Hyppää sisältöön

Koiraa ei voi ottaa vain koronakaveriksi, vaan sitä pitää myös kouluttaa – Kennelliitto on huolissaan koirabuumin lieveilmiöistä

Koirien pentukurssit ovat täynnä ja useissa paikoissa niitä ei pystytä edes järjestämään. Koronan tuomat lieveilmiöt voivat johtaa jopa koirien käytöshäiriöihin.

Koronapandemia on rajoittanut pentukursseille pääsyä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Susanna Vilpponen

Suomen Kennelliitossa ollaan huolissaan siitä, mitä ongelmia koronavuoden aiheuttama koirabuumi saattaa aiheuttaa. Suomen ollessa pääosin suljettuna esimerkiksi pentukursseja ei voida järjestää joka paikassa. Niin omistajat kuin pennut saattavat jäädä vaille ohjattuja oppeja, miten harjoitella mahdollisimman sujuvaa yhteiselämää.

– Neuvoja annetaan nyt sosiaalisessa mediassa, jossa ne voivat olla ristiriitaisia. Omistaja ei välttämättä saa apua koiran käyttäytymiseen liittyviin asioihin, kertoo Kirsi Sainio Kennelliitosta.

Pahimmillaan kouluttamattomuus voi johtaa koiran häiriökäyttäytymiseen. Se voi tuottaa ikävän kehän.

– Koirat pitäisi sitten kouluttaa pois käytöshäiriöistä. Jos se ei ole mahdollista, niin pahimmillaan koirasta joudutaan luopumaan ja laitetaan siten vahinko kiertämään, Sainio sanoo.

Pentukurssilla harjoitellaan taitoja, joista on hyötä koko koiran elämänkaaren ajan niin omistajalle kuin koiralle. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Pentujen sosiaalistaminen on korona-aikana vaikeaa

Koronapandemia rajoittaa osaltaan kursseille pääsyä, mutta myös koiran sosiaalistamiseen liittyviä tilanteita. Sosiaalistaminen tarkoittaa, että koira totutetaan erilaisiin ihmisiin, paikkoihin ja muihin koiriin pentuiässä.

– Jos pentu ei näe tai koe uusia asioita, se voi vaikuttaa erityisesti jos koira on jo lähtökohtaisesti varautuneempi tai arempi, sanoo koirankouluttaja Niina Leinonen koirakoulu Napakasta Joensuusta.

Leinonen kannustaakin omistajia viemään pentua erilaisiin ympäristöihin pois kotoa, vaikka se nyt korona-aikana vaatisikin enemmän mielikuvitusta.

Katso videolta, millaista pentukurssilla on:

Koira pitää totuttaa yksinoloon

Korona-aikana ihmiset viettävät enemmän aikaa kodeissaan. Myös lemmikki tottuu siihen, että kotona on aina joku. Koira tulisikin totuttaa jo hyvissä ajoin yksinoloon, vaikka paluusta normaalielämään ei ole vielä tietoa.

Kouluttaminen kannattaa aloittaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Pennulla voi olla esimerkiksi oma aitaus, jossa se voi viettää itsekseen aikaa. Yleensä harjoitus aloitetaan, kun koira nukkuu.

– Pentu saa esimerkiksi jonkun syötävän aitaukseen ja nukahtaa sinne, Niina Leinonen kertoo.

Harjoittelu aloitetaan lyhyillä ajoilla ja tärkeää on myös pennun mielentila. Pennun tulisi olla rauhallinen jo valmiiksi.

Myös aikuinen koira tarvitsee totuttelua yksinoloon, jos omistaja on esimerkiksi työskennellyt etänä koko vuoden.

– Missään nimessä koiraa ei kannata jättää yhtäkkiä itsekseen kahdeksan tunnin ajaksi, siitä voi tulla ongelmia, Leinonen sanoo.

Tyypillisimmillään ongelmia ovat haukkuminen tai paikkojen tuhoaminen. Koira saattaa olla myös ylivirittynyt ja seota kun omistaja palaa takaisin kotiin. Se kertoo stressistä.

Niina Leinonen kannustaa koiranomistajia totuttamaan koiran yksinoloon jo heti pennusta lähtien. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Koira ei ole pelkkä koronakaveri

Koirabuumi enteilee myös muita lieveilmiöitä. Kaikki eivät välttämättä harkitse koiran ottamista kovin pitkään. Etenkin kun aikaa on nyt enemmän kun harrastukset ja muut menot ovat tauolla.

– Kun tehdään impulsiivinen päätös koiran ottamisesta, se voi tuottaa ongelmia, sanoo Niina Leinonen.

Suomen Kennelliiton Kirsi Sainiota arveluttaa, mitä tapahtuu kun pandemiatilanne rauhoittuu ja arki palaa takaisin.

– Nähtäväksi jää, miten ihmisten sitoutuminen lemmikkeihin kestää ja tuleeko ongelmia eläinten pidon ja kouluttamisen kanssa.

Sainio peräänkuuluttaa kaikilta terveen järjen käyttöä koiran hankinnassa.

– Eläintä ei voi ottaa pelkästään koronakaveriksi.

Koirankoulutuksen työmäärä voi tulla yllätyksenä

Leinonen on työskennellyt koirankouluttajana yhdentoista vuoden ajan. Hän tietää, että joillekin omistajille koiran koulutuksen vaativuus ja työmäärä tulee yllätyksenä.

– Koiran kouluttaminen pennusta hyväksi koirakansalaiseksi vaatii paljon työtä ja lukuisia toistoja. Se ei riitä, että käydään ulkona ja vähän leikitään sen pennun kanssa.

Leinonen kertoo, että koiraa aletaan usein kouluttamaan vasta kun se on pahimmassa teini-iässä. Silloin ongelmia voi alkaa esiintyä esimerkiksi hihnakäyttäytymisessä tai muille koirille haukkumisessa, jolloin niihin halutaan puuttua.

– Koulutus pitäisi kuitenkin aloittaa jo heti pennusta alkaen, ettei niitä ongelmia edes tulisi.

Kontiolahtelainen Satu Niskasaari osallistuu jasckrusselinterrieri Einon kanssa pentukurssille palauttaakseen mieleen koirankoulutuksen avainasioita. Yksinolemisen harjoittelu on myös tulevassa harjoitussuunnitelmassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Aiheesta voi keskustella 31.3.2021 kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Koulutatko sinäkin koiranpentuasi väärin? Koirasta voi tulla rähisijä, vaikka luulet toimivasi oikein

Koiran ja omistajan hyvän suhteen lähtökohta on luottamuksessa – 8 vinkkiä, joilla parannat suhdetta koiraasi

Pohditko hankkivasi koiran? Huomioi vähintään nämä 4 asiaa ennen ostopäätöstä

Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

Suosittelemme sinulle