Hyppää sisältöön

Työvoiman kysyntä lisääntyi Lapissa helmikuussa – työttömien määrä on edelleen korkea

Helmikuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa 2 260 avointa työpaikkaa, mikä on noin 400 enemmän kuin viime vuonna.

Asiakas astuu Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon 28. heinäkuuta 2020.
Tilannekuva- ja kehitysnäkymät vaihtelevat kunnittain ja toimialoittain. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jenni Mehtonen

Lapissa työttömien määrä on laskenut vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja ero vuodentakaiseen on pienentynyt. Työttömien määrä oli helmikuun lopussa kuitenkin edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronapandemiaa.

Työttömiä oli kolme prosenttia vähemmän kuin tammikuussa, mutta vuoden takaiseen verrattuna nousua on lähes kolmannes. Työttömyydet ovat pitkittyneet ja pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa.

Helmikuun lopussa Lapissa oli yli 11 300 työtöntä, joista lomautettuja oli lähes pari tuhatta. Työttömien osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Lapissa 14 prosenttia ja koko maassa 12,4 prosenttia.

Myönteistä on, että avoimia työpaikkoja on ilmoitettu TE-toimistoon vuoden alkukuukausina enemmän kuin viime vuonna.

Tyypillisestä kausivaihtelusta poiketen työttömyys lisääntyi hieman maaliskuun aikana. Maaliskuun työttömyyden kehityksessä näkyvät ravintoloiden sulkutoimet, jotka nyt päättyivät Kittilää lukuun ottamatta muissa Lapin kunnissa.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan rakentamisvaihe ja hankkeeseen liittyvä infrarakentaminen näkyvät työvoiman kysynnän lisääntymisenä useilla toimialoilla.

Suosittelemme sinulle