Hyppää sisältöön

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen pelätään leviävän laajalle myös Suomessa – voidaanko muunnoksen lehahtaminen vielä estää?

THL:n mukaan nykyiset rokotteet antavat todennäköisesti suojaa ainakin vakavimpia tautimuotoja vastaan.

Opaste koronanäytteenottoon.
Virusmuunnosten leviämisen estämiseksi viranomaiset kehottavat menemään koronatestiin pienimmistäkin oireista. Kuva: Matti Myller / Yle
Ari Tuhkanen

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen leviäminen aiheuttaa huolta terveysviranomaisissa. Näin siksi, että variantin on todettu jossain määrin kiertävän rokotteiden antamaa suojaa.

Esimerkiksi Espoossa eteläafrikkalaista virustyyppiä on löydetty 14 tapausta. Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Topi Turunen on toistaiseksi huojentunut kyseisen virusmuunnoksen alhaisesta määrästä, mutta variantin mahdollinen leviäminen mietityttää.

– Etelä-Afrikan variantista on havaittu, että se saattaa pystyy kiertämään rokotteiden antamaa immuunisuojaa paremmin kuin villityypin virukset tai Iso-Britannian virusmuunnos. Sen vuoksi sen laajemmalle leviäminen on iso huoli, toteaa Turunen.

HUS-alueella tapauksia on ollut tähän mennessä 84 ja koko Suomessa 164 tartuntaa. Eilen torstaina löydettyjen eteläafrikkalaisen varianttien määrä nousi THL:n mukaan seitsemällä tapauksella. Kaikki uudet tartunnat todettiin Uudellamaalla.

– Pahimmassa tapauksessa tehokkaasti immuunisuojaa kiertävän viruksen leviäminen voi tarkoittaa sitä, että tauti lähtee uudelleen laukalle, sanoo Espoon tartuntalääkäri Turunen.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen twiittasi sunnuntaina, että hän pelkää jopa sitä, nykyisestä rokotussuojasta menetetään suuri osa, jos Etelä-Afrikan koronavirusvariantti leviää rajojen yli epidemian neljänneksi aalloksi. Rokotukset pitäisi siinä tapauksessa aloittaa uudestaan.

Ruotsissa eteläafrikkalaisvarianttia on todettu 170 tapausta. Viron muunnosmäärästä ei ole Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella tarkkaa tietoa.

THL:ssä ei nähdä eteläafrikkalaista nykyiset rokotukset mitätöivänä kauhuskenaariona.

– Väitettä siitä, ettei rokotteista olisi mitään hyötyä, en osta tämän hetkisen tiedon varassa, sanoo THL:stä Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan nykyiset rokotteet eivät mene hukkaan, vaikka eteläafrikkalaisesta tulisi valtavirtaa.

Myös sosiaali- ja terveysministeriössä luotetaan nykyisten rokotteiden tuovan ihmisille merkittävää suojaa.

– Rokotteiden teho vaihtelee virusmuunnosten kohdalla, mutta niiden muuttuminen kokonaan tehottomiksi on hyvin epätodennäköisesti, sanoo STM:n turvallisuus- ja terveysosastolta ylilääkäri Kari S. Lankinen.

THL: Rokotteet antavat suojaa virusmuunnoksen aiheuttamia vakavia tautimuotoja vastaan

Nohynekin mukaan rokotteet antavat suojaa todennäköisesti ainakin muunnosten aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

– Uhka on ehkä se, että lieviä infektioita ei välttämättä pystytä estämään niin hyvin. Silloin se tarkoittaa sitä, että myös rokotettu ihminen saattaa levittää virusta eteenpäin, joten koronavarotoimia pitää jatkaa myös rokotettujen kohdalla.

Kansallisen koronarokotusstrategian päämäärä on estää vakavia virusmuotoja sekä kuolemia ja menetettyjä elinvuosia sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä, korostaa Nohynek. Siitä näkökulmasta meillä on myös muuntoviruksen kohdalla työkalu käsissämme, hän jatkaa.

Etelä-Afrikasta on tutkimustietoa Astra Zenecan rokotteen tehosta virusmuunnosta vastaan.

Tiedetään, että kyseisen rokotteen teho lievää ja keskivaikeaa tautia vastaan ei ole kovin hyvä, mutta on biologinen syy olettaa, että myyntiluvan saaneiden rokotteiden teho vakavaan tautiin on riittävän hyvä, sanoo ylilääkäri Nohynek THL:stä.

– Suoraa tehotutkimusnäyttöä siitä ei kuitenkaan ole kaikkien rokotteiden kohdalta, koska tutkimuksessa oli mukana lähinnä vain nuoria ja keski-ikäisiä ihmisiä, jotka harvoin sairastuvat vakavaan tautiin, Nonynek tarkentaa.

Tällä hetkellä näyttö on biologiaan pohjaavaa, joka perustuu päättelyketjuun, hän jatkaa.

– Rokote vaikuttaa myös solusitoiseen immuniteettiin, jolla on hyvin suuri vaikutus vakavia tautimuotoja vastaan. Eli tästä päättelyketjuna on ajateltu, että vakavat tautimuodot estyisivät myös Astra Zenecan rokotteella.

Muiden käytössä olevien mRNA-rokotteiden vaikutuksesta eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan ei ole suoraa tehotutkimusnäyttöä, koska niitä ei ole vielä tutkittu.

Laboratoriossa on kuitenkin saatu samansuuntaista näyttöä kuin Astra Zenecalla myös muilla rokotteilla, kertoo Nohynek.

Etelä-Afrikassa rokotetaan nyt Janssenin rokotteella

Etelä-Afrikassa rokotetaan tällä hetkellä Janssenin adenovirusvektorirokotteella.

– Siitä on tehotutkimusnäyttöä, joka kertoo, että se vaikuttaa nimenomaan vakaviin tautimuotoihin ja myös iäkkäämmillä ihmisillä, sanoo ylilääkäri Nohynek.

Janssenin rokotteelle on myönnetty myyntilupa myös EU:ssa. Lääkeyhtiö Janssen kuuluu Johnson & Johnson -konserniin. Nohynekin mukaan Belgiassa ja Yhdysvalloissa valmistettava rokote tulee EU:ssa käyttöön huhtikuun lopussa.

Roketevalmistajat ovat ilmoittaneet, että he kehittävät nykyisiin rokotteisiin päivityksiä, jotka tehoavat paremmin virusmuunnoksiin. Myös lääkeviranomaiset ovat laatineet kriteerit sille, minkälainen näyttö on edellytyksenä muuntovirusten osalta päivitettyjen rokotteiden myyntiluvan saamiseksi.

THL:n ylilääkäri Nohynekin mukaan muunnoksia vastaan tepsiviä rokotteita tai tehosteannoksia on tulossa loppukesällä tai syksyllä.

Kyseisen virustyypin riskit on tiedostettu STM:n ylilääkäri Kari S. Lankisen mukaan myös EU-tasolla.

– Komissio on ottanut etukenoa ja valmistelee Euroopan terveysalan hätätilanteiden valmiusviranomaisen perustamista sekä verkostotoimintaa, joka pyrkii huomioimaan virusmuunnoksiin liittyvät ongelmat, kertoo ylilääkäri Lankinen.

Voidaanko viheliäisen muunnoksen leviäminen vielä estää?

Espoon tartuntatautilääkäri Turunen näkee, että rokotteita kiertävän virustyypin leviämisen estäminen on vielä mahdollista.

– Etelä-Afrikan varianttia voidaan torjua samalla toimilla kuin muitakin koronavirusvariantteja. Tartunnanjäljitys on tärkeää ja se, että ihmiset menisivät herkästi oireisina testiin, jotta pystymme puuttumaan tartuntaketjuihin ja estämään leviämisen.

Virusmuunnos saattaa kuitenkin lehahtaa helposti laajallekin ja sattuma voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

– Jos jossain ryöpsähtää variantin aiheuttama tartuntaketju ja se havaittaisiin viiveellä, niin sellaisissa tilanteissa leviäminen on vaikea saada haltuun. Mutta tällä hetkellä ei mikään viittaa siihen, etteikö se olisi estettävissä.

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen leviämistä voidaan ylilääkäri Lankisen mukaan vielä hidastaa. Eritoten merkitystä on matkailun ja liikkumisen rajoittamisella sekä sosiaalisten kontaktien vähentämisellä.

– Jos kaikki asuisivat erakkoina omissa kodeissaan, viruksen leviäminen rajoittuisi ja taukoaisi, mutta tuskinpa ihan kokonaan. Jos meillä on näin laajalle levinnyt tauti, niin kaipa se sieltä jostain putkahtelee, toteaa ylilääkäri Lankinen.

Kyseisen virusmuunnoksen leviämisen estäminen on STM:n ylilääkäri Kari S. Lankinen mukaan jo liian myöhäistä.

– Pandemia tarkoittaa maailmanlaajuista epidemiaa. Olemme nyt nähneet, että tauti leviää joka paikkaan. Virusmuunnokset on jo meillä. Vastaus on aivan ilmeinen. Virusmuunnosten leviäminen ei ole estettävissä sen enempää kuin alkuperäisen viruksenkaan.

Oletko huolissasi virusmuunnosten leviämisestä? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Muokattu 26.3.2021 klo 7:16 Juttuun lisätty: "Eilen torstaina löydettyjen eteläafrikkalaisen varianttien määrä nousi THL:n mukaan seitsemällä tapauksella. Kaikki uudet tartunnat todettiin Uudellamaalla."

Muokattu 26.3. klo 8:24 Lisätty tieto, että Janssen kuuluu Johnson & Johnson -konserniin.

Lue lisää:

Turun vaihto-opiskelijoiden keskuudessa jylläävä koronavirus muistuttaa eteläafrikkalaista muunnosta – "Mahdollisesti uudenlainen variantti"

Suosittelemme sinulle