Hyppää sisältöön

Liikkumisrajoitukset ajoivat seinään, mutta baareja, keikkoja, busseja ja lähiopiskelua koskevat yhä nämä rajoitukset

Liikkumisrajoitukset eivät tule käyttöön, mutta monta muuta ihmisten elämään iskevää rajoitusta on yhä voimassa.

Ihmisiä bussipysäkillä Malmin asemalla.
Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa bussit voivat ottaa vain puolet normaalista matkustajamäärästä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Terhi Toivonen

Liikkumisrajoituksia eivät etene ainakaan hallituksen suunnittelemassa muodossa lähiaikoina. Hallituksen liikkumisrajoitusesitys kaatui keskiviikkona perustuslakivaliokunnassa ja esitys vedettiin pois.

Nämä ihmisten elämään tai yritysten toimintaan vaikuttavat rajoitukset ovat voimassa tällä hetkellä.

Hallitus on määrännyt osan rajoituksista valtakunnallisesti, osa määräyksistä perustuu aluehallintovirastojen tai Traficomin päätöksiin.

Ravintolat kiinni huhtikuun puoliväliin

Ravintolat ovat kiinni 18. huhtikuuta asti 15 maakunnassa ja Kittilän kunnassa:

  • Uusimaa
  • Varsinais-Suomi
  • Satakunta
  • Kanta-Häme
  • Pirkanmaa
  • Päijät-Häme
  • Kymenlaakso
  • Etelä-Karjala
  • Etelä-Savo
  • Pohjois-Savo
  • Pohjois-Karjala
  • Keski-Suomi
  • Pohjanmaa
  • Pohjois-Pohjanmaa

Ravintolat voivat myydä mukaan noutoruokaa.

Ravintolat ovat auki Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa muualla kuin Kittilässä. Ravintoloiden on noudatettava kuitenkin aukiolo- ja asiakasmäärärajoituksia (siirryt toiseen palveluun). Alkoholin tarjoilun pitää esimerkiksi loppua kello 22 ja ravintolan sulkea ovensa kello 23.

 henkilöitä hakemassa takeaway lounasta kauppakeskus Kaaressa Hensingissä.
Asiakkaat odottavat noutolounasta kauppakeskus Kaaren ravintolassa Helsingissä maaliskuussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kokoontumisrajoitukset

Maakunnissa on voimassa kokoontumisrajoituksia, joiden voimassaolo ja henkilömäärät vaihtelevat koronatilanteen mukaan.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireissä kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä koko huhtikuun ajan.

Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla yli kuuden hengen kokoontumiset ovat kielletty 22. huhtikuuta asti. Kainuussa taas enintään 20 henkilön tilaisuudet tai kokoontumiset ovat sallittuja 25. huhtikuuta saakka.

Tämä tarkoittaa sitä, että rajoituksia rikkovia musiikkikeikkoja, teatteriesityksiä tai mielenosoituksia ei voida järjestää niiden voimassaoloaikana.

Katso tästä oman alueesi kokoontumisrajoitus. (siirryt toiseen palveluun)

Yksityiset liikuntapaikat ja vapaa-ajan tilat kiinni

Liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat yksityiset tilat on suljettu kokonaan Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireissä. Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, pois lukien Punkalaitumen kunta, paikat on laitettu kiinni.

Tilojen sulku kestää 14. huhtikuuta asti ja koskee seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja urheiluun käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut sisäliikuntapaikat.
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden pukuhuoneet
  • tanssipaikat ja kuorolaulun, harrastajateatterin sekä vastaavaan käytettävät ryhmäharrastustilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja -paikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien liiketilat sekä kulku niihin

Poikkeukset: Tiloja voidaan käyttää 13-vuotiaiden (vuonna 2008 syntyneet) ja sitä nuorempien lasten harrastuksiin ja ammattiurheiluun hygieniamääräyksiä ja turvavälejä noudattaen.

Ihmisiä kuntosalilla
Kuntosalit ovat kiinni Etelä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa huhtikuun puoleenväliin. Kuva: Antro Valo / Yle

Joukkoliikenteen matkustajamäärien puolitus

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on rajoittanut joukkoliikenteen matkustajamääriä Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Busseissa, junissa, ratikoissa, metrossa ja laivoissa voi olla puolet normaalista matkustajamäärästä.

Uudenmaan päätös on voimassa 25. huhtikuuta ja Varsinais-Suomen 23. huhtikuuta asti.

Myös VR rajoittaa lähi- ja kaukojunien matkustajamäärät puoleen koko Suomessa 25. huhtikuuta saakka. Moni liikennöitsijä, esimerkiksi VR ja Finnair ovat määränneet matkustajilleen maskipakon.

Asiakastilojen hygienia- ja turvallisuusmääräykset

Aluehallintovirastojen päätöksen mukaan asiakkaiden tai osallistujien pitää välttää lähikontaktia muiden kanssa julkisissa ja yksityisomisteisissa tiloissa. Tämä voidaan hoitaa esimerkiksi rajoittamalla asiakkaiden määrää tai porrastamalla tiloissa olevien ihmisten määrä ajanvarauksella.

Asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien pesuun tai käsidesin käyttöön ja tiloja on puhdistettava tehostetusti. Yritysten ja yhteisöjen pitää tehdä kirjallinen suunnitelma, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit.

Tiloja ei voi käyttää, jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää turvallisesti. Suunnitelma on pidettävä asiakkaiden nähtävillä.

Päätös koskee esimerkiksi kauppoja, asiakaspalvelu-, liikunta- ja virkistystiloja sekä uskonnollisten yhteisöjen paikkoja.

Katriina Raine pitää ilmaisutaidon tuntia etänä.
Etäopetusta Lumon lukiossa Vantaalla. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Yläkoulujen etäopetus jatkuu etelässä

Yläkoulujen oppilaat pysyvät etäopetuksessa muun muassa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla pääsiäisen jälkeisen viikon ajan eli 11. huhtikuuta asti. Tämän jälkeen kunnat tekevät päätökset jatkosta.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla eli Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen yläkouluissa otetaan käyttöön käyttöön hybridimalli, jossa vuosiluokat vuorottelevat etä- ja lähiopetuksessa.

Lukiot ja ammattioppilaitokset taas jatkavat etäopetuksessa neljännen jakson loppuun (noin 15. huhtikuuta asti). Sen jälkeen puolet lukion opiskelijoista ja kolmannes ammattiin opiskelevista voi olla kerrallaan lähiopetuksessa.

Monissa kouluissa on lisäksi määrätty oppilaita etäopetukseen tartuntojen tai altistumisten takia. Lue tästä oman alueesi yläkouluja ja toista astetta (siirryt toiseen palveluun) koskevista päätöksistä.

Matkustusrajoitukset ja rajatestaus

Suomi rajoittaa maahantuloa lähes kaikista maista (siirryt toiseen palveluun). Suomen ja EU- ja Schengen-maiden välillä on rajatarkastuksia huhtikuun loppuun saakka. Suomen ja muiden maiden rajoituksia päivitetään pandemiatilanteen mukaan.

Suomen kansalaisilla on aina oikeus saapua maahan. Muuten vain välttämätön liikenne Suomeen on sallittua (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki riskimaista (nyt suurin osa maista) Suomeen saapuvat matkustajat pitää testata rajalla koronantartunnan varalta.

Tällä hetkellä kaikki aluehallintovirastot ovat ottaneet käyttöön rajanylityspaikoilla tapahtuvan pakollisen koronatestauksen. Sekä Suomen että ulkomaan kansalaiset testataan.

Testistä voi vapautua, jos esittää kunnan tartuntautihenkilöstölle todistuksen kolmen vuorokauden sisään otetusta negatiivisesta koronatestistä tai puolen viime vuoden aikana sairastetusta COVID-taudista.

Aluehallintovirastot voivat määrätä maahantulijat tarvittaessa testiin ja kuntien tartuntautilääkärit kahden viikon karanteeniin tai eristykseen.

Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.
Ilmoitus koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla elokuussa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Liikuntarajoitukset torjuttiin, mitä seuraavaksi?

STM:n ja THL:n tuoreessa koronakatsauksessa kerrottiin, että suurimmat tartunnan lähteet ovat ihmisten yksityiset tilaisuudet kuten illanvietot, juhlat ja ystävien tapaaminen.

Edellä kuvatuilla rajoituksilla ei voida puuttua kotona ja muissa yksityistiloissa tapahtuviin tartuntoihin tehokkaasti.

Hallitus selvittää parhaillaan, millaisia toimia löytyy näihin tartuntoihin, kun liikkumisrajoitukset törmäsivät perustuslakivaliokuntaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Mitä koronarajoituksille nyt tapahtuu? Sanna Marin: Kokoontumisten rajoittamisessakin olisi ongelmia

Hallitus peruuttaa esityksensä liikkumisrajoituksista – perustuslakivaliokunta piti liikkumisrajoituksia perustuslain vastaisina

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Oikeushistorian professori kritisoi oikeuskansleria ja liikkumisrajoitusten valmistelua: "Lainvalmistelun taso on pettänyt aika pahasti"

Pakolliset terveystarkastukset alkoivat Nuijamaan rajanylityspaikalla, jonne niitä ei aiemmin haluttu – poliisilta voidaan pyytää virka-apua, jos matkustaja kieltäytyy

Etsimme vastauksia liikkumisrajoitusten herättämiin kysymyksiin: Onko juhlat nyt kielletty, ketä saa tavata ja auttaa, voiko lähteä vuokramökille?

Suosittelemme sinulle