Hyppää sisältöön

Myanmarin armeija on surmannut jopa yli sata ihmistä mielenosoituksissa, raportteja ilmaiskuista syrjäseudulla – "He tappavat meitä kuin kanoja"

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tuominneet aseettomien mielenosoittajien tappamisen.

Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tiesulkuja palamaan Yangonissa Myanmarissa 27. maaliskuuta. Kuva: EPA
Simo Ortamo,
Jani Parkkari

Myanmarissa turvallisuusjoukot ovat surmanneet jopa yli sata ihmisiä lauantain mielenosoituksissa. Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat, mutta kyseessä on joka tapauksessa yksi Myanmarin verisimmistä päivistä helmikuun vallankaappauksen jälkeen.

Lisäksi asevoimat on kapinallisjärjestön mukaan tehnyt ilmaiskuja karen-vähemmistön asuttamaan kylään rajaseudulla.

Paikallisen Myanmar Now -uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) turvallisuusjoukot tappoivat ainakin 114 ihmistä mielenosoituksissa eri puolilla maata, kun taas uutistoimisto AP:n haastattelema itsenäinen tutkija on laskenut 107 kuolonuhria. Tarkkailijajärjestö Assistance Associaton for Political Prisoners laskee taas 89 ihmisen kuolleen.

– He tappavat meitä kuin lintuja tai kanoja, jopa kodeissamme, sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelema sotilasjuntan vastustaja Thu Ya Zaw Myingyanin kaupungin keskustassa, jossa tapettiin ainakin kaksi ihmistä.

Väkivaltaa eri puolilla maata

Asevoimien hävittäjät ovat tehneet lauantaina myös ilmaiskuja karen-vähemmistökansan asuttamaan kylään lähellä Thaimaan rajaa, kertoo kapinallisjärjestö Karenin kansallinen liittouma KNU.

Konfliktia seuraavan kansalaisjärjestön mukaan ainakin kaksi ihmistä on kuollut ilmaiskuissa. Osa karen-kansan asuttamista kylistä on hallintoa vastustavan kapinallisjärjestön hallitsemilla alueilla.

Aiemmin päivällä KNU-järjestö sanoi iskeneensä armeijan tukikohtaan surmaten kymmenen sotilasta.

Myanmar Now -sivuston mukaan ainakin 40 ihmistä sai surmansa armeijan hajottaessa mielenosoituksia maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa ja uhrien joukossa oli mahdollisesti viisivuotias lapsi.

Maan taloudellisessa keskuksessa Yangonissa tapettiin sivuston mukaan ainakin 27 ihmistä ja Sagiangin alueella yli kymmenen.

Yhdysvallat, EU ja YK tuomitsevat

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja YK ovat tuominneet asevoimien toimet.

Yhdysvaltain Myanmarin-suurlähetystö syyttää Facebook-sivuillaan asevoimia aseettomien siviilien ja lapsien murhaamisesta. EU-edustuston lausunnon mukaan aseettomien siviilien ja lasten tappamista ei voi puolustaa.

YK:n ihmisoikeustarkkailijan toimisto pitää väkivaltaa järkyttävänä ja toteaa, että se korostaa vallankaappauksen laitonta luonnetta ja sen johtajien syyllisyyttä.

Myanmarin sotilasjuntta varoitti aikaisemmin mielenosoittajia tulemasta kadulle.

– Teidän pitäisi oppia aiempien rumien kuolemien tragediasta, että voitte olla vaarassa tulla ammutuksi päähän tai selkään, valtiollisella MRTV-kanavalla sanottiin perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Helmikuun alussa vallan kaapannut armeija on viettänyt lauantaina vuotuista juhlapäiväänsä, ja pääkaupunki Naypyidawissa järjestettiin näyttävä sotilasparaati.

Vallankaappausta vastustavissa protesteissa on kuollut hieman yli 300 ihmistä ennen lauantain väkivaltaisuuksia.

Päivitetty 27.3. klo 14.57 uutistoimistojen raportoimia uhrilukuja. Päivitetty 27.3. klo 19.14: Ei ole varmuutta, menehtyikö kuolleeksi Mandalayssa ilmoitettu viisivuotias.

Lue lisää:

Myanmarin juntta varoittaa mielenosoittajia ennen suurprotesteja: Olette vaarassa tulla ammutuksi päähän

Aung San Suu Kyin oikeudenkäyntiä lykättiin jälleen Myanmarissa

Myanmarin protesteissa kuoli maanantaina toistakymmentä ihmistä

Video: Yangonin kaupunkialueille julistettu poikkeustila Myanmarissa – ainakin 39 kuollut väkivaltaisuuksissa eri puolilla maata

Suosittelemme sinulle