Hyppää sisältöön

Ruotsi jatkaa testitodistusten vaatimista rajalla, mikä ilahduttaa Lapin lääkäreitä – “Ruotsin kontrolli on paljon tehokkaampaa kuin Suomen”

Liikennemäärät putosivat kymmenillä prosenteilla, kun Ruotsi alkoi vaatia testitodistuksia.

Rajavartijoita Tornion ja Haaparannan rajalla helmikuun alkupäivinä, jolloin Ruotsin vaatimus testitodistuksesta ei vielä ollut voimassa. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Annu Passoja

Ruotsin päätös jatkaa koronatestitodistusten vaatimista rajalla saa tukea Lapin lääkäreiltä. Kun Ruotsi alkoi helmikuun alussa vaatia todistuksia, rajanylitysten määrä putosi Torniossa lähes 40 prosentilla.

Ruotsi aikoo jatkaa tiukkaa linjaansa toukokuun loppuun. Päätös on terveysturvallisuuden kannalta tärkeä, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

– Ympärivuorokautinen testaustoiminta Torniossa ja Ruotsin ennakkotestivaatimus ovat ne toimet, joilla tartuntaketjujen tulo rajan yli on saatu rauhoittumaan. Siinä mielessä pidän tätä jatkamista hyvin tärkeänä.

Myös Pellon johtava lääkäri Maija Risku ja Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi tervehtivät ilolla päätöstä, joka osaltaan hillitsee rajaliikennettä.

– Ruotsin kontrolli on tehokkaampaa kuin Suomen tämän hetkinen kontrolli, Ylläsjärvi toteaa.

Rajanylityksiä on Torniossa päivittäin noin 5000–6000. Muilla Ruotsin vastaisilla raja-asemilla tehdään yhteensä sama määrä rajanylityksiä viikossa. Pääosa rajanylittäjistä on naapurimaassa työssä käyviä tai rekkakuskeja.

"Ei me sentään poliiseja olla"

Ruotsin ja Suomen varsin erilaiset otteet rajalla ovat tulleet tutuksi rovaniemeläiselle Jari Kettuselle, joka käy vuoroviikoin töissä Kiirunan kaivoksella. Hän pitää Ruotsin linjaa hyvänä ja ihmettelee, miksi Suomi ei toimi samoin.

Suomeen tullessa testitodistusta ei vaadita ja testiin ohjauskin on ollut välillä niin ja näin.

– Pellon rajalla on yhdesti saanut lapun, että tähän numeroon voi soittaa. Ja sitten kun soittaa, niin siellä on aika nihkeästi tähän asti otettu. Tänään kyllä pääsin testiin, Kiirunasta palannut Kettunen kertoo.

Kiirunassa työssä käyvä Jari Kettunen on käynyt koronatesteissä jo kauan ennen kuin Ruotsi alkoi sitä vaatia. Hän haluaa suojella perhettään tartunnalta. Kuva: Annu Passoja / Yle

Pellon johtava lääkäri Maija Risku vahvistaa, että terveyskeskuksessa on joissain tapauksissa suhtauduttu torjuvasti ulkopaikkakuntalaisten testaamiseen. Riskun mukaan kyse on ollut väärinkäsityksestä eikä ongelmia nyt ole.

Tornion ja Kolarin rajanylityspaikoilta Kettusen kokemus toinen. Siellä rajamiehet ovat ohjanneet testikonttiin tai Kolarissa terveyskeskukseen.

Pakkotestauksesta ollaan kuitenkin kaukana. Kolarissa ja Pellossa rajamiehet toimittavat paikalliseen terveyskeskukseen nimilistan maahantulleista. Terveyskeskuksesta soitetaan tarpeen tullen perään ja muistutetaan koronatestistä, mutta sitä ei valvota, mennäänkö testiin.

– Ei me sentään poliiseja olla. Kyllä me luotamme ihmisiin, Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi sanoo.

Tehokkaimmin tulijoita kontrolloidaan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Torniossa. Taskilan mukaan kolme prosenttia rajanylittäjistä tulee Suomeen käymättä testissä ja ilman testitodistusta. Tähän mennessä aluehallintovirasto ei ole määrännyt ketään pakolla testiin.

Testauspiste Tornion rajalla on auki vuorokauden ympäri. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ylitorniolla odotetaan korvauksia testikustannuksista

Länsirajan toiseksi vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Ylitorniossa on satoja rajanylityksiä päivittäin. Kunnan johtava lääkäri Kari Askonen sanoo, että testausvalmius on järjestetty aluehallintoviraston vaatimusten mukaisesti, mutta hyvin vähän maahantulijat ovat Ylitornion terveyskeskuksessa käyneet.

– Käskytetäänkö heitä rajalta tänne tai kuinka monta on lähetetty, sitä me emme tiedä, Askonen sanoo.

Satojen ihmisten perään ei voi alkaa soitella.

Askonen pitää nurinkurisena, että moninkertaisesti pahemman koronatilanteen Ruotsi vaatii testitodistuksia rajalla, mutta Suomi ei. Ruotsin vaatimus tuo kustannuksia kunnalle, joka on palkannut lisää henkilökuntaa testinottoon.

– Rajakuntien pitäisi saada korvaus tästä testaamisesta. Valtio on luvannut korvata kustannukset, mutta yhtään euroa ei ole tullut.

Kolarista ja Pellosta kerrotaan, että Ruotsiin menijöiden testaus voidaan hoitaa terveyskeskuksessa ilman hankaluuksia. Kemissä ja Torniossa heidät on passitettu yksityisille lääkäriasemille, mutta aina viesti ei ole mennyt perille. Taskilan mukaan julkinen koronatestaus on paikoin ruuhkautunut ennakkotestiin tulevien vuoksi.

Suosittelemme sinulle