rajatusta pihapiiristä poistuminen olisi kiellettyä, paitsi poikkeussyistä.

Ehdotus sisältääkin liudan poikkeuksia, joiden nojalla ihmiset saisivat poistua kodeistaan ja pihoistaan. Lisäksi kuntoilutarkoituksissa ulkoilu olisi sallittua perhepiirissä tai "enintään kahden muun henkilön kanssa". Myös koiraa saisi viedä lenkille.

THL ja hallitus: Nykyiset rajoitukset eivät riitä

Esitysluonnoksen mukaan ihmisten liikkumisvapauden ja lähikontaktien voimakkaampi rajaaminen on välttämätöntä, jotta koronatilanteen paheneminen saadaan hidastettua tietyillä alueilla.

Esitysluonnoksen liitteenä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtioneuvostolle antama lausunto, jonka mukaan tilanne Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lähestyy nopeasti epidemian estämisen kannalta kriittistä vaihetta.

THL:n lausunnon mukaan mukaan ilman tiukempia rajoituksia Helsingissä voitaisiin nähdä neljän viikon kuluttua päivittäin jopa 500 uutta tartuntaa. Tällöin tartunnanjäljitys viivästyisi merkittävästi ja virusmuunnos ehtisi levitä entistä nopeammin.

Lausunnossaan THL puoltaa liikkumisrajoitusten tarpeellisuutta epidemian hillitsemiseksi.

Lue lisää: THL: Suomella on pian edessään Viron ja T​šekin tilanne, jos koronarajoituksia ei tiukenneta nykyisestä

Hallituksen esitysluonnoksessa mainitaan myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen mallinnus, jonka mukaan pelkästään nykyisillä rajoituksilla jatkaminen tietäisi alueella noin 800:aa tartuntaa päivässä toukokuun alussa. Epidemiahuippuna sairaalaan joutuisi HUSin alueella 35 ihmistä päivässä.

– Tällainen kuormitus ei olisi hoidettavissa ilman kiireettömän hoidon lähes täydellistä alasajoa, esitysluonnoksessa lukee.

Kuolemantapauksia kertyisi alueella toukokuun loppuun mennessä yli 200.

Liikkumisrajoituksiin 12 poikkeusta

Esitysluonnokseen on kirjattu 12 poikkeusta, jotka olisivat sallittuja syitä kotoa poistumiselle myös liikkumisrajoitusten aikana. Poikkeukset ovat:

 • Välttämättömät ruokakauppa- ja apteekkireissut, polttoaineen tankkaus, ja liikkuminen muiden "henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkimiseksi".
 • Pankissa ja postissa asiointi, pakettien lähettäminen ja noutaminen.
 • Välttämätön asiointi terveyspalveluissa ja sosiaalihuollossa ja välttämätön viranomaisasionti.
 • Työn tai oman yritystoiminnan ja elinkeinon vuoksi tapahtuva liikkuminen.
 • Päiväkotiin, peruskouluun, lukioihin ja ammattikouluihin kulkeminen sekä koulujen pääsykokeisiin matkaaminen.
 • Yhteiskunnallisen luottamustoimen harjoittaminen tai välttämätön osallistuminen yksityisen yhteisön kokouksiin.
 • Varusmiespalvelus.
 • Läheisen tapaaminen hoivan tai kuolemanvaaran vuoksi, hautajaisiin osallistuminen, lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen, vammaisen avustaminen.
 • Yksilöllinen, sielunhoidollinen tapaaminen uskonnollisen yhteisön edustajan kanssa.
 • Omistamalleen kiinteistölle tai kulkuneuvolle siirtyminen.
 • Kotieläimen hoito.
 • Omalle mökille matkustaminen.

Lasten leikkimistä esitysluonnos ei myöskään kieltäisi. Liikkumisrajoitusten voimassa ollessakin vuonna 2008 syntyneet ja sitä nuoremmat lapset saisivat leikkiä keskenään ulkosalla.

Liikkumisrajoitusten alueella olisi myös maskipakko sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muitakin ihmisiä. Maskipakko koskisi kaikkia vuonna 2007 syntyneistä lähtien eli kaikkia yli 14-vuotiaita.

Juttua päivitetty 25.3. klo 10.00: Lisätty tieto hallituspuolueiden eduskuntaryhmien antamasta hyväksymisestä lakiesitykselle.

Heräsikö ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 25.3. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Analyysi: Pääministeri Sanna Marin pani arvovaltansa peliin liikkumisrajoitusten takia, koska niille ei pääministerin mukaan ole vaihtoehtoa

Yle seuraa: Liikkumisrajoitusten oltava "ehdottoman välttämättömiä", sanoo Emma Kari, kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät koolla illalla

Tämän tiedämme liikkumisrajoituksista nyt: Kahden ihmisen kanssa voi ulkoilla, mökille saa mennä ja lapset voivat leikkiä

Liikkumisrajoituksista voisi koitua yrityksille jopa miljardiluokan tappiot – kampaaja Lan Kaijasilta: "Takana on jo rankka vuosi"

Suosittelemme