Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suezin kanavan tukkeutuminen tuntuu Suomessa asti – vaikutuksia rahtikustannuksiin, tuotteiden hintoihin, saatavuuteen ja jopa konttipulaan

Suezin kanavan kautta liikkuu tavaraa lähes 8,5 miljardin euron arvosta päivittäin. Liikenne on ollut jumissa jo neljättä päivää.

Ilmakuva Suezin kavasta ja Ever Given -konttialuksesta.
Ever Given -konttialus on jumittanut Suezin kanavan liikenteen tiistaista lähtien. Kuva: AFP
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ever Given -konttialuksen jumittaminen Suezilla aiheuttaa päänvaivaa koronapandemiasta jo kärsivälle maailmantaloudelle. Päänvaivaa, joka näkyy viime kädessä myös kuluttajalle.

Ever Givenin kokoiseen rahtialukseen mahtuu 20 jalan merikontteja noin 20 000.

Niissä kuljetetaan Eurooppaan puuvillaa vaateteollisuutta varten Intiasta, autonosia Kiinasta, elektroniikkaa, viljaa, komponentteja – kaikenlaista arkipäiväistä kulutustavaraa ja hyödykettä.

Reitillä kulkee myös öljyä ja kaasua, jotka ovat ainakin toistaiseksi välttämättömiä yhteiskuntien pyörittämisessä.

kontteja
Suezin kanavan läpi kulkee päivittäin noin 8,5 miljardin arvosta tavaraa. Ever Givenin kaltaiseen alukseen mahtuu 20 000 merikonttia. Kuva: AOP

Suezin kanavan läpi virtaa normaalioloissa 8,5 miljardin arvosta tavaraa

New York Timesin mukaan tavaraa liikkuu joka päivä kanavan läpi viidenkymmenen aluksen lastin verran. Lastien arvo on noin 10 miljardia dollaria eli vajaat 8,5 miljardia euroa päivässä.

Laivareitti on erittäin tärkeä linkki Euroopan ja Aasian välillä: Suezin läpi kulkee vuosittain noin 12 prosenttia maailmankaupan tavaraliikenteestä.

Tiistaina karille ajanut Ever Given on tukkinut laivaväylää jo neljä päivää ja arviolta 300 alusta on joutunut keskeyttämään matkansa onnettomuuden vuoksi.

aluksia
Perjantaina noin 300 alusta odotti merelle ankkuroituna väylän avautumista. Kuva Suezin kanavan suulta Ismailiasta. Kuva: EPA

Öljy- ja kaasutoimitusten viivästykset voivat vaikuttaa öljyn ja kaasun hintaan Euroopassa. Pandemian vuoksi niiden kysyntä on kuitenkin ollut pikemminkin lasku- kuin noususuunnassa.

Tästä syystä toimitusten viivästykset saattavat vaikuttaa vähemmän kuin ennen pandemiaa, arvioi Rystad Energyn johtaja Bjornar Tonhaugen uutistoimisto Tassille.

Markkinat reagoivat kuitenkin tilanteeseen. Öljy-yhtiöistä ainakin BP:n ja Shellin osakkeet olivat nousussa öljyn hinnan nousun myötä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Matkan jatkumista odottavissa tankkereissa on 870 000 tonnia raakaöljyä ja 670 000 tonnia muita öljynjalostustuotteita, kuten bensiiniä, naftaa ja dieseliä, kertoo konsulttiyhtiö Wood Mackenzie.

Suezin kautta kulkee konsulttiyhtiö Kplerin mukaan noin 4,4 prosenttia maailman öljykuljetuksista. Jos liikenne jumittaa pidempään, se vaikuttaa venäläisen ja Kaspian alueen öljyn vientiin Aasiaan sekä Lähi-idän öljyntuontiin Eurooppaan.

Öljyn toimitusvaikeuksista kärsivät Euroopassa eniten ne teollisuudenalat, jotka ovat riippuvaisia raaka-aineiden tai rakennusaineiden saatavuudesta.

Saksan kemianteollisuuden tuonnista 16 prosenttia kulkee Suezin kanavan läpi

Saksalaisia kemianteollisuuden tuottajia edustavan Henrik Meincken mukaan 16 prosenttia Saksan kemianteollisuuden tuonnista kulkee Suezin kanavan kautta. Jokaisella päivällä, jolloin tavara ei liiku, on vaikutusta.

Maailman toiseksi suurimmasta varustamosta MSC:stä kerrotaan Reutersille, että karilleajo vaikuttaa myös kaikkiin muihin suuriin varustamoihin.

Konttiyhtiöt, jotka vastaavat kännyköiden, huippumuodin ja vaikkapa banaanien kuljetuksesta, ovat olleet vaikeuksissa jo ennen karilleajoa koronan vuoksi. Tavara ei ole liikkunut toivotunlaisesti muun muassa rajoitusten takia, ja kuluttajatuotteiden saatavuudessa on ollut ongelmia ympäri maailman.

Rotterdamissa sijaitsevan Euroopan suurimman sataman tiedottaja Leon Williams sanoo, että karilleajo vaikuttaa myös kaikkiin Euroopan satamiin. Tilanne on jo ennestään vaikea.

Eli kun tavara ei liiku, sitä ei myöskään saada kauppoihin. Ja sitten kun se taas liikkuu, suman purkaminen vie aikaa.

– Meillä on toki paljon tilaa, mutta ei rajattomasti laitureita ja nostureita purkamaan lasteja.

Vaihtoehtoinen reitti voi jopa tuplata rahtikustannukset

Laivanvarustajat joutuvat miettimään myös vaihtoehtoisia reittejä. Yksi mahdollisuus olisi kiertää Afrikan mantereen eteläkärjessä sijaitsevan Hyväntoivonniemen kautta. Tätä on pohtinut muun muassa maailman suurin laivanvarustaja A.P. Møller Maersk.

Se tarkoittaa kuitenkin laivareitille suunnilleen noin 12 päivän pituista lisäaikaa Suezin oikoreittiin verrattuna. Ja tietenkin myös lisää kustannuksia, jopa tuplaa ne.

Valmistajat puolestaan joutuvat pohtimaan, voisiko tavaraa kuljettaa lentoteitse. Tämäkin on kustannuskysymys.

Financial Times kertoo verkkojulkaisussaan, että arvokkaiden tai kiireellisten toimitusten lentorahti maksaa kaksi, kolme dollaria kilolta. Konttilaivassa kuljettaminen maksaa vain neljä senttiä kilolta. Kustannukset peritään lopulta kuluttajalta tuotteen hinnassa.

Suezin kanavan tukkeutuminen pahentaa myös maailman konttipulaa.

ilmakuva
Ever Given on satelliittikuvassa lähes poikittain Suezin kanavassa. Kuva: AOP

– Kun kontit ovat laivoissa jumissa Suezilla, niitä ei saada Aasiaan täytettäväksi, sanoi merenkulkualan johtava analyytikko, Alan Murphy Reutersille.

Tämä lisää painetta rahtikustannusten nousulle ja ne ovat hänen mukaansa jo ennestään ennätyskorkealla, kun kuljetuksia tarvitsevat tahot haalivat itselleen jäljelläolevia tyhjiä kontteja.

Konttialus Ever Given ajoi karille Suezin kanavassa tiistaiaamuna ja tukki sen liikenteen jäämällä lähes poikittain jumiin kanavan rantavalleihin. Paikalla kerrotaan olleen hiekkamyrsky ja kovia tuulia.

Vielä perjantainakaan alusta ei ole saatu irrotettua. Sunnuntaina paikalle pitäisi saapua kaksi hinaajaa lisää auttamaan pelastustöissä, laivasta vastaava yhtiö ilmoitti Reutersille.

Mitä pidempään laivareitti pysyy kiinni, sitä suuremmat ovat tilanteen vaikutukset tavaroiden saatavuudessa ja hinnoissa. Ne ulottuvat lopulta aina Suomeen saakka.

Juttua korjattu 26.3. klo 18.02: Vaihtoehtoinen reitti kulkee Afrikan mantereen eteläkärjen, ei Afrikan sarven kautta.

Suosittelemme