Hyppää sisältöön

BBC:n Kiinan-kirjeenvaihtaja joutui muuttamaan Taiwaniin viranomaisten painostuksen takia

BBC:n mukaan Kiinan viranomaiset olivat painostaneet ja uhkailleet toimittajaa.

uigurer, Xinjiang
YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.  Kuva: imago stock&people/ All Over Press
Saana Uosukainen

Kiinassa työskennellyt ja muun muassa uiguureista kirjoittanut Kiinan-kirjeenvaihtaja John Sudworth on lähtenyt Pekingistä Taiwaniin, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona.

Sudworth joutui lähtemään, sillä työskentelystä Kiinassa on tullut liian vaikeaa. BBC:n mukaan kiinalaisviranomaiset ovat uhanneet ja painostaneet häntä.

Sudworth on raportoinut yhdeksänvuotisen kirjeenvaihtajuutensa aikana muun muassa Xinjiangin alueen uiguurien tilanteesta. Kiina on tuominnut BBC:n raportoinnin asiasta.

Xinjiang on ollut otsikoissa viime vuosina, koska Kiina on sulkenut alueen uiguuriväestöä pakkotyö- ja uudelleenkoulutusleireille.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Euroopan unioni sekä Yhdysvallat ovat asettaneet Kiinalle pakotteita sen väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista johtuen.

Sudworthin kerrotaan jatkavan kirjeenvaihtajana, mutta kirjoittavan Kiinasta muiden toimittajien avulla Taiwanista käsin.

Viime vuonna Kiina karkotti muun muassa New York Timesin, Washington Postin ja Wall Street Journalin kirjeenvaihtajat.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Xinjiangin tilanne jatkuu länsimaiden ärhentelystä huolimatta?:

Lue lisää:

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen – Toiminnalla on yhteys suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Suosittelemme sinulle