Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ylen kysely: Liikkumisrajoituksia kannattaa suomalaisten ylivoimainen enemmistö – miehet aikovat rikkoa rajoituksia selvästi useammin kuin naiset

Perussuomalaisten äänestäjät vastustavat liikkumisrajoituksia eniten. Suopeimpia ovat hallituspuolueiden äänestäjät.

Helsingin Kalasatamassa ulkoiltiin sumuisessa säässä 26. maaliskuuta.
Lähes kolme neljästä Ylen teettämän kyselyn vastaajasta on liikkumisrajoitusten kannalla. Kuvassa ulkoilija Helsingin Kalasatamassa 26. maaliskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Petteri Lindholm,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten ylivoimainen enemmistö kannattaa liikkumisrajoitusten käyttöönottoa.

Tämä selviää Ylen tilaamasta Taloustutkimuksen kyselystä, jonka vastaajat edustavat suomalaista aikuisväestöä.

Lähes kolme neljästä vastaajasta eli 72 prosenttia on liikkumisrajoitusten kannalla. Rajoituksia vastustaa 23 prosenttia vastaajista ja kannastaan epävarmoja on 6 prosenttia.

Turkua, Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia koskevat liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan aikaisintaan huhtikuun 12. päivä alkavalla viikolla, eduskunnan pääsihteeri arvioi Ylelle. Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys on parhaillaan eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä.

"Myös itseä ollaan valmiita rajoittamaan"

Pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joita liikkumisrajoitukset tulisivat koskemaan, rajoitusten kannatus on muuta maata vähäisempää, mutta näilläkin alueilla vankkaa.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuvista rajoitusten kannalla on 64 prosenttia. Vastustus on jonkin verran kovempaa kuin muualla: 30 prosenttia ei kannata rajoitusten käyttöönottoa.

Kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo, että selvä enemmistö suomalaisista on ollut koronarajoitusten kannalla koko kriisin ajan.

– Tuloksista nähdään, että myös itseä ollaan valmiita rajoittamaan. Tulos oli sama, kun Uudellamaalla asuvien enemmistö kannatti vuosi sitten Uudenmaan sulkemista, Rahkonen toteaa.

Miehet aikovat rikkoa määräyksiä selvästi enemmän kuin naiset

Noin seitsemän kymmenestä vastaajasta kertoo aikovansa noudattaa liikkumisrajoituksia täysin.

Rajoitusten noudattamisesta kysyttiin vain pääkaupunkiseudulla tai Turussa asuvilta eli niiltä, joita rajoitukset tulisivat koskemaan.

Runsas viidesosa taas aikoo toimia rajoitusten vaatimalla tavalla mutta rikkoa tietoisesti osaa säännöistä. Vain neljä prosenttia vastaajista sanoo, ettei aio noudattaa rajoituksia lainkaan.

Naisvastaajat aikovat noudattaa rajoituksia selvästi miehiä kuuliaisemmin. Täysin rajoitusten mukaan aikoo toimita 80 prosenttia naisista. Miehistä samaa suunnittelee tekevänsä vain 59 prosenttia.

Kokonaan rajoitusten noudattamisesta aikoo kieltäytyä vain 1 prosentti naisista mutta 7 prosenttia miehistä.

Perussuomalaisten kannattajissa on eniten rajoitusten vastustajia

Suurin tuki liikkumisrajoituksille löytyy hallituspuolueiden parista.

Penseimmin liikkumisrajoituksiin suhtautuvat perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajat. Enemmistö vastaajista on kuitenkin rajoitusten asettamisen puolella näisssäkin puolueissa.

Noin kaksi viidestä perussuomalaisten kannattajasta vastustaa liikkumisrajoituksia. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajista rajoitukset torjuu noin kolmannes.

Perussuomalaisia äänestävistä vain 56 prosenttia kertoo puoltavansa liikkumisrajoitusten asettamista.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä toteaa, että koronan hoito näyttää politisoituneen. Vuosi sitten keväällä "hallitusta ympäröinyt linnarauha on mennyttä", mikä heijastuu kannattajiin.

– Mitä kriittisemmin hallitukseen on yleisesti suhtautunut, sitä kriittisempää suhtautuminen on myös näihin rajoitustoimiin, Jokisipilä tulkitsee kyselytutkimusta.

Jokisipilä arvioi, että ihmiset muodostavat kantansa rajoitustoimiin osittain äänestämiensä puolueiden antaman esimerkin mukaan.

– Monien ihmisten ajatteluun varmasti vaikuttaa se, mitä heidän kannattamansa poliittiset liikkeet täysistuntokeskustelussa asiasta sanovat.

"Terveys näyttää olevan ihmisille ykkösarvo"

Liikkumisrajoitusten voimakasta kannatusta selittää Jokisipilän ja Taloustutkimuksen Juho Rahkosen arvioiden mukaan ensinnäkin se, että rajoitukset nähdään aidosti tarpeellisiksi.

– Kannatus viestittää sitä, että korona- ja kriisitietoisuus on yhä vahvasti voimissaan, Jokisipilä sanoo.

Rahkonen uskoo, että rajoitusten kannatus paljastaa samalla paljon suomalaisten arvomaailmasta.

– Terveys näyttää olevan ihmisille ykkösarvo, joka ajaa kaiken muun edelle.

Rahkosen mukaan suurin osa suomalaisista on jatkuvasti kannattanut koronarajoituksia. Taloustutkimus on tehnyt kyselyitä koronarajoitusten kannatuksesta noin joka toinen viikko.

Yksi selitys nyt käsiteltävien liikkumisrajoitusten kannatukselle piilee todennäköisesti siinä, että rajoitukset eivät pakota ihmisiä jäämään kokonaan neljän seinän sisälle.

Rajoituksiin on tulossa monia poikkeuksia, kuten ulkoilu ja mökille matkaaminen.

Lue lisää:

Eduskunnan pääsihteeri: Liikkumisrajoitukset saataisiin voimaan aikaisintaan kahden viikon päästä – eduskunta työstää lakiesitystä

Hallitus: nykyiset rajoitukset eivät riitä, esitysluonnos liikkumisrajoituksista julki – katso lista 12 poikkeuksesta, joilla kotoa saa poistua

Alkoon saa mennä, koristeostoksille ei – liikkumisrajoitusten yksityiskohdat naurattavat nyt somessa, keräsimme hauskimmat hassuttelut

Suosittelemme