Hyppää sisältöön

Kuluttajien odotukset Suomen talouden kehityksestä heikkenivät maaliskuussa − omaa rahatilannetta pidettiin ennätyksellisen hyvänä

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa parhaaksi koko mittaushistorian aikana.

Kuluttajien odotukset Suomen talouden kehityksestä heikkenivät selvästi. Kauppakeskus Triplassa ei ollut ruuhkaa 14. maaliskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kuluttajien luottamus heikkeni hieman maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattori sai maaliskuussa arvon −3,0, kun helmikuun lukema oli −0,8.

Kuluttajien odotukset oman taloutensa kehityksestä pysyivät valoisina, mutta odotukset Suomen talouden kehityksestä heikkenivät selvästi.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi Suomi siirtyi jälleen poikkeusoloihin maaliskuun alussa. Maaliskuussa alkoi myös ravintolasulku, joka jatkuu tällä tietoa huhtikuun puoliväliin saakka.

Lisäksi julkisuudessa puitiin maaliskuun aikana mahdollisuutta liikkumisrajoitusten käyttöön koronatartuntojen vähentämiseksi. Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Joka kuudes suunnitteli asunnon ostoa

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa parhaaksi koskaan vuodesta 1995 alkaneen mittaushistorian aikana.

Ajankohtaa pidettiin hyvänä säästämiselle, mutta huonona lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Silti hyvin moni oli yhä aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä, Tilastokeskus kertoo.

Asunnon ostosuunnitelmia oli maaliskuussa viime kuukausien tapaan huomattavan paljon. Kuluttajista 16,5 prosenttia eli suunnilleen joka kuudes kertoi aikeista asunnon ostamiseen seuraavan 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa piti varmana viisi prosenttia ja mahdollisena 11 prosenttia kuluttajista.

Kuluttajien luottamuksessa oli selkeitä alueellisia eroja. Pääkaupunkiseudulla luottamus oli vahvempaa kuin muualla Suomessa. Myös asunnon ostoa suunnittelevien kuluttajien osuus oli suurin pääkaupunkiseudulla.

Kuluttajien luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on −1,8.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi 1.–21. maaliskuuta 1 080 Suomessa asuvaa ihmistä.

Suosittelemme sinulle