Hyppää sisältöön

Jokainen maahantulija ohjataan pakolliseen koronatestiin Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla – avin määräys voimaan perjantaina

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen matkustajien pakollisista terveystarkastuksista Turun ja Naantalin satamissa sekä Turun lentokentällä.

Pakollinen terveystarkastus tarkoittaa käytännössä koronatestausta. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Johanna Lehtola

Perjantaista lähtien jokainen Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla maahan tuleva matkustaja määrätään pakolliseen koronatestiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen nojalla.

Avin päätös tulee voimaan perjantaina ja se kestää huhtikuun loppuun.

Pakolliset terveystarkastukset koskevat Turun sataman, Naantalin sataman ja Turun lentoaseman kautta maahan tulevaa henkilöä.

Avin mukaan päätös koskee niin sanotuista riskimaista saapuvia maahantulijoita, eli henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloaan oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus kahden viikon aikana on suurempi kuin 25 sataatuhatta ihmistä kohden.

– Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen maahantuloa, tai esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle 180 vuorokautta aikaa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen, avi kertoo tiedotteessaan.

Jos maahantulija kieltäytyy testistä, niin kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta tai rajavartiolaitokselta virka-apua terveystarkastuksen suorittamiseksi. Kieltäytymisen seurauksena on karanteeni. Maahantulija voi myös saada sakon tai hänet voidaan tuomita kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki aikaisemmin maaliskuussa päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Turun lentokentälle. Tämä määräys on voimassa 8. huhtikuuta asti.

Lue lisää:

Kuntosalien ovet menevät säppiin torstaista lähtien Varsinais-Suomessa – sulku kestää kaksi viikkoa

Tiukentunut tartuntatautilaki sulkisi yksityisten kuntosalien ovet – avi pyytää vielä lausuntoa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä

Turun lentokentän matkustajille pakolliset koronatestaukset

Suosittelemme sinulle