Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lintuinfluenssaa löytynyt ympäri Uuttamaata – "Tämä on nyt poikkeuksellista", sanoo valvontaeläinlääkäri

Muuttolintujen ennustetaan tuovan lisää lintuinfluenssaa. Siipikarja kehotetaan pitämään sisätiloissa toukokuun loppuun.

Kyhmyjoutsen.
Lintuinfluenssaa on löydetty muun muassa kyhmyjoutsenilta ja sinisorsilta. Kuvituskuva. Kuva: Juha Hintsala / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudeltamaalta on löytynyt talven aikana useita lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja.

Esimerkiksi Helsingissä aiemmin uutisoimiemme Eläintarhanlahdelta löytyneen kuolleen joutsenen ja Kumpulasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan toimitetun huonokuntoisen kanahaukan lisäksi tartuntoja on löydetty sinisorsilta Herttoniemestä ja Viikistä sekä kalalokilta Rajasaaresta. Tartunnat on löydetty loukkaantuneilta ja huonokuntoisilta linnuilta helmikuussa ja maaliskuun alussa.

Siipikarjalle vaarallista lintuinfluenssaa on löytynyt myös muualta pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta, kertoo Helsingin kaupungin johtava valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti.

– Tautia on löytynyt linnuista myös Hangosta, Espoosta ja Tuusulasta. Vaikuttaa siltä, että lintuinfluenssaa on ainakin täällä Etelä-Suomessa laajemmalla alueella.

Enää ei ole kyse vain yksittäisistä tartunnoista, sillä Hangon Tulliniemestä löytyi maaliskuun puolivälissä kuolleena viisi kyhmyjoutsenta. Myös Espoossa menehtyneitä sinisorsia oli viisi.

Tilanne eroaa huomattavasti aikaisemmasta, sanoo Helsingin johtava valvontaeläinlääkäri Lahti.

– Suomessa ei ole ollut aikaisemmin näin monessa eri paikassa. Edellisen kerran taudin esiintyminen rajoittui Lounais-Suomeen, mutta nyt Etelä-Suomessakin on jo useita tapauksia. Tämä on meillä nyt poikkeuksellista.

Villieläinsairaala joutui lopettamaan siipirikot tautiriskin vuoksi

Lintujen kevätmuuton kiihtyessä tartuntoja ilmenee todennäköisesti lisää.

– Euroopassa H5N8-virustyyppiä on ollut linnuilla aika paljon. Toki huonokuntoisimmat eivät pääse tänne asti, vaan kuolevat matkalla, mutta toki sitä tulee varmasti muuttolintujen mukana.

Ruokavirasto on kehottanut tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta koko maassa ja kanojen sekä muiden siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Venäjältä raportoitiin kuitenkin helmikuun lopussa taudin tarttuneen ihmisiin. Seitsemän siipikarjan tuotantolaitoksen työntekijää sai tartunnan Etelä-Venäjällä.

Linnuille hengenvaarallista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on havaittu lisäksi Ruotsissa ja Keski-Euroopassa.

Ensimmäinen tapaus Suomessa löytyi tammikuussa Janakkalassa fasaaneista. Helsingistä tauti todettiin ensimmäisen kerran helmikuun alussa Eläintarhanlahden kyhmyjoutsenessa. Korkeasaaren Villieläinsairaala joutui tartuntariskin vuoksi lopettamaan kaikki muut hoidossa olleet linnut. Sairaalassa oli hoidossa neljä harmaahaikaraa, viisi kyhmyjoutsenta, laulujoutsen ja mustalintu.

Lue lisää:

Ventla, Maijastiina ja Santra kotkottavat vielä sisätiloissa – moni haaveilee taas harrastekanoista, mutta tänä vuonna niiden kanssa pitää olla aiempaakin tarkempi

Lintuinfluenssa on tarttunut ihmisiin siipikarjan tuotantolaitoksella Venäjällä

Lintuinfluenssaa jo Korkeasaaressa asti – sairastunut kanahaukka aiheutti kaikkien villieläinsairaalan lintujen lopettamisen

Suosittelemme