Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä, uhkana terveydenhuollon ylikuormitus

Pääministeri Sanna Marin sanoo, että liikkumisrajoitukset ovat ainut keino puuttua yksityistilaisuuksissa tapahtuvaan kokoontumiseen.

Pääministeri Marin: Uusia tiukempia koronarajoituksia on välttämätöntä ottaa Suomessa käyttöön
Pääministeri Marin: Uusia tiukempia koronarajoituksia on välttämätöntä ottaa Suomessa käyttöön
Tatu Kuukkanen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) katsoo, että uusia tiukempia koronarajoituksia, eli liikkumisrajoituksia, on välttämätöntä ottaa Suomessa käyttöön.

– Tilanne on erittäin vakava. On erittäin vakava uhka sille, että terveydenhuolto ylikuormittuu, jos emme ota uusia rajoituksia käyttöön, Marin sanoi Ylen iltauutisissa.

Pääministerin mukaan hallituksen näkemyksen taustalla on THL:n arvio epidemian tilanteesta. Myös STM, HUS ja TYKS ovat samoilla linjoilla siitä, että uusia rajoituksia tarvitaan.

Marin perusteli liikkumisrajoituksia sillä, että ne ovat hänen mukaansa ainut keino puuttua yksityisasunnoissa tapahtuvaan kokoontumiseen. Yksityisiin kokoontumisiin on hankala puuttua muilla keinoin.

Marinin mukaan on myös näyttöä sille, että liikkumisrajoitukset tepsivät hyvin uusiin virusvariantteihin.

– Me näemme muista maista, että tämänkaltaisilla rajoituksilla on jopa varianttien osalta saatu tapausmäärät laskuun. Arvioimme tätä epidemiologisesta ja terveydenhuollon näkökulmasta. Sen lisäksi rajoitusten pitää olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja vaikuttavia, Marin sanoi iltauutisissa.

Illan A-studiossa Marinilta kysyttiin mökkeilystä orastavaa pääsiäistä ajatellen. Marin vastasi, että ihminen voi mennä pääsiäisenä omistusmökille tai "pitkäaikaisessa hallussa olevalle vuokramökille" oman perheen kesken.

Pääministeri painotti, että mökille ei pitäisi mennä kokoontumaan joukolla, esimerkiksi 30 hengen porukassa.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi lliikkumisrajoituksia A-studiossa 24.3.2021

THLn Salminen: uhkana tartuntojen tuplaantuminen keväällä, jos uusia rajoituksia ei tehtäisi

THLn terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen arvioi A-studiossa, että HUSin nykyiset 400-500 päivittäisen tartunnan luvut tuplaantuisivat toukokuuhun mennessä, jos rajoitukset pidettäisi nykytasolla, eikä niitä tiukennettaisi.

Salmisen mukaan liikkumisrajoituksia on pidettävä voimassa ainakin kolme viikkoa, jotta epidemia saataisi hallintaan, eikä se pääsisi ryöpsähtämään.

– Jos mitään ei tehtäisi, uhkana olisi, että kävisi todella huonosti, Salminen tuumasi keskiviikkoiltana A-studion sohvalla.

Hänen mukaasa liikkumisrajoitukset ovat eri rajoitusten joukosta kaikkein vaikuttavimpia. Siksi THL on niitä suositellut.

– Tätä on tosi pitkään pohdittu. Millään muilla rajoituksilla ei saada samanlaista vaikutusta kuin liikkumisen rajoituksilla, Salminen sanoi.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kommentoi liikkumisrajoituksia A-studiossa 24.3.2021.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ollut keskiviikkoiltana vakuuttunut siitä, että liikkumisrajoitukset ovat oikeasuhtainen ja välttämätön keino juuri nyt.

– Haluamme, että pevi (perustuslakivaliokunta) tutkii, onko se välttämätöntä ja oikeasuhtaista. Sitä ennen me haluamme, että muut keinot katsotaan: rajatestaus, maskipakko, pienennetään kokoontumisrajoituksia. Meillä on keinoja käytössä, Orpo sanoi.

– Olemme mukana yhteisessä puhteessa ja valmiita nopeasti tekemään päätöksiä. Mutta mitä tulee liikkumisrajoituksiin: en ole vakuuttunut vieläkään, että se on oikeasuhtainen ja välttämätön, kokoomusjohtaja jatkoi.

Petteri Orpo (kok.) kommentoi liikkumisrajoituksia A-studiossa 24.3.2021

Hallitus julkaisi esitysluonnoksensa (siirryt toiseen palveluun) liikkumisrajoituksista keskiviikkona alkuillasta. Rajoitukset koskisivat näillä näkymin Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaisia ja Turkua.

Vielä ei tiedetä, milloin liikkumisrajoitukset tulevat voimaan ja mitä ne tarkkaan ottaen ovat.

Hallitus pyrkii saamaan lain voimaan "mahdollisimman pian" ja se pysyisi voimassa esitysluonnoksen mukaan 14. toukokuuta saakka. Marin arvioi illan A-studiossa, että laki on määrä antaa huomenna eduskunnalle.

Tästä jutusta voit lukea lisää hallituksen liikkumisrajoituksia koskevasta esitysluonnoksesta.

Lue lisää:

Hallitus: nykyiset rajoitukset eivät riitä, esitysluonnos liikkumisrajoituksista julki – katso lista 12 poikkeuksesta, joilla kotoa saa poistua

Suosittelemme sinulle