Hyppää sisältöön

Yli 50 tartuntaa viikonloppuna – nuorten illanistujaisia ei saada kuriin Kymenlaaksossa: "Ei tunnu olevan ihan selvää, mitä karanteeni ja eristys tarkoittavat"

Kymenlaakson koronaryhmä linjaa keskiviikkona, pitääkö esimerkiksi kuntosaleja sulkea alueella.

Kymenlaaksossa tartunnat leviävät nyt varsinkin nuorten aikuisten kokoontumisissa. Kuvituskuva. Kuva: Amanda Vikman/Yle

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä arvioi keskiviikkona, onko sen tarvetta suositella aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän toimeenpanoa alueella.

Eduskunta hyväksyi sunnuntaina tartuntatautilain muutoksen, jolla täsmennetään kunnan ja aluehallintoviraston mahdollisuuksia sulkea tiloja määräajaksi.

Muutetut lakipykälät tulevat voimaan keskiviikkona ja ne ovat voimasssa 30. kesäkuuta saakka.

Jatkossa epidemian takia voidaan sulkea myös sisätiloja, kuten yksityisiä kuntosaleja, uimahalleja ja kylpylöitä.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkärin mukaan pykälän toimeenpano edellyttää, että tartuntamäärät ovat isoja, maakunnassa on selvittämättömiä tartuntaketjuja ja terveydenhuollon rasittuminen.

– Keskiviikkona arvioimme, täyttyvätkö 58 g -pykälän mukaiset edellytykset, jotta aluehallintovirasto voisi tehdä päätöksiä alueella. Lähellä ollaan, jos tilanne ei ala tästä korjaantua, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella yksityiset kuntosalit ja liikuntapaikat joutuvat todennäköisesti sulkemaan ovensa 1. huhtikuuta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan myös muiden sairaanhoitopiirien kanssa on käyty keskustelua siitä, onko vastaavalle sulkupäätökselle tarvetta.

Tartunnat leviävät parikymppisten kokoontumisissa

Kymenlaaksossa todettiin viikonvaihteessa 54 koronatartuntaa.

Tartuntoja on todettu kouluikäisillä ja parikymppisillä sekä heidän lähipiirillään.

Kymsoten mukaan korona leviää nyt muun muassa nuorten aikuisten isommalla porukalla pidetyissä illanistujaisissa, saunailloissa ja kavereiden tapaamisissa.

Tyypillisesti tapaamiset ovat johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan illanviettoja, joissa kokoonnutaan jonkun kotiin.

– Sitten on ollut autoilevan nuorison kokoontumisia. On kokoonnuttu jollekin alueelle ja istuskeltu yhden jos toisen autoissa ja ajeltu. Sinänsä ihan normaalia elämää, mutta tässä koronatilanteessa seurauksena on ollut se, että mukana on ollut joku koronan tartuttavassa vaiheessa ollut.

Mäntymaa sanoo, että Kymsote haluaa herättää nyt erityisesti nuorten aikuisten huomion. Herkästi leviävien virusmuunnosten osuus lisääntyy Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa koko ajan.

Virusmuunnosten vuoksi tartunnat leviävät kokoontumisissa erittäin herkästi. Toistaiseksi isoin tapaus ovat olleet bileet, joista tuli yli viisi jatkotartuntaa.

– Kaikille ei näytä olevan ihan selvää sekään, mitä eristäminen ja karanteeni tarkoittaa. Se tarkoittaa todella neljän seinän sisällä olemista, josta ei tule poiketa, Mäntymaa painottaa.

Kymenlaaksossa levisi tartuntoja nuorten illanistujaisissa jo aiemmin tänä vuonna. Kymsote kertoi helmikuussa nuorten illanistujaisista, joiden jälkeen usealla paikalla olleella on todettu tartunta.

Viime perjantaina Kymsote kertoi, että koronavirustartuntoja todetaan Kymenlaaksossa eniten nuorilla aikuisilla.

Liikkumisrajoituksille ei vielä tarvetta

Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen on kaavailtu liikkumisrajoituksia, joilla pyritään vähentämään kohtaamisia ja muun muassa nuorten hengailua kaupungilla ja kauppakeskuksessa.

Etelä-Karjalassa alueen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote puolestaan on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) huomioimaan Lappeenrannan tilanteen, jos ja kun asetusta liikkumisrajoituksista tehdään.

– Ainakin oma mielipiteeni on, että parempi kertarutina kuin ainainen kitinä. Eli lyhyt mutta tehokas rajoittaminen helpottaa tilannetta nopeammin kuin sellainen laimea ja pitkäaikainen rajoittaminen, Kymenlaakson johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa puolestaan toteaa.

Mäntymaa arvoi, ettei Kymenlaaksossa ole vielä tarvetta liikkumisrajoituksille. Aamupäivällä puhelimitse tavoitettu Mäntymaa kuitenkin myös sanoo, ettei hänellä ole juuri tällä hetkellä kaikkea sellaista tilannetietoa, jonka perusteella pystyisi arvioimaan, miten lähellä ollaan, että liikkumisrajoituksia harkittaisiin Kymenlaaksossa.

– Jos tilannetta ei muuten hyvin nopeasti saada hallintaan, niin kaikki konstit on mietittävä.

Suosittelemme sinulle