Hyppää sisältöön

Kittilässä tehty kolme rikosilmoitusta koronaeristyksen rikkojista

Poliisi tutkii tapauksia terveydensuojelurikkomuksina ja yhtä tapausta lisäksi myös väärennyksenä.

laskettelijoita menossa hissiin Levillä helmikuussa 2021
Kolme koronatartunnan saanutta on poliisitutkinnassa Lapissa. Kuva Leviltä hiihtolomien ajalta, kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen. Kuva: Annu Passoja / Yle
Perttu Ruokangas

Lapin poliisi on kirjannut kolme rikosilmoitusta, joissa positiivisen koronatartunnan saaneet henkilöt ovat rikkoneet heille määrättyä eristystä. Tapaukset ovat olleet Kittilän kunnassa. Rikosilmoitukset on tehty kuluvan vuoden aikana.

Kittilän kunnan terveyskeskuksesta ilmoitettiin poliisille kahdesta tapauksesta. Ensimmäisessä tapauksessa eristykseen asetettu koronatartunnan saanut henkilö oli rikkonut määräystä menemällä työpaikalleen. Toisessa tapauksessa koronan saanut oli käynyt asiakkaana myymälässä sekä matkustanut toiselle paikkakunnalle.

Kolmas rikosilmoitus on kirjattu viime viikolla ja sen mukaan positiivisen koronatestituloksen saanut työntekijä oli väärentänyt testituloksensa negatiiviseksi ja lähettänyt sen työnantajalleen. Henkilö oli ehtinyt käydä töissä lääkärin määräämän eristyksen sijaan.

Työnantaja oli huomannut todistuksen väärennetyksi ja ilmoitti siitä poliisille.

Poliisi tutkii kyseisiä tapauksia terveydensuojelurikkomuksina ja viimeisintä tapausta lisäksi väärennyksenä. Esitutkinnat ovat kesken. Tapausten vuoksi Kittilässä ja Levillä sijaitsevien yritysten työntekijöitä on joutunut käymään koronatesteissä ja jäämään koronakaranteeniin.

Esitutkinnassa selvitetään mahdolliset tartuntaketjut ja sairastuneet. Lisäksi poliisi selvittää yritysten ja työntekijöiden karanteenista aiheutuneet mahdolliset vahingonkorvausvaatimukset.

Tunturi-Lapin alueelta eli Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kunnista on korona-aikana kirjattu kaikkiaan viisi vastaavanlaista rikosilmoitusta.

Kaksi muuta ilmoitusta on tehty keväällä 2020. Toisessa tapauksessa ei ollut syytä epäillä rikosta, jolloin tutkinta päätettiin. Toisessa ei ollut tiedossa epäiltyä, jonka vuoksi poliisi keskeytti esitutkinnan.

Poliisin näkökulmasta koronaan sairastuneet ovat noudattaneet lääkärin määräyksiä hyvin ja asianmukaisesti näistä muutamista yksittäistapauksista huolimatta.

Tuoreimmat tiedot koronatilanteessa voit lukea täältä. Lapin tuoreimmat korona-uutiset löydät tästä artikkelista.

Lue myös: Työntekijän epäillään väärentäneen koronatestituloksen positiivisesta negatiiviseksi – rangaistus asiakirjaväärennöksissä voi olla jopa vankeutta

Suosittelemme sinulle