Hyppää sisältöön

SaiPan valmentajien lomautukset päättyvät, mutta seura ei kommentoi päävalmentaja Tero Lehterän jatkoa

Jääkiekon liigajoukkue SaiPan valmentajien marraskuussa alkaneet lomautukset päättyvät lauantaina. Lisäksi karanteenissa ollut joukkue pääsee aloittamaan yhteiset harjoitukset viikonloppuna.

Saipan valmentajien, kuten Tero Lehterän lomautus päättyy, mutta lomautuksen aikaisen palkka-asian selvittely on vielä kesken. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Jääkiekon SM-liigajoukkue SaiPan palaa viikonloppuna harjoittelemaan liki kahden viikon mittaisen koronakaranteenin jälkeen.

Samalla joukkueen valmennuksen eli päävalmentaja Tero Lehterän, apuvalmentajien Kari Martikaisen ja Tuomo Ropon sekä urheilujohtaja Antti Tuomenoksan lomautukset päättyvät.

Lomautukset alkoivat 8. marraskuuta ja päättyvät huomenna lauantaina 27. maaliskuuta.

SaiPan seuraava peli on otteluohjelman mukaan torstaina 1. huhtikuuta Tapparaa vastaan.

Sekä toimitusjohtaja Jussi Markkanen että päävalmentaja Tero Lehterä kieltäytyvät kommentoimasta sitä, palaako Lehterä päävalmentajaksi ja jatkaako hän jäljellä olevan kautensa loppuun.

– Minulla ei ole tähän kommentoitavaa. Selvää kuitenkin on, että kun lomautukset loppuvat, töistä aletaan maksaa palkkaa, Markkanen muotoilee.

.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ei halua kommentoida valmennuksen kanssa syntynyttä palkkariitaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Palkkariitaa setvitään juristien johdolla

Markkanen ei halua kommentoida myöskään sitä, miten SaiPan ja Lehterän erimielisyys lomautusajan palkanmaksusta etenee. Lehterä puolestaan kehottaa kysymään asiaa Suomen ammattivalmentajien toiminnanjohtajalta Raino Niemiseltä.

Asiaa selvitellään nyt juristien johdolla, mutta Niemisen mukaan hyvässä hengessä.

Lehterä on vaatinut joukkuetta maksamaan itselleen kuluvalta kaudelta palkan. Lappeenrantalaisseuran ja valmentajien välillä on ollut erimielisyyttä siitä, saiko valmentajat lomauttaa toistamiseen vai pitäisikö heille maksaa keväältä palkkaa.

Lehterä on kertonut olevansa valmis menemään jopa oikeuteen saakka, jos asiassa ei päästä yhteisymmärrykseen. Raino Niemisen mukaan tavoitteena on nyt kuitenkin sopiminen. Ratkaisuun pyritään pääsemään jo lähipäivinä.

Nieminen sanoo, että SaiPa on ollut työnantajana tukalassa tilanteessa, joten sopeuttamistoimia tarvittiin ja niihin oli täysi oikeus.

– Enemmän keskustelu pyörii nyt sen ympärillä, oliko tämän vuoden puolelle laitettu lomautus laillinen. Jokainen euro on kaikille tärkeä, Nieminen sanoo.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen on todennut aiemmin lyhytsanaisesti, että Lehterä on ollut lomautettuna yt-lain puitteissa poikkeusoloissa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan lomautetut jääkiekkovalmentajat voivat olla vahvoilla liigaseura SaiPan lomautussotkussa. Seura näyttää kiirehtineen lomautuksissa, koska määräaikaisten lomauttaminen oli sallittua vain vuoden loppuun asti.

SaiPaa ovat lomautusten aikana luotsanneet päävalmentajan tehtävissä Ville Hämäläinen ja apuvalmentajana Ville Koho sekä maalivahtivalmentaja Janne Valtonen.

SaiPan liigajoukkue on saanut osansa liigaa piinanneista koronavirustartunnoista, mutta viikonloppuna joukkue pääsee taas aloittamaan harjoitukset karateenin jälkeen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Koronakaranteenista harjoituksiin

SaiPan koronaviruskaranteeni päättyy huomenna lauantaina. Joukkue aloittaa yhteiset harjoituksensa sunnuntaina.

Osa pelaajista odottaa vielä uusintatestin tulosta, mutta suurin osa joukkueesta on jo todettu terveeksi harjoituksiin. Harjoituksiin osallistuvat vain negatiivisen testituloksen saaneet pelaajat.

Yli toista viikkoa karanteenissa olleessa SaiPassa todettiin koronavirustartuntoja, joille joukkue altistui HIFK:ta vastaan pelatussa ottelussa 13. maaliskuuta.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ei kerro henkilösuojaan vedoten, kuinka moni SaiPan pelaaja antoi positiivisen testituloksen. Joka tapauksessa niin suuri osa keskiviikkona otetuista koronavirustesteistä on ollut negatiivisia, että harjoitukset voidaan aloittaa sunnuntaina.

Kaikki testitulokset eivät olleet vielä perjantaina päivällä saapuneet.

Suosittelemme sinulle