Hyppää sisältöön

Teuvan Saunamaan tuulivoimatyömaalla runsaasti tartuntoja, sairaanhoitopiirin ylilääkäri Matti Rekiaro: " Tauti on tullut sinne ulkomailta, ei suurta riskiä levitä muuhun yhteiskuntaan"

Muutamia rartuntoja on todettu myös Huhtalan päiväkodissa Seinäjoella.

Seinäjoen keskussairaalan ensiapupäivystyksen sisäänkäynnin ohjeistus korona-aikana.
Lauantaina Seinäjoen keskussairaalan päivistyksen odotusaulassa C on asioinut koronapositiiviseksi osoittautunut henkilö. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Tuomo Mäenpää

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin maanantaina kymmenen uutta koronavirustartuntaa.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tartunnan lähteet ovat ulkomailta, varuskunnista ja tartuntaketjuista muualta Suomesta.

Tartuntoja on todettu runsaasti Saunamaan tuulivoimatyömaalla Teuvalla ja muutamia tartuntoja Huhtalan päiväkodissa Seinäjoella. Jäljitystyöt ovat käynnissä.

Lisäksi myöhemmin koronapositiiviseksi osoittautunut henkilö on asioinut keskussairaalan yhteispäivystyksessä lauantaina ja oleskellut päivystyksen odotustilassa C klo 19.00–20.40. Valtaosa altistuneista henkilöistä on jo tavoitettu.

– Tämän hetken haastavin tilanne on Teuvan työmaalla. Siellä on toistaiseksi alle kymmenen tartuntaa. Asentaja-ammattilaiset usein asuvat tiiviisti ja heidän keskuudessaan tauti voi levitä vauhdilla. Ei kuitenkaan ole suurta riskiä, että tauti leviäisi muuhun yhteiskuntaan, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Matti Rekiaro toteaa.

Rekiaro sanoo, että voimalatyömaa on onneksi "vähän sivussa" ja näin työmaan työntekijät on ollut helppo pitää erossa muusta yhteiskunnasta.

Työmaalla on edelleen pystytty jatkamaan töitä, vaikka osa työntekijöistä onkin karanteenissa.

– Työt jatkuvat siellä nyt ikään kuin kuplassa. Toivotaan, että saamme homman siellä hanskaan nopealla jäljitystyöllä, aivan kuin tähän asti olemme saaneet. Tauti on tullut sinne ulkomailta. Työntekijät käyvät kotimaassaan ja palaavat työmaalle, Rekiaro kuvaa.

Toiveissa pysyä perustasolla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ollaan huolestuneita uusimmista tautitapauksista, sillä maakunta on juuri palannut tautitilanteen perustasolle.

Etelä-Pohjanmaan koronanyrkillä on näillä näkymin seuraava kokous 12. huhtikuuta. Rekiaro kuitenkin muistuttaa, että nyrkki saadaan kokoontumaan nopeastikin, jos tautitilanteessa tulee merkittäviä muutoksia.

– Palaaminen kiihtymistasolle vaikuttaisi moneen asiaan. Esimerkiksi ravintoloiden tilannetta pitäisi taas miettiä. Toivottavasti se pystytään välttämään. Asia on nyt meidän jokaisen käsissä. Silti aina pitää seurata kahden viikon tartuntatilannetta, ettei tehdä ylireagointeja yksittäisten päivien perusteella, Rekiaro linjaa.

Osastohoidossa on yhteensä neljä koronapotilasta, osa keskussairaalassa ja osa alueen terveyskeskuksissa.

Kuolemat kahdesta ryppäästä

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä koronakuolemia on kaikkiaan 21.

– Viime vuoden puolella kaikki kymmenen kuolemaa liittyivät Alajärven tartuntaketjuun. Tämän vuoden 11 kuolemaa ovat Ilmajoen akuuttiosaston ryppäästä. Tämä osoittaa sen, kuinka turmiollinen tauti on, kun se leviää iäkkäämpien keskuudessa.

Rekiaro sanoo, että ainoastaan viisi prosenttia Etelä-Pohjanmaan 727 tartunnasta on todettu yli 80-vuotiailla.

– Jokainen voi laskea suunnilleen osuutta, kun tuosta viidestä prosentista on 21 kuolemaa. Onneksi iäkkäämmät on jo alueellamme aika hyvin rokotettu, se vähentää taudin vaarallisuutta, Rekiaro pohtii.

Lue täältä lisää Ylen korona-aiheisia uutisia Etelä-Pohjanmaan alueelta.

Suosittelemme sinulle