Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Fifa pidensi Sepp Blatterin ja Jerome Valcken toimintakieltoja – ex-puheenjohtaja pannassa vuoteen 2028 asti

Sepp Blatter kuvaili tuoreinta rangaistusta "tuskalliseksi ja käsittämättömäksi iskuksi kaulan taakse".

Sepp Blatter.
Kuva: AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on päättänyt pidentää entisen puheenjohtajansa Sepp Blatterin toimintakieltoa vuoteen 2028 saakka. Kattojärjestö mätkäisi keskiviikkona Blatterille uuden kiellon, joka kestää kuusi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Myös Fifan entisen pääsihteerin Jerome Valcken toimintakieltoa pidennettiin saman verran. Fifan eettinen komitea muisti molempia miehiä myös miljoonan Sveitsin frangin (noin 900 000 euroa) sakoilla.

Fifa totesi lausunnossaan Blatterin ja Valcken rikkoneen liiton eettisiä sääntöjä. Liiton mukaan kaksikko oli syyllistynyt muun muassa asemansa väärinkäyttöön sekä "lahjojen tai muiden etujen antamiseen ja hyväksymiseen".

Eettisen komitean mukaan Blatter sai 23 miljoonaa Sveitsin frangia (noin 20,8 miljoonaa euroa) bonuksina, jotka liittyivät vuosina 2010 ja 2014 järjestettyihin Etelä-Afrikan ja Brasilian MM-kisoihin sekä kesän 2013 MM-esiturnaukseen eli Confederations Cupiin.

Valcke, joka toimi Blatterin oikeana kätenä tämän 17 vuotta kestäneellä puheenjohtajakaudella, vastaanotti komitean mukaan 30 miljoonaa Sveitsin frangia (27,1 miljoonaa euroa) samalla ajanjaksolla.

Valcken toimintakielto ulottuu nyt vuoteen 2032 asti. Fifa antoi vuonna 2016 ranskalaiselle 12 vuoden toimintakiellon, joka lyhennettiin viime heinäkuussa kymmeneen vuoteen.

Blatter sätti Infantinoa

Alkuvuoden sairaalahoidossa viettänyt Blatter kuvaili tuoreinta rangaistusta "tuskalliseksi ja käsittämättömäksi".

– Eettinen komitea ei ole nykymuodossaan lainkaan itsenäisen elimen kaltainen. Se ei ole muuta kuin Fifan puheenjohtajan (Gianni Infantinon) aseistautunut siipi ja vain parodiaa oikeudenmukaisuudesta, 85-vuotias Blatter kertoi sveitsiläisestä sairaalasta.

Blatter erotettiin Fifan puheenjohtajan tehtävästä vuonna 2015, jolloin Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Michel Platini saivat kahdeksan vuoden pannat kaikkeen jalkapallotoimintaan. Syynä oli Blatterin vuonna 2011 Platinille tekemä kahden miljoonan Sveitsin frangin maksu.

Fifa lyhensi Blatterin alkuperäisen toimintakiellon myöhemmin kuuteen vuoteen.

Blatter ja Valcke voivat valittaa tuoreimmista rangaistuksistaan urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.

Suosittelemme