Hyppää sisältöön

Ullan silmälasit

Eläinlääkäri ei pidä ihmeellisenä, vaikka lasien käyttö yleistyisi kilpakoirilla.

Agilityä intohimoisesti rakastava bordercollie Ulla törmäili esteisiin monta vuotta. Koira tutkittiin perin pohjin syyn selvittämiseksi.

Silmätutkimuksissa selvisi, että koira on likinäköinen. Omistaja Johanna Mattila oli nähnyt hollantilaisella agilitykoiralla silmälasit ja ryhtyi selvittämään mistä sellaiset löytyisi.

Koska Suomessa koirille ei ole olemassa silmälaseja, ne piti teettää aurinkolasien kehyksiin. Linssit teetettiin optikolla eläinlääkärin tekemän näöntarkastuksen perusteella.

Silmälasit saatuaan Ulla on törmäillyt esteisiin selvästi vähemmän. Se hahmottaa hypyt nyt paremmin ja harrastaminen on turvallisempaa.

Meillä on silti vielä pitkä tie. Se on neljä vuotta oppinut väärin, eli nyt aloitamme tavallaan alusta.

Johanna Mattila

Ullan agilityuran lopettamista Mattila ei edes harkinnut. Koira rakastaa lajia niin paljon, että kentällä kaikki muu kuin esteet ja ohjaajan käskyt on sille ilmaa.

Silmälaseja käyttävät koirat ovat Suomessa todella harvinaisia. Taittovirheitä koirilla esiintyy, mutta ihmisiin verrattuna vähän. Yleensä ne eivät kuitenkaan koiran elämää haittaa.

Mikäli taittovirhettä suorituskyvyn laskun syynä osataan epäillä ja siihen liittyvät tutkimukset yleistyvät, en näe mahdottomana, että myös taittovirhettä korjaavien lasien käyttö yleistyisi.

Minna Mustikka, silmäsairauksiin erikoistuva ELL, Yliopistollinen Eläinsairaala

Ullankaan arkea likinäköisyys ei haittaa. Siitä on ollut haittaa lähinnä etäisyyksien hahmottamisessa. Se lähti suorittamaan hyppyjä liian kaukaa ja putosi pahimmillaan niiden päälle.

Silmälasien kanssa treenatessa pahin ongelma on nyt huurtuminen. Sen ehkäisemiseksi kakkuloiden reunoihin on porattu reikiä ja koira pidetään pienessä liikkeessä koko ajan.

Ulla itse suhtautuu laseihin neutraalisti. Sille mikä tahansa käy, kunhan se tarkoittaa agilitykentälle pääsemistä.

Nyt ollaan erittäin toiveikkaita, että Ulla pääsee turvallisesti harrastamaan tätä rakasta lajia.

Johanna Mattila

Suomessa koirien silmälasit aiheuttavat vielä ihmetystä. Mattila epäilee, että kilpailulupa agilitykentille ei niiden kanssa irtoa helposti.

Aika yksin on tämän asian saanut viedä läpi. Aion taistella, että saamme sen kilpailuluvankin.

Johanna Mattila

Tekijät

TekstiLaura Valta
KuvatAntti Ullakko

Julkaistu 27.3.2021 8:30