Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Keskittääkö Venäjä joukkoja Ukrainan-rajalle? Yhdysvallat on huolissaan, Ukrainan presidentti syyttää Venäjää uhkaavasta ilmapiiristä

Venäjän mukaan sillä on oikeus siirtää joukkojaan omalla alueellaan.

Volodymyr Zelensky
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää joukkojen keskittämisestä Ukrainan vastaiselle rajalle. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Anu Kerttula,
Saara-Miira Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat on huolissaan Venäjän "aggressiivisista ja provosoivista" toimista Itä-Ukrainassa, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa.

– Vastustaisimme toimia, joiden tarkoituksena on pelotella ja uhata kumppaniamme Ukrainaa, Price sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt vahvistamatonta materiaalia, joka viittaisi Venäjän liikuttaneen suuria määriä panssarivaunuja sekä panssaroituja ajoneuvoja Ukrainan vastaiselle rajalle ja Krimin niemimaalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti torstaina Venäjää joukkojen keskittämisestä Ukrainan vastaiselle rajalle. Zelenskyin lausunnon mukaan Venäjä pyrkii luomaan alueelle uhkaavaa ilmapiiriä, kertoo AFP.

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä on valmistellut "sotilaallista läsnäoloaan" Itä-Ukrainassa.

Venäjä valtasi keväällä 2014 Krimin niemimaan Ukrainalta. Lisäksi länsimaiden mukaan Venäjä tukee Itä-Ukrainan kapinallisia. Venäjä on kieltänyt lähettäneensä joukkoja ja aseita separatisteille.

Ukranalaiset sotilaat bunkkerissa.
Ukrainan joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien yhteenotoissa on kuollut yli 13 000 ihmistä. 1,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Kuva: Anatolii Stepanov / AFP

Nato on huolissaan Venäjän toimista

Puolustusliitto Naton suurlähettiläät ovat tänään neuvotelleet Itä-Ukrainan Donbassin alueen lisääntyneistä väkivaltaisuuksista.

Naton edustajan mukaan Venäjä heikentää rauhanponnisteluja alueella.

– Liittolaiset olivat huolissaan Venäjän viimeaikaisista sotilaallisista toimista Ukrainassa ja sen lähialueilla, sanoi Naton viranomainen Reutersille.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja ulkoministeri Antony Blinken ovat soittaneet kollegoilleen Ukrainassa ja ilmaisseet heille tukensa, kertoo uutistoimisto AFP.

Keskiviikkona Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley soitti venäläiskollegalleen Valeri Gerasimoville saadakseen asiaan lisäselvyyttä. Milley oli yhteydessä myös Ukrainan sotilasjohtoon.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen valmiutta on kohotettu mahdollisen kriisin vuoksi.

Venäjä ei vahvista joukkojen muodostamista

Venäjä on toistuvasti kiistänyt lähettäneensä joukkoja tai aseistusta separatisteille. Venäjän mukaan sillä on täysi oikeus siirtää joukkojaan "omalla alueellaan oman harkintansa mukaan", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov AFP:n mukaan.

Peskov ei suoraan vahvistanut, että Venäjän joukkoja muodostuisi Ukrainan rajalle.

Peskovin mukaan toimet eivät uhkaa ketään, eikä niistä pitäisi olla huolissaan.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Lue myös:

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen

Kuuluuko Krim Venäjään vai Ukrainaan? Kiista jatkuu yhä "karttojen wikipediassa" seitsemän vuotta Krimin valtauksen jälkeen

Suosittelemme