Yle pyysi Stora Ensolta kommenttia eiliseen uutiseen liittyen: tietääkö Stora Enso, että sen toimittamaa sellua käytetään viskoosin valmistamiseen tehtailla, jotka eivät välttämättä kestä eettistä tarkastelua.
South China Morning Postin artikkelin mukaan Stora Enson edustajat ovat vierailleet säännöllisesti Zhongtai Chemical -yhtiön tehtailla eivätkä ole koskaan nähneet merkkejä pakkotyöstä. Yhtiön tiedottajan mukaan Stora Enso on kuitenkin syvästi huolissaan tiedoista, jotka kertovat pakkotyöstä ja vähemmistöjen syrjinnästä Xinjiangissa.
Zhongtai Chemical on yksi alueella toimivista tehtaista ja se on siis Stora Enson asiakas.
Stora Enso kieltäytyi maanantaina haastatteluista ja toimitti sähköpostin, jossa yhtiön talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi toteaa yhtiön jo viime vuonna linjanneen, että Stora Enso "irtaantuu maailmanlaajuisesta liukosellusegmentistä viskoosin tuotantoa varten."
Irtaantumisen syy ei yhtiön mukaan kuitenkaan ole pelkästään vastuullisuusasia vaan siihen ovat vaikuttaneet myös strategia sekä talousnäkökohdat. Stora Enson mukaan kyseinen segmentti ei ole yhtiön toiminnan ydintä ja edustaa vain pientä osaa koko liiketoiminnasta.
South China Morning Postin mukaan suomalaisyhtiö on kuitenkin merkittävin viskoosin valmistamisessa tarvittavan sellun toimittajista alueella.
Pakotteita kierretään
Xinjiang on merkittävä viskoosin tuotannon keskittymä maailmassa. Viskoosin valmistuksessa käytetään myrkyllistä hiilidisulfidia.
South China Morning Postin mukaan Kiinan viranomaiset eivät päästä tarkastajia alueelle eivätkä lehden haastattelemat henkilöt uskalla esiintyä omilla nimillään tai kasvoillaan.
Lehden mukaan ainakin yksi suurista tehtaista on valtion omistuksessa.
Kiinan Xinjiangissa on laajalti raportoitu ihmisoikeusloukkauksista ja pakkotyöstä. Kiinaa on arvosteltu erityisesti uiguurivähemmistöjen kohtelusta ja asiaan otti kantaa myös Suomen pääministeri Sanna Marin helmikuussa tviitissään.
Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin tyrmäsi Marinin twiitin. Kiina kehotti pääministeri Sanna Marinia ja muita Suomen hallituksen jäseniä vierailemaan Xinjiangissa.
Yhdysvallat on asettanut pakotteita alueen tuotantoa vastaan, mutta South Morning Postin mukaan niitä onnistutaan tarvittaessa kiertämään myymällä tuotteet välikäsien kautta eteenpäin.
Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: