Hyppää sisältöön

Professori: Jos erikoisliikkeeseen ei saa mennä, miksi tuotteita myytäisin hypermarketissakaan? – "Valtava ostovoiman siirto isoille kaupoille"

Hallituksen valmistelemat liikkumisrajoitukset hämmentävät kauppiaita.

Hallituksen mukaan kuluttajien ei tule suunnata kaupan erikoisliikkeisiin mahdollisten rajoitusten aikana – suurista marketista saman tuotteen saa kuitenkin napata mukaansa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jos hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset astuvat voimaan, ruokakaupassa saa yhä käydä. Sen sijaan vaatekauppaan tai sisustusliikkeeseen lähtö ei olisi sallittua, koska kyse ei ole ruoan kaltaisista välttämättömyystavaroista.

Rajanveto kuulostaa loogiselta – kunnes alkaa kinkkinen osuus.

Jos kuluttaja on jo lähtenyt ruokakaupoille, samasta liikkeestä saa ostaa vaikkapa koriste-esineitä.

Ja farkkuja.

Ja televisioita.

Ja urheiluvälineitä.

Ja pannuja sekä kattiloita.

Hallituksen valmistelemat liikkumisrajoitukset hämmentävät kauppiaita. Rajoituksia pidetään eriarvoistavina, koska samalla kun hallitus kieltäisi ostosreissut erikoisliikkeisiin, suuret marketit voisivat jatkaa samojen tuotteiden myyntiä.

Ruoanlaittovälineitä valmistavan Opa Muurikan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen ihmettelee, miksi asiakkaat eivät saisi mennä ostamaan kattilaa heidän omasta liikkeestään – vaikka he voivat ostaa sen viereisestä Prismasta.

– Tuntuu kummalliselta, miten ostotapahtuma voisi olla turvallisempi siinä käytävän toisella puolella, Kaartinen sanoo.

– Rajoituksille on varmasti hyvä perusteet, mutta tämä laittaa kaupan erikoismyymälät eriarvoiseen asemaan. Linjaus ei sovi oikeudentajuun.

Entä jos Prismastakaan ei saisi ostaa?

Hypermarketit hyötyisivät liikkumisrajoituksista, sanoo työelämäprofessori Lasse Mitronen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Lasse Mitronen ymmärtää, että tilanne harmittaa nyt monia erikoistuotteiden kauppiaita.

– Onhan siinä epätasa-arvoista, jos hypermarketista saa ostaa vaatteita, kenkiä ja käyttötavaraa, mutta vieressä olevasta erikoiskaupasta ei, Mitronen sanoo.

Koko koronavuoden ajan ihmiset ovat poimineet Prismojen ja K-Citymarkettien kärryihin paljon sellaisia käyttötavaroita, joita he olisivat aiemmin ostaneet erikoisliikkeistä. Se näkyy myös kaupan jättien tuloksissa.

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset vahvistaisivat toteutuessaan tätä kehitystä entisestään.

Pitäisikö suurten markettien siis lopettaa muiden kuin välttämättömyystavaroiden myynti – ihan oikeudenmukaisuuden vuoksi?

Toimittajan heitto ei saa Mitroselta tyrmäystä.

– Hypermarkettien osalta sitä pitäisi harkita, jos ollaan oikeudenmukaisia muita yrittäjiä kohtaan, hän sanoo.

– Jos rajoitustoimet eivät loppuisi muutamaan viikkoon vaan niitä jouduttaisiin jatkamaan, se olisi valtava ostovoiman siirto erikoiskaupoilta hypermarketeille.

Suurissa marketeissa on usein selvä tuotesijoittelu. Elintarvikkeet olisi aika helppoa erottaa koriste-esineistä, farkuista ja taulutelevisioista. Ja aivan kuten oluet jäävät iltayhdeksän jälkeen ruokakaupan kassalle, voitaisiin Mitrosen mukaan rajoitusten alkaessa lopettaa myös muiden kuin välttämättömyystarvikkeiden myynti.

Hän arvaa jo, mitä suurimmista marketeissa ajatellaan.

– Oletan, että ne sanovat, että käyttötavarat ovat osa sitä toimintakonseptia ja myös ihmisten ruoanlaittoa. Eihän se pihvikään paistu tai kala mene uuniin, jos ei ole pannua tai vuokaa, Mitronen sanoo.

– Toinen kysymys on, tarvitaanko niitä juuri nyt.

"Jos hallitukselta tulee ohjeita, sitten puututaan"

"Jos asiakkaat ovat jo täällä, olisi aika ihmeellistä, jos he eivät voisi samalla ostaa kattilaa samalla reissulla", Prisman Ilkka Riiali sanoo. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Aikooko Prisma puuttua asiaan, jos liikkumisrajoitukset alkavat ja asiakaat nostelevat hihnalle muita kuin välttämättömyyshyödykkeitä?

– Ei aio, sanoo helsinkiläisen Kaaren Prisman johtaja Ilkka Riiali.

– Tällä tietoa meillä ei ole siihen syytä. Jos hallitukselta tulee sellaisia ohjeita, silloin puututaan.

Olisiko reilumpaa erikoisliikkeitä kohtaan, jos Prismakaan ei myisi mahdollisten liikkumisrajoitusten aikana kuin ruokaa ja muita välttämättömyyshyödykkeitä?

– Tietyllä tavalla varmaan olisi. Toisaalta hallitus on käsittääkseni myös miettinyt sitä, että pienempien erikoisliikkeiden menetettyä myyntiä ja liikevaihtoa kompensoidaan jollain tavalla, Riiali sanoo.

Hallitus sorvaa parhaillaan tukipakettia.

– Toisaalta, kun asiakkaat käyvät ruokakaupassa ja ovat jo täällä, olisi aika ihmeellistä, jos he eivät voisi ostaa sitä kattilaa samalla reissulla, Riiali sanoo.

Kysymys lienee kauppiaalle kohtuuton. Tietenkin kauppa käy niin kauan kuin siihen on lupa.

Lisäksi, ei hallitus ole kieltämässä koriste-esineiden tai ruoanlaittovälineiden kauppiaitakaan myymästä. Mahdollinen liikkumisrajoitus kieltäisi asiakkaita saapumasta noihin liikkeisiin.

“Eniten olen huolissani työntekijöistä”

Opa Muurikan Jarkko Kaartisen mukaan ruoanlaittotarvikkeiden kauppa on käynyt korona-aikana tähän asti hyvin. Nyt hän sanoo olevansa huolissaan työntekijöiden hyvinvoinnista.

– Jos nämä rajoitukset tulisivat näin voimakkaasti päälle, olisimme pakotettuja yt-neuvotteluihin, lomautuksiin ja työajan lyhennyksiin, hän sanoo.

– Se tuntuu todella kurjalta. Kaupan ala on muutenkin matalapalkka-ala.

Aalto-yliopiston työelämäprofessori luo kuitenkin uskoa tulevaan. Jos rajoitukset ja rokotukset toimivat, kassakoneet alkavat laulaa.

– Kun korona alkaa hellittää, kysyntä palautuu nopeasti. Koronan aikana säästämisaste on ollut korkea ja suomalaisten tileillä on miljardeja euroja odottamassa purkautumistaan, Lasse Mitronen sanoo.

Suosittelemme sinulle