Hyppää sisältöön

Koronarajoitukset eivät hiljentäneet nuuskan virtaa länsirajan yli – Kasper Sarivaara: "Kun Ruotsiin pääsee, pitää ostaa kunnolla, että pärjää"

Laillisen tuonnin lisäksi Tulli takavarikoi salakuljettajilta viime vuonna ennätysmäärän nuuskaa. Katukauppahinta on noussut selvästi.

Torniossa opiskeleva Kasper Sarivaara kertoo nuuskan saannin vaikeutuneen Ruotsin suljettua rajansa
Torniossa opiskeleva Kasper Sarivaara hakee nuuskansa Haaparannan puolelta negatiivisen koronatestituloksen turvin. Kulkurajoitukset ovat vähentäneet käyntien määrää, joten Sarivaara ostaa omaan käyttöön kerralla isomman erän. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Kimmo Hiltula

Korona-ajan rajoitusten voisi ajatella vähentäneen salakuljetusta, mutta ainakaan Tullin takavarikkoon joutuneen nuuskan määrässä se ei näy. Viime vuoden aikana tärkeimmässä nuuskan ylikulkupaikassa, Tornion tullissa takavarikkoon päätyi kolmisentuhatta kiloa.

– Valtakunnallisesti tulli takavarikoi runsaat 7000 kiloa nuuskaa eli enemmän kuin koskaan, vaikka lähes koko vuoden ajan rajalla oli koronan vuoksi erilaisia rajoituksia, kertoo ylitarkastaja Pekka Jauhola Tullin rikostorjunnasta.

Viime vuoden aikana tulli takavarikoi lähes puolta miljoonaa nuuskarasiallista vastaavan määrän. Määrä on iso, vaikka rajavalvonta onkin nostanut kiinnijäämisriskiä.

Suosituin nuuskan kuljetusreitti kulkee rajan ylitse Tornion–Haaparannan kohdalla. Torniossa rajanylitysten määrä on korona-aikana pudonnut murto-osaan sitä edeltäneestä ajasta.

Torniolainen Santtu Saarenpää lopetti nuuskankäytön, koska sitä on ollut niin hankala saada Ruotsin suljettua rajansa
Torniolaisen Santtu Saarenpään mukaan rajan koronarajoitukset ovat vaikeuttaneet nuuskan hankintaa. Apuja voi pyydellä kavereilta, jotka joutuvat käymään rajan takana vaikkapa työn vuoksi. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kiinnijäämisen riski nostaa katukauppahintaa?

Jauholan mukaan edes Ruotsin käyttöön ottamat tiukennetut maahantulomääräykset eivät ole tekemässä suurta lovea takavarikoitavan nuuskan määrään. Kiinnijäämisen riskiä rajalle lisää se, että rajavartijat ovat paikalla ja puhuttavat jokaisen Suomeen saapuvan.

Mahdollisista epäilyistään he kertovat tullille.

Katukauppahintojen noususta päätellen tällä hetkellä kiinnijäämisen todennäköisyys on korkeampi.

Katuhinnat ovat kohonneet myös rajan pinnassa Torniossa, jossa käyttäjät normaalioloissa hakevat käyttämänsä nuuskan laillisesti Ruotsin puolelta.

– Kuulemani mukaan hinta on noussut parilla kymmenellä eurolla, kertoo Torniossa opiskeleva rovaniemeläinen Kasper Sarivaara.

Takavarikoitua nuuskaa tullin varastolla Torniossa
Nuuskan tuominen Ruotsista on laillista, jos se tapahtuu omaan käyttöön. Luvallinen määrä on kilo vuorokaudessa. Kuvassa myös nuuskattomia nikotiinipussipakkauksia, joita Tulli on takavarikoinut. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 10 nuuskarasian tornista pyydetään 60–75 euroa eli tuplasti normaaliaikoja kovempaa hintaa. Nuuskatornin Ruotsista saa halvimmillaan alle 20 eurolla.

Paikalliset tuovat kerralla isomman lastin

Sarivaara myöntää, että Ruotsin tiukentama käytäntö eli vaatimus negatiivisesta koronatestituloksesta on vaikuttanut. Testituloksen kanssa Ruotsissa käydessä mukana tulee isompi erä nuuskaa.

– Hyvällä onnella jos kerran kuukaudessa pääsee Ruotsissa käymään. Silloin sitä pitää ostaa kunnolla, että pärjää.

Laillisesti nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön kilon vuorokaudessa.

Tullin ylitarkastaja Pekka Jauhola esittelee Ylelle Tornion takavarikoidun tavaran varastoa. Nuuskaa varastossa on Jauholan arvion mukaan liki tuhat kiloa
Tulliylitarkastaja Pekka Jauhola Tornion tullista esittelee takavarikoidun nuuskan varastoa. Tullin haaviin jäi viime vuonna yhteensä yli 7000 kiloa laittomasti maahantuotua nuuskaa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

– Ei nuuskaa oikein saa Torniossa mistään kun Ruotsin raja meni kiinni, toteaa puolestaan torniolainen Santtu Saarenpää.

Saarenpää kertoo, että osa torniolaisista nuuskankäyttäjistä turvautuu kaveriapuun.

– Ainoa tapa nuuskaa on, että pyytää Ruotsissa työssä käyvää tuttua käymään tuomaan mukanaan.

Koronarajoitukset ovat vain hetken helpotus

Ruotsin tiukennetuilla rajamääräyksillä ei ylitarkastaja Pekka Jauholan mukaan ole pitkäaikaisia vaikutuksia.

Nuuskan laiton maahantuonti on merkittävä tulonlähde, että ammattimaiset salakuljettajat keksivät uudet keinot virkavallan hämäämiseen.

– Kyllä keinot tuntuu löytyvän, vaatii hieman innovatiivisuutta ja tekotapojen muutoksia, sanoo Jauhola.

Tällä hetkellä nuuskan hakumatkalle autoon otetaan mukaan täysi lasti matkustajia, jolloin rajan ylitse voi laillisesti tuoda kilon verran nuuskaa henkilöä kohti omaan käyttöön. Nuuskan edelleen myyminen on kuitenkin kiellettyä.

– Kaikista näistä rajoituksista huolimatta ei näytä, että vuoden 2021 takavarikkomäärä olisi romahtamassa.

Tietoa Suomeen päätyvän nuuskan määrästä ei ole. Arvioiden mukaan tullin kiinni saama osuus on 10–15 prosenttia kokonaismäärästä.

1.4. kello 9.01 Täsmennetty juttua: nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön kilon verran vuorokaudessa henkilöä kohti.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella keskiviikkoon 31.3. kello 23 asti.

Lue myös: Salakuljetuksen vilkkaus yllätti poliisin: "Rikollisjärjestöillä on vakiintuneet kalustot kumipyörillä" – jopa Nigeriasta asti hoidetaan Suomen huumekauppaa

Suosittelemme sinulle