Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Häkkänen A-Talkissa: ”Lainvalmistelu kannattaa aloittaa heti eikä pääsiäisen jälkeen” – liikkumisrajoituksia perusteltiin hätätilalla

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja hoputtaa hallitusta jatkamaan liikkumisrajoitusten valmistelua.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) hoputti A-Talkissa hallitusta jatkamaan liikkumisrajoitusten valmistelua.
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) ihmettelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) ilmoitusta siitä, että hallitus aikoo jatkaa liikkumisrajoitusten uutta valmistelua vasta pääsiäisen jälkeen.

– Lainvalmistelu kannattaisi aloittaa nyt, eikä viiden tai kuuden päivän päästä. Ainakin perustuslakivaliokunnalle hallitus selitti, että nyt on hätätila. Nämähän ovat poikkeuslakeja, joita ajetaan hätätilan perusteella. Nyt jos tässä vetäydytään pääsiäislomalle, syntyy erikoinen käsitys mistä on kyse.

Häkkäsen mukaan myös yksityisiin tilaisuuksiin on mahdollista puuttua oikeudellisesti. Perustuslakivaliokunta näkee, että se on kevyempi perusoikeusrajoitus kuin suureen joukkoon kohdistuvat liikkumisrajoitukset.

Lindtman: Työ on jo aloitettu

Kansanedustaja Antti Lindtmanin (sd.) mukaan hallitus on jo käynnistänyt lainvalmistelutyön. Hän korostaa, että arviot pistemäisten rajoitusten vaikutuksista epidemiaan ovat haastavampia tehdä kuin laajempien rajoitusten.

– Aikaisemman mallin arviointi oli hivenen helpompaa, mutta koska edelleen kyse on perusoikeuksien rajaamisesta, tarvitaan perustelut. Eteen tulee oikeuksien ja rajoitusten punninta. Pitää löytää data ja sitä työtä nyt tehdään.

A-Talkissa torstaina keskusteltiin lainvalmistelun kriisistä ja koronatoimien tilanteesta.

Rajoituksia yhteisöille, yksityisiin tiloihin

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) muistuttaa, että suomalaiset ovat noudattaneet tunnollisesti koronaohjeita.

– Toimenpiteitä pitää kohdistaa nyt yksityisiin tapaamisiin. Pitää pohtia, voidaanko kokoontumiskieltoa laajentaa uskonnollisiin yhteisöihin. Entä voidaanko kaupoissa rajoittaa asiakkaiden määrää, ja kieltää yksityisissä tiloissa erilaisten tilaisuuksien järjestäminen.

Kansalaisille pitää kansanedustaja Ville Tavion (ps.) mielestä lähteä yksituumaisia viestejä. Hän toivoo, että hallitus ottaa myös opposition mukaan koronarajoitusten valmisteluun.

– Jos kokoontumisrajoituksia pienennetään, toivon että viesti olisi yhtenäinen kaikilta päättäjiltä ja puolueilta. Todellisuudessa rajoituksia on aika mahdoton valvoa. Ratkaiseva tekijä on se, uskovatko ihmiset suosituksiin ja haluavatko he niitä noudattaa.

Liikkumisrajoitukset törmäsivät perustuslakiin

Hallitus joutui vetämään liikkumisrajoituksia koskevan esityksensä pois eduskunnasta keskiviikkoiltana. Hallitus arvioi ensi viikolla edellytyksiä antaa eduskunnalle uusi esitys tiukemmista kokoontumisrajoituksista, joilla kiellettäisiin yksityisiä tilaisuuksia ja kohtaamisia.

Perustuslakivaliokunnan mielestä hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset ovat ylimitoitettuja ja tulkinnanvaraisia. Valiokunnan mukaan liikkumisrajoitukset on säädettävä tarkkarajaisesti koskemaan yksityisiä tilaisuuksia, liikuskelua porukassa ja kaupassa käyntiä.

Viikkoja valmistellun lain kaatuminen perustuslakiin, keskellä vakavaa epidemiaa, on hallituksen koronatoimien isoin takaisku tähän mennessä.

Katso koko A-Talk tästä! Lainvalmistelun kriisistä ja koronatoimista keskustelivat Antti Häkkänen (kok.), Antti Lindtman (sd.), Paavo Arhinmäki (vas.) ja Ville Tavio (ps.). Ylen kuvanauha, Pekka Tynell / Yle. Kollaasi: Joonas Haverinen / Yle

Lue lisää:

Mitä koronarajoituksille nyt tapahtuu? Sanna Marin: Kokoontumisten rajoittamisessakin olisi ongelmia

Hallitus peruuttaa esityksensä liikkumisrajoituksista – perustuslakivaliokunta piti liikkumisrajoituksia perustuslain vastaisina

Oikeushistorian professori kritisoi oikeuskansleria ja liikkumisrajoitusten valmistelua: "Lainvalmistelun taso on pettänyt aika pahasti"

Suosittelemme sinulle