Hyppää sisältöön

Parikkalan kunnanhallitus erosi – taustalla Parikkalan Raja Oy:n perustamiseen liittyvä epäluottamus

Parikkalan kunnanhallitus päätti erota eilisen kokouksensa päätteeksi. Parikkalan kunnanvaltuuston on tarkoitus valita uusi kunnanhallitus 8. huhtikuuta.

Parikkalan kunnanvaltuustolla on edessään uuden kunnanhallituksen valinta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Tanja Hannus,
Ville Toijonen

Parikkalan kunnanhallitus on eronnut.

Kunnanhallitus teki päätöksen erostaan eilen pitkän kokouksensa lopuksi.

Asiasta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla ovat Parikkalan entisen elinkeinojohtajan eroa edeltäneet tapahtumat, jotka liittyvät Parikkalan Raja Oy:n perustamiseen.

Elinkeinojohtaja Pekka Reiman perusti Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistymistä tukemaan perustetun yhtiön ilman kunnanjohtaja Vesa Huuskosen eli esimiehensä lupaa.

Kunnanhallitus oli tehnyt aiemmin päätöksen Parikkalan Raja Oy:n perustamisesta kunnanjohtajan ohjauksessa.

Reimanin perustaman yhtiön enemmistöosakkaana oli Laatokan Lankku Oy. Parikkalan kunta olisi jäänyt vähemmistöosakkaaksi ja luovuttanut lisäksi maaomaisuutta yhtiölle.

Yhtiön tarkoitus oli rakentaa erilaisia rajanylityksiin liittyviä palveluja paikallisille yrityksille.

Parikkalan kunnanhallitus piti yhtiön perustamista Parikkalan kunnan etujen vastaisena ja yhtiön perustaminen peruttiin.

Kunta irtisanoi Pekka Reimanin keväällä 2020. Irtisanomisen syynä olivat muun muassa tehtävien laiminlyönnit.

Reimanin eron käsittely on parhaillaan kesken Itä-Suomen hallinto-oikeudessa.

"Jotkut asiat saattavat tulla kunnanjohtajalle yllätyksenä"

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen kertoo, että kunnanhallituksen eron taustalla on jäävuoren huipun eli Parikkalan Raja Oy:n perustamisen lisäksi kyse myös muista ongelmista.

Eron lisäksi tiistain kunnanhallituksessa oli Huuskosen mukaan keskusteltu monista muistakin asioista sekä yleensäkin toimintakulttuurista, joka liittyy Parikkalan kunnanhallituksen toimintaan ja kunnan johtamiseen.

– Kyse on siitä, että kunnanjohtajalla on lakisääteiset tehtävät noudattaa kunnan hallintosääntöä, mutta myös kunnanhallituksen on sitä noudatettava. Muuten kokonaisuus ei toimi. Ei täällä mitään jyräämistä ole, mutta kieltämättä jotkut asiat saattavat tulla yllätyksenä kunnanjohtajalle, joka kuitenkin kunnnahallitukselle valmistelee ja esittelee asioita, Huuskonen sanoo.

Kunnanhallituksen eroa ehdotti kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.), ja kunnanhallitus hyväksyi eron yksimielisesti.

Berg ei suostu nostamaan eron syyksi mitään yksittäistä asiaa, vaan taustalla on monia eri asioita ja se, miten asioita on hoidettu ja mitä on vireillä.

– Minun mielestäni Parikkalan kunnassa, kuten muissakin kunnissa, pitää olla toimiva kunnanhallitus. Kunnanhallitus on keskeisin toimielin kunnan päätöksenteon kannalta enkä missään tapauksessa halua, että tämän takia kunnan päätöksenteko ja kuntalaisten asioiden hoitaminen hankaloituisi. Siksi päädyin ratkaisuehdotukseen, että edetään asiassa ripeästi ja ryhdikkäästi, Berg sanoo.

Useamman asian summa

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marjatta Laukkanen (kok.) on todella surullinen siitä, että kunnanhallituksen on erottava. Hän kuvailee, että Parikkalassa ollaan ison ja vakavan asian äärellä, ja tilanteeseen on suhtauduttava vakavasti.

– He, jotka lähtivät tätä alunpitäen ehdottamaan, olivat pakotettuja tähän. Tämä ei ole missään tapauksessa yhdestä asiasta kiinni, vaan useamman asian summa ja vähän pidemmältäkin ajalta. Itse näen, että jotenkin nyt tuli mitta täyteen, Laukkanen sanoo.

Kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja, Uus-Parikkalan Sitoutumattomien Maija Valkeapää olisi toivonut toisenlaista ratkaisua. Toimenpide on järeä.

– Sitoutumattomat, kokoomus ja kristillisdemokraatit olisivat toivoneet toisenlaista ratkaisua eli että yksittäiset ihmiset olisivat osanneet tehdä oikeita ratkaisuja. Olimme pakotettuja tällaiseen päätökseen. On ikävää, että kuntavaalien alla joudutaan tällaiseen päätökseen, Valkeapää sanoo.

Hänelle on tullut yllätyksenä se, millainen toimintakulttuuri on. Parikkalan Raja Oy:hyn liittyvät päätökset eivät ole menneet niin kuin olisi pitänyt.

– Näitä asioita ei voi lakaista maton alle. Tavoitteenamme oli pyytää eroa hallituksen puheenjohtajistolle, Valkeapää kertoo.

Parikkalan kunnanvaltuuston on määrä valita uusi kunnanhallitus kokouksessaan 8. huhtikuuta.

Kuinka monta kunnanhallituksen jäsentä vaihtuu, Vesa Huuskonen ja Marjatta Laukkanen?

– Tällaisissa tilanteissa epäluottamus kohdistuu usein yhteen tai useampaan ihmiseen, Huuskonen muotoilee.

– Kokoonpanohan voi olla vaikka sama. Eihän sitä kukaan voi tietää, Laukkanen toteaa.

Korjaus 31.3.2021 kello 14.45: Maija Valkeapään mukaan tavoitteena oli pyytää eroa puheenjohtajistolle, ei puheenjohtajalle.

Suosittelemme sinulle