Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lopen koirasusikasvattaja tuomittiin yli vuodeksi ehdolliseen vankeuteen – salakuljetti eläimiä Venäjältä ja pahoinpiteli niitä

Oikeus määräsi pääsyytettynä olleen naisen myös eläintenpitokieltoon kuudeksi vuodeksi.

Orimattilasta löydetyt koirasudet kyyhöttävät nurkassa.
Poliisi löysi Orimattilassa tehdyssä kotietsinnässä kaksi sudeksi epäiltyä eläintä tammikuussa 2019. Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pihasaunassa. Kuva: Helsingin poliisi
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi loppilaisen naisen vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen koirasusijutussa. Lisäksi hänet määrättiin eläintenpitokieltoon 30. maaliskuuta 2027 asti. Eläintenpitokiellon vuoksi nainen menettää kaikki omistamansa eläimet.

Nainen tuomittiin kahdeksasta rikoksesta: törkeästä eläinsuojelurikoksesta, neljästä luonnonsuojelurikoksesta, kahdesta salakuljetuksesta ja laittomasta uhkauksesta, joka kohdistui ilmiantajaan. Syyte hylättiin yhden luonnonsuojelurikoksen osalta.

Nainen salakuljetti Suomeen susia ja koirasusia. Hän kasvatti eläimiä Lopella, teetti niillä pentuja ja myi koirasusia eteenpäin. Syyttäjän mukaan nainen myös pahoinpiteli eläimiä hakkaamalla niitä nyrkeillä, ketjuilla, kepeillä ja harjoilla. Myös oikeuden mukaan hän käytti väkivaltaa eläinten kasvatuksessa.

Naisen tarkoituksena oli hankkia susia ja teettää niillä pentuja, tuomiossa todetaan. Oikeus pitää naisen tekoja erittäin moitittavina.

Syyttäjä vaati naiselle myös 120 päivää yhdyskuntapalvelua. Oikeuden mukaan yhdyskuntapalvelulla ei ollut perustetta, vaan vankeus on riittävä rangaistus.

Pääepäillyn lisäksi syytteessä oli kolme muuta henkilöä. Heistä yksi tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen salakuljetuksista sekä luonnonsuojelurikoksista. Kaksi muuta syytettyä saivat sakkoja. Heistä toinen tuomittiin vain metsästysrikoksesta, ja oikeus hylkäsi koirasusiin liittyvät syytteet.

Syytetty väitti tulleensa lavastetuksi

Koirasusien eli suden ja koiran risteytyksien kasvattaminen, myyminen ja maahantuonti on Suomessa lailla kielletty.

Rikokset tapahtuivat Lopella, Karkkilassa, Orimattilassa ja Vaalimaalla heinäkuun 2016 ja tammikuun 2019 välisenä aikana.

Lopelta löydetty eläin
Lopelta löydetty eläin. Kuva: Helsingin poliisi

Tapauksen tutkinta alkoi vuoden 2019 alussa poliisin saatua tiedon luonnonvaraisesta sudesta, joka oli yksityishenkilöiden hallussa Karkkilassa. Kokonaisuuden tutki Helsingin poliisilaitoksen eläimiin liittyviin rikoksiin erikoistunut tutkintaryhmä.

Esitutkinnassa poliisille selvisi, että pääepäillyn tilalle Lopelle oli salakuljetettu Venäjältä useita susia. Susia oli siirretty Karkkilaan ja Orimattilaan.

Kaikki syytetyt kiistivät rikokset. Päätekijä väitti oikeudessa, että hänen koiratarhassaan olleita eläimiä on vaihdettu ja hänet on yritetty lavastaa syylliseksi.

Puolustuksen mukaan eläimet eivät olleet laittomia susia tai kiellettyjä, neljän ensimmäisen sukupolven koirasusia. Puolustus vetosi myös siihen, ettei eläimiä pidetty hyötymistarkoituksessa.

Tapauksen käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2021. Laajan tapauksen oikeudenkäyntiin varattiin 12 istuntopäivää. Oikeudenkäynnin aikana kuultiin kymmeniä todistajia sekä useita asiantuntijoita.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue aiemmat jutut aiheesta:

Lopen koirasusien kasvatusjutun pääepäillyn mielestä hänet on lavastettu syylliseksi (11.1.2020)

Syyttäjä: Lopen koirasusitehtailija pieksi eläimiä ketjulla – päätekijäksi epäilty nainen kiistää raskaat eläinsuojelurikokset (16.9.2020)

Lopen koirasusijutussa syytteet neljälle epäillylle: törkeitä eläinsuojelurikoksia ja salakuljetusta (7.2.2020)

Koirasusikasvattaja salakuljetti susia Venäjältä Suomeen – laaja rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan (20.9.2019)

Koirasusikasvatusta pihasaunan pimeydessä: Karmivat yksityiskohdat paljastuivat laajan rikoskokonaisuuden tutkinnassa (20.6.2019)

Lue myös:

Ylen toimittaja soluttautui laittomille koirasusimarkkinoille

Juttua korjattu 31.32021 klo 14:22: Pääsyytetty tuomittiin kahdeksasta rikoksesta, ei kymmenestä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Suosittelemme