Eduskunnan kansliatoimikunta aloittaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastapidättämistä koskevan prosessin. Asiasta kertoi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.
Vehviläisen mukaan kansliatoimikunta haluaa turvata viraston työrauhaa ja rauhoittaa viraston ympärillä olevaa kohua.
– Pääjohtajan toimintaan ja rahankäyttöön on kohdistunut paljon kielteistä huomioita sekä kansalaisten keskuudessa, julkisuudessa että eduskunnankin päässä. Pääjohtajan toiminta on heikentänyt merkittävästi viraston uskottavuutta ja luotettavuutta julkisten varojen ylimpänä valvojana, Vehviläinen sanoi.
Vehviläisen mukaan kielteisestä julkisuudesta on syntynyt merkittävä mainehaitta virastolle.
Vehviläinen toivoo, että Yli-Viikari pidättäytyisi virkatehtävien hoitamisesta
Kansliatoimikunta käsitteli asiaa kokouksessaan tänään. Eilen eduskunnan puhemiehistö esitti kansliatoimikunnalle pääjohtajan virastapidättämistä poliisin esitutkinnan ajaksi.
Vehviläinen korostaa, että valtiontalouden tarkastusvirasto on ylin valtion rahankäyttöä valvova elin, ja siksi siltä ja sen johdolta pitää edellyttää erityisen hyvää harkintaa viraston rahankäytössä. Vehviläisen mukaan Yli-Viikarilta saadut vastaukset rahankäyttöön liittyviin epäselvyyksiin eivät ole vakuuttaneet.
Vehviläinen toivoo, että pääjohtaja Yli-Viikari päättäisi itse pidättäytyä virkatehtävien hoitamisesta.
– Olisi etu virastolle ja viraston uskottavuudelle, että nyt pääjohtaja pidättäytyisi virkatehtävien hoitamisesta esitutkinnan aikana, Vehviläinen sanoo.
Keskusrikospoliisi on kertonut aiemmin aloittaneensa esitutkinnan VTV:n toiminnasta. Kyseessä on virkarikosepäily, mutta poliisi ei ole kertonut esitutkinnan sisällöstä tarkemmin.
Yli-Viikari ei ole vastannut Ylen haastattelupyyntöön.
VTV on jo alkanut korjata kolhujaan
Valtiontalouden tarkastusviraston henkilökunnalle on tänään tiistaina iltapäivällä kerrottu viraston tilanteesta ja muun muassa siitä, miten poliisin esitutkinta vaikuttaa viraston työhön. Ylelle kerrotaan, että henkilöstössä on turhautumista ja suuttumustakin kohun keskelle joutumisesta.
Keskusrikospoliisin esitutkinnassa on kaksi henkilöä, joista toinen on pääjohtaja Tytti Yli-Viikari, toinen muu virkamies.
Virasto katsoo tarpeelliseksi harkita pidättävänsä virasta virkamiehen, johon poliisin esitutkinta kohdistuu. Tämän valmistelu on käynnistynyt, sanoo Matti Okko, joka johtaa Kestävä julkinen talous -aluetta. Pääjohtaja Yli-Viikari on jäävännyt itsensä asian käsittelystä.
Okko toimii johtajan tehtävässään tarvittaessa myös pääjohtajan sijaisena.
Okon mukaan virastossa on myös ryhdytty käytännön toimiin talon luottamuksen palauttamiseksi. Esimerkiksi etuusasioita ja kuluja katsotaan läpi ja tarvittavat oikaisut tehdään, Okko sanoo. Se tarkoittaa, että perusteettomia maksuja peritään takaisin ja verotusta oikaistaan.
Talo käynnistää myös isomman muutoksen, se tarkoittaa esimerkiksi matkustamiseen muutoksia ja henkilöstöjohtamisen korjaamista.
Pääjohtajan virasta pidättäminen on kimurantti prosessi
Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan eduskunnan virkamieslain pohjalta tehtävään arviointiin on vaikuttanut poliisin esitutkinnan lisäksi myös pohdinta siitä, miten viraston häiriötön toiminta voidaan turvata.
Yli-Viikarille annetaan aikaa asiaan perehtymiseen ja mahdolliseen vastineen laatimiseen. Seuraava kansliatoimikunnan kokous on torstaina 8.4, jolloin voidaan aikaisintaan tehdä päätös Yli-Viikarin virasta pidättämisestä.
Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää VTV:n toimintaa. Selvitys valmistuu pääsiäisen jälkeen.
Kansliatoimikunta voi tehdä päätöksen virasta pidättämisesta. Mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi kuitenkin eduskunnan täysistunto.
Rahankäyttö matkoihin ja kauneudenhoitopalveluihin syynissä
Yli-Viikarin rahankäyttö nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran viime syksynä Ylen selvityksessä, jonka mukaan Yli-Viikarin matkakustannukset olivat suurimmat vertailussa, jossa oli mukana 55 valtion viraston johtajaa.
Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) on puolestaan kertonut Yli-Viikarin lentopisteisiin liittyvistä epäselvyyksistä. Tammikuussa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)uutisoi myös poikkeuksellisesta virkasuhteen päättämissopimuksesta, jonka vuoksi Yli-Viikari sekä VTV:n oikeudellisista asioista vastaava johtaja Mikko Koiranen saivat huomautuksen eduskunnan oikeusasiamieheltä.
Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun)on kertonut, että Yli-Viikarille ostettiin vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä runsaan 4 700 euron arvosta.
Ylen Aamussa Vaasan yliopiston julkisjohtamisen emeritusprofessori Ari Salminen arvioi Yli-Viikarin toiminnan näyttävän epäeettiseltä. Salminen kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kyseessä on keskeisen suuren viraston ylin johto, jonka pitäisi näyttää hyvää esimerkkiä muille.
– Tilanne näyttäisi sellaiselta, että asianomaisen harkinta on näissä asioissa pettänyt. Silloin kun harkinta pettää, niin ajaudutaan tällaisiin luottamusongelmiin, Salminen sanoi.
Salmisen mukaan rahasummat ovat pieniä, mutta kyse on isommasta periaatteellisesta kysymyksestä ja valtiontalouden tarkastusviraston maineesta.
Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast:
Lisää aiheesta: